Cartofii dulci sunt ideali în dietele de slăbire. Spre deosebire de cartofii obișnuiți, aceștia au mai puține calorii. În plus, cartofii dulci sunt bogați în vitamina A, vitamina C, magneziu și fibre. Aceste legume delicioase pot fi integrate cu ușurință în dieta ta zilnică.
Beneficiile consumului de cartofi dulci
Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase și se găsesc aproape peste tot prin lume. Deși vin într-o gamă largă de variante, cartofii dulci sunt fie portocalii, fie violet la interior. Aceștia sunt bogați în minerale, antioxidanți, vitamine și fibre. Conform publicației Healthline, 200 de grame de cartofi dulci au următoarele valori nutriționale:
- 180 calorii
- 41 grame carbohidrați
- 4 grame proteine
- 0.3 grame grăsimi
- 6.6 grame fibre
- 44 % din doza zilnică recomandată de vitamina C
- 43 % din doza zilnică recomandată de magneziu
Mai mult, cartofii dulci conțin potasiu, magneziu i vitamina B6. Cartofii dulci care sunt la interior portocalii sau violet sunt bogați în antioxidanți. Antioxidanții ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și a eliminării stresului oxidativ.
Stresul oxidativ poate duce în timp la apariția inflamației în corp. Iată o listă cu alimente bogate în antioxidanți.
Îmbunătățesc digestia
Fibrele și antioxidanții care se găsesc în cartofii dulci ajută la îmbunătățirea sistemului digestiv. Cartofii dulci conțin două tipuri de fibre, solubile și insolubile. Organismul uman nu poate să digere aceste fibre. Ele rămân în tractul digestiv pentru o perioadă mai lungă de timp și oferă o varietate de beneficii.
Anumite tipuri de fibre solubile, cunoscute drept fibre vâscoase absorb apa și ajută în procesul digestiei. Fibrele insolubile nu absorb apa și nu adaugă volum. Totodată, fibrele ajută la oferirea senzației de sațietate. Prin urmare o să te simți plină pentru mai mult timp și nu vei mai consuma la fel de multe alimente.