În perioada sezonului rece trebuie să fim mult mai atenți la alimentele pe care le consumăm. Organismul nostru este supus mai multor procese, iar expunerea la temperaturile scăzute poate aduce cu sine și instalarea diferitelor viroze. Nutriționiștii sunt de părere că anumite alimente te pot ajuta să-i oferi sistemului imunitar un boost.
Alimente recomandate pentru întărirea sistemului imunitar
Dacă îți dorești un sistem imunitar puternic, atunci este necesar să-i oferi organismului tău combustibilul ideal. Pentru a avea un organism capabil să lupte împotriva virozelor, atunci ai nevoie de cât mai mulți nutrienți. Vitaminele luate din alimente sunt cele mai importante în perioada sezonului rece. Uite ce alimente ar trebui să consumi mai des în lunile de iarnă și cum îți poți pune a punct o dietă echilibrată și sănătoasă.
Portocale
Protocoalele sunt ideale când vine vorba de întărirea sistemului imunitar. Citricele, în general, sunt bogate în vitamina C. Portocalele sunt cea mai bună sursă de vitamina C, spun specialiștii pentru EatThis,NotThat. Portocalele au un rol esențial în lupta împotriva răcelii.
Vitamina C conferă un boost sistemului imunitar și funcțiilor acestora. În plus, aceste fructe sunt bogate în antioxidanți, care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi. Atât sucul de portocale, cât și fructul în sine, îți poate aduce aportul necesar de vitamina C.
Totuși, nutriționiștii sunt de părere că este bine să consumi suc de portocale preparat în casă. Cele din comerț ar putea avea un adaos considerabil de zahăr rafinat.
Lămâi
Lămâile nu puteau să lipsească dintr-un astfel de clasament. Acestea sunt bogate în antioxidanți și în vitamine. Ca și portocalele, aceste fructe sunt bogate în antioxidanți și stimulatori ai sistemului imunitar cum ar fi vitamina A, flavonoide, carotenoide și unele vitamine din complexul B.
Lămâile sunt fructe versatile și pot fi folosite într-o mulțime de rețete. În plus, sucul de lămâie poate fi inclus într-un pahar cu apă caldă pe care poți să-l servești în fiecare dimineață înainte de masă.
Usturoi
Usturoiul se află pe lista de alimente recomandate pentru întărirea sistemului imunitar. Acesta a fost asociat de-a lungul timpului cu întărirea sistemului imunitar. La fel ca ghimbirul, usturoiul are proprietăți antibacteriene și antivirale.
Specialiștii spun că usturoiul este asociat cu întărirea sistemului imunitar datorită prezenței alicinei din acesta. Alicina este un compus organosulfurat pe care planta îl folosește ca pesticid natural.
Afine
Afinele sunt bogate în flavonoide și hesperidină. Acestea ajută la prevenirea diferitelor infecții care pot apărea în corp. Pe lângă proprietățile antimicrobiene, s-a demonstrat că hesperidina are o serie de beneficii pentru sănătate.
Aceasta ar avea efecte antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamației din organism și la ameliorarea simptomelor unor acțiuni precum artrita și astmul. Afinele sunt o sursă ideală de antioxidanți. Află mai multe despre alimentele bogate în antioxidanți și proprietățile lor benefice pentru organism.