Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca merele și perele, gutuile sunt extrem de iubite de oameni din lumea întreagă. Acestea au fost folosite ca leacuri naturiste vreme de sute de ani. De-a lungul timpului, cercetătorii au încercat să aprofundeze beneficiile acestor fructe pentru organismul uman.
Beneficiile consumului de gutui
Gutuile sunt unele din cele mai cunoscute fructe de toamnă. Acestea sunt bogate în fibre, dar și minerale esențiale organismului. O gutuie de dimensiuni medii poate avea următoarele valori nutriționale, scrie Healthline.com:
- 52 de calorii
- 0 grame de grăsime
- 0.3 grame de proteine
- 14 grame de carbohidrați
- 1.75 grame de fibre
- 15 % din valoarea zilnică recomandată de vitamina C
- 4 % din valoarea zilnică recomandată de potasiu
- 2 % din valoarea zilnică recomandată de magneziu
Gutuile sunt bogate în vitamina C, vitamina B, fier, potasiu și magneziu. Pe lângă această gamă largă de nutrienți, ele sunt bogate în antioxidanți. Gutuile sunt o sursă excelentă de antioxidanți în dieta zilnică. Antioxidanții ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.
Uite aici o listă cu alte alimente bogate în antioxidanți. Unele studii sugerează că anumiți antioxidanți din gutui, precum quercetin și kaempferol, reduc inflamația și protejează împotriva apariției bolilor cronice, precum bolile de inimă.
Ar putea să te ajute în rezolvarea problemelor digestive
Gutuile au fost folosite ani la rândul în medicina tradițională pentru a trata diferite tulburări digestive. Unele studii arată că extractul de gutui poate proteja țesutul intestinal împotriva leziunilor apărute în urma bolilor inflamatorii ale intestinelor.
Deși mai sunt necesare cercetări în această direcție, primele studii au fost extrem de promițătoare. Cercetările timpurii sugerează că anumiți compuși vegetali din gutui pot ajuta inclusiv la prevenire și tratarea ulcerelor de stmac. Într-un studiu de laborator s-a demonstrat că sucul gutuilor poate inhiba creșterea bacteriei H. pylori, o bacterie care poate provoca în timp apariția ulcerelor gastrice. Unele studii vorbesc despre beneficiile siropului de gutui asupra bolii de reflux gastroesofagian.