Reclamă

Apariția demenței a fost asociată cu obezitatea sarcopenică. Ce spun cele mai recente descoperiri ale specialiștilor

Apariția demenței a fost asociată cu obezitatea sarcopenică. Acest tip de obezitate afectează în special persoanele în vârstă și este caracterizată de scăderea masei musculare și de creșterea accelerată a țesutului adipos. Sarcopenia vine și cu alte probleme de sănătate. Printre acestea se numără pierderea forței fizice, a echilibrului și apariția mersului îngreunat.

Publicat: 13 iulie 2022, 7:52
O femeie în halat care studiază un grafi pentru a demonstra că apariția demenței a fost asociată cu obezitatea sarcopenică
Apariția demenței a fost asociată cu obezitatea sarcopenică. Acest tip de obezitate afectează în special persoanele în vârstă / Shutterstock

Un studiu realizat recent a arătat faptul că 15 % din japonezii care au peste 65 de ani suferă de demență. Demența scade în mod drastic calitatea vieții, în special în cazul persoanelor în vârstă. Această condiție duce la deteriorarea memoriei, gândirii și abilităților sociale. Recent, demența a fost asociată cu o altă condiție medicală. Obezitatea sarcopenică este un real pericol și este tot mai des întâlnită în rândul populației adulte. Sarcopenia apare în jurul vârstei de 40 de ani și progresează mai repede după 60 de ani.

Apariția demenței a fost asociată cu obezitatea sarcopenică

Demența este tot mai răspândită în ultimii ani și ajunge să afecteze un număr tot mai mare de persoane din lumea întreagă. Studiile au arătat că o persoană și șase, care are peste 80 de ani, poate să sufere de demență.

Demența se instalează în urma unor obiceiuri nesănătoase pe care o persoană le dezvoltă pe parcursul vieții. Spre exemplu, specialiștii au concluzionat că lipsa somnului poate crește semnificativ riscul de apariție a acestei boli.

Obiceiurile nesănătoase precum fumatul, lipsa somnului sau consumul de alcool pot duce în cele din urmă la apariția acestei boli necruțătoare. Obezitatea este o altă problemă gravă care macină populația globului în secolul XXI.

Numărul persoanelor care suferă de obezitate este în continuă creștere, iar în fiecare an se raportează noi cazuri. De multe ori obezitatea este asociată cu o masă musculară scăzută care duce în timp la apariția unei alte condiții, obezitatea sarcopenică.

Reclamă

Cele mai recente studii realizate de specialiștii au arătat faptul că apariția demenței a fost asociată cu obezitatea sarcopenică. Se pare că obezitatea sarcopenică crește în mod semnificativ rata de deteriorare a abilităților cognitive.

Studiile au fost demarate la Juntendo, Universitatea din Japonia. Acestea au fost conduse de Dr. Yoshifumi Tamura.

El a răspuns tuturor întrebărilor care au fost puse pe baza acestui studiu amplu și a publicat descoperirile sale în jurnalul Clinical Nutrition.

Reclamă

Ce concluzii au oferit cele mai recente studii demarate de specialiști

Dr. Tamura a demonstrat fatul că apariția demenței a fost asociată cu obezitatea sarcopenică. Studiul său a plecat de la mai multe premise pentru a putea pune la final câteva borne privind un posibil tratament preventiv al demenței.

Studiul demarat de specialiștii de la Universitatea din Japonia s-a efectuat pe un eșantion de 1615 de japonezi cu vârste cuprinse între 65 și 84 de ani, scriu publicațiile externe. O parte a celor implicați în studiu sufereau deja de obezitate sarcopenică.

Cercetătorii au separat persoanele în patru grupuri distincte. Un grup a fost format din persoane care sufereau de obezitate. Cel de-al doilea grup a fost format de persoanele care sufereau de sarcopenie, al treilea grup a fost format din persoanele care sufereau de obezitate sarcopenică, iar ultimul grup a fost reprezentat de persoanele care nu sufereau nici de obezitate, nci de sarcopenie.

Pe tot parcursul studiului cercetătorii au demarat ami multe teste pentru a observa relația dintre sarcopenie, obezitate și funcțiile creierului. Studiile lor au demonstrat că peste 4.7 % din populație suferă de obezitate sarcopenică.

Participanții care aveau obezitate sarcopenică aveau un risc mult mai crescut de apariție a demenței. Studiul a mai arătat că apariția demenței a fost asociată cu obezitatea sarcopenică și că riscul de apariție a demenței este mai crescut la femei decât la bărbați.

Cum studiul a stabilit legătura dintre demență și obezitatea sarcopenică, specialiștii pot demara noi cercetări pentru a stabili un potențial tratament preventiv.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ben Affleck de mână cu Jennifer Lopez în timp ce fac cumpărături din Paris
Divertisment
Ce cadou de nuntă au primit Ben Affleck și Jennifer Lopez de la Jennifer Garner. Fosta soție a actorului a făcut un gest neașteptat
Nunta artistei Jennifer Lopez a ținut zile la rând primele pagini ale presei internaționale. Vedeta s-a bucurat de o ceremonie restrânsă pe care a organizat-o în mare secret alături de soțul său, Ben Affleck....
2
Ducii de Cambridge, la Wimbledon, în haine elegante
Divertisment
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton. Imaginile în care se distrează la petreceri au strâns peste 4 milioane de vizualizări
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton a fost comentat de multe persoane. Imaginile cu cei doi, în timp ce se distrează, cel mai probabil în facultate, au fost vizionate de milioane de...
3
Vlad Gherman, îmbrăcat casual, la Roata Vedetelor
Divertisment
Vlad Gherman a spus totul despre el. Detaliile pe care puțini le știu despre celebrul actor
Vlad Gherman a intrat în lumina reflectoarelor încă din adolescență și s-a făcut remarcat în serialele produse de Ruxandra Ion. În paralel a cucerit inimile tinerilor din România atunci când a cântat în trupa...
4
Un cristal pe masa unei ghicitoare în cărți
Horoscop
Bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață. Ce cristale trebuie să porți
Purtarea acestor bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață îți poate schimba cu adevărat planurile de viitor. De la inele care îți iau ochii la brățări fine ce pot fi purtate doar în...
5
Ramona Olaru, fotografie lângă roata de la Roata Vedetelor
Divertisment
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ce o deranjează cel mai mult la actualul ei partener
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ea a filmat a doua ediție a show-ului difuzat în exclusivitate pe Antena PLAY, Roata Vedetelor. Pentru că și-a dorit să răspundă la toate întrebările,...
PARTENERI
×