În realitate, creatina este sigură și eficientă pentru oricine, datorită efectelor pozitive pe care le are asupra organismului. Suplimentul a devenit tot mai popular în ultima perioadă și este foarte apreciat pentru capacitatea sa de a crește nivelul de energie. Află când este recomandat să îl incluzi în dieta ta.
Ce este creatina și ce beneficii are pentru organism
Creatina este un aminoacid natural care se găsește în creier și în mușchi. Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor, care ajută la construirea mușchilor și la repararea țesuturilor deteriorate.
Dieta zilnică joacă un rol important în obținerea aportului necesar de creatină pentru organism. Este recomandat consumul de fructe de mare, carne roșie sau lapte de origine animală. Creatina este produsă în mod natural în organism de ficat, rinichi și pancreas.
Femeile produc cu 70% până la 80% mai puțină creatină decât bărbații în mod natural. Din acest motiv, este recomandată suplimentarea cantității de creatină și consumul alimentelor bogate în creatină.
Majoritatea suplimentelor pe bază de creatină sunt disponibile sub formă de pudră, care se poate combina cu apă sau alte băuturi. O singură doză furnizează între 3-5 grame de creatină.
Creatina ajută, de asemenea, și la recuperarea musculară. Acesta este motivul pentru care a fost considerată un supliment dedicat persoanelor care fac antrenamente în sala de forță.
Suplimentarea cu creatină crește stocurile de fosfocreatină din organism. Astfel, acesta produce mai multă energie, resimte mai puțină oboseală musculară, iar performanța musculară este crescută pe termen scurt.
„Motivul pentru care suplimentele de creatină au fost mult timp asociate cu sala de sport este că acestea oferă mușchilor o doză extra de energie, în special atunci când faci activități fizice intense. ”, spune dieteticianul Catherine Gervacio.