Un sistem imunitar sănătos depinde de mai mulți factori, inclusiv un somn de calitate, managementul stresului, dar nu în ultimul rând, de o dietă echilibrată. Iată cum te poți feri de răceală în timpul iernii.
Alimente recomandate în sezonul virozelor
Sistemul imunitar are rolul de a apăra organismul împotriva virusurilor și bacteriilor. O dietă sănătoasă, bogată în nutrienți este esențială pentru a susține funcționarea optimă a sistemului imunitar. Specialiștii recomandă să incluzi în dieta zilnică alimente care să îți ofere energia necesară recuperării rapide a organismului.
De asemenea, hidratarea este importantă pentru ca organismul tău să își revină, în contextul unei viroze sezoniere. Febra, transpirația și pierderea apetitului sunt simptome frecvente în cazul gripelor și răcelilor. Așadar, nu neglija importanța hidratării.
Apa este cea mai accesibilă variantă, care acționează și ca agent detoxifiant natural pentru organism. Dacă îți plac băuturile mai aromate, poți alege ceaiurile din plante, apa infuzată cu fructe proaspete sau sucurile naturale, fără zahăr adăugat.
Usturoi
Usturoiul are atât proprietăți antiinflamatoare, cât și de stimulare a sistemului imunitar. Studiile au dovedit că zdrobirea usturoiului activează principalul său compus bioactiv. Așadar, dacă vrei să ai parte de beneficiile maxime ale usturoiului, dar nu îți place gustul crud al acestuia, toacă-l și așteaptă 10-15 minute înainte să îl gătești.
Ardei iute
Citricele sunt cea mai cunoscută sursă de vitamina C. Ardeiul iute nu este un aliment la fel de popular. Cu toate acestea, se află printre alimente recomandate în sezonul virozelor. Specialiștii susțin că ardeiul iute, verde sau roșu este la fel de bogat în antioxidanți.