Indiferent dacă ești pasionată de bucătărie sau nu, este important să știi cp anumite alimente nu pot fi consumate în condiții de siguranță dacă sunt curde. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile, virușii și paraziții care cauzează boli se dezvoltă pe anumite alimente crude.
Alimente pe care nu e recomandat să le mănânci crude
Mâncatul cărnii insuficient gătite crește riscul de complicații gave de sănătat, inclusiv toxiinfecții alimentare. Toxiinfecția alimentară nu este plăcut și poate duce la complicații mult mai grave. Bolile alimentare afectează peste 48 de milioane de persoane în SUA în fiecare an. Înainte să gătești trebuie să te speli foarte bine pe mâini și să cureți cu atenție suprafețele și ustensilele pe care urmează să le folosești.
Carnea de pasăre și de vită
Carnea de pasăre nu ar trebui consumată niciodată crudă. Puiul și curcanul poată adesea bacterii precum Salmonella. Aceste bacterii pot provoca boli transmise prin alimente. Este important să gătești carnea de pasăre la temperatura adecvată pentru a ucide agenții patogeni. Specialiștii recomandă, de asemenea, să nu clătești carnea de pasăre sub un jet de apă.
Acest pas nu este necesară deoarece gătitul este cel care va ucide orice agenți patogeni. Carnea de vită poate găzdui E.coli care poate duce la boli grave, în special la copii și la cei cu un sistem imunitar slăbit.
Scoici
Această categorie include stridiile, scoicile, midiile, homarii, creveții și alte fructe de mare.
Fructele de mare poate avea bacterii Vibrio sau viruși precum norovirusul, mai ales dacă acestea nu au fost gătite suficient naint. Acești agenți patogeni pot provoca boli gastrointestinale severe.
Ouă
Ouăle crude sau insuficient fierte pot puta Salmonella, spun specialiștii. Gătirea corecta a ouălor reduce riscul de contaminare cu acesta. Ouăle trebuie fierte până când gălbenușul și albușul este tare.
Făina
Deși mulți oameni nu cred că făina este un aliment crud, cea mai mare parte a făinii din comerț nu este tratată termic, ceea ce înseamnă că poate conține bacterii dăunătoare.
Făina poate fi contamitaă cu Salmonell și E.coli, susțin specialiștii. Pentru a ucide acești agenți aptodeni este important să coci sau să gătești complet aluatul preparat în casă.
Fasolea
Fasolea crudă conține o toxină numită fitohemaglutinină. Acest lucru poate provoca tulburări de stomac seve, inclusiv greață, vărsături și multe altele. Gătitul fasolei distruge rapid această toxină. Tot ce trebuie să faci este să fierbi fasolea pentru cel puțin 10 minute înainte de a o consuma.
Lapte nepasteurizat
Pasteurizarea este un proces de tratare termic care ucide bacteriile dăunătoare din lapt. Laptele poate fi contamitat cu Salmonell, E.coli, Listeria și Campylobacter. Alege întotdeauna să consumi lapte pasteurizat și produse lactate pasteurizate pentru a reduce riscul de contaminare cu bacterii.