Cine nu adoră aroma gutuilor coapte ce îmbie la nostalgia anilor de copilărie? Bunicile de la sate obișnuiau să parfumeze casele cu gutui coapte pe plita sobelor de odinioară. Chiar dacă nu sobele cu plită sunt din ce în ce mai rare, gutuile pot fi coapte în cuptor sau pe grill.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a te delecta și tu cu aroma inconfundabilă a gutuilor, într-un preparat savuros.
Mâncare gustoasă de toamnă – Ingrediente
- 2 kg de gutui
- 1 kg carne de pui
- 100 gr de unt gras + 1 linguriță de ulei
- 1 lingură de făină
- 30 ml de vin alb, sec
- 25 gr de zahăr
- sare și piper, după gust
- 500 ml supă de carne
- 25 ml rachiu de fructe (mere, pere, prune etc.)
- 1 linguriță de scorțișoară (opțional)
Rețetă de mâncare de gutui cu pui – Mod de preparare
Porționează carnea de pui în bucăți mai mici și asezoneaz-o cu sare și piper. Pune supa de pui la foc și las-o să atingă punctul de fierbere.
Pune uleiul într-o tigaie adâncă la foc și topește 75 gr de unt în el. Adaugă bucățile de carne și rumeneşte-le în unt topit, întorcându-le pe toate părțile. Transferă carnea de pui rumenită și bine scursă de grăsime în supa de pui de pe foc. Mai fierbe carnea în supă timp de 7-8 minute, apoi scoate-o în alt vas și acoper-o cu un capac.
În untul topit din tigaie adaugă făina și amestecă intens până când aceasta absoarbe tot untul. Adaugă treptat aproximativ 350 ml din supa de pui fierbinte, în timp ce amesteci intens cu o spatulă sau un tel, pentru ca ingredientele să se omogenizeze.
Vei obține un sos delicios, asemănător cu sosul bechamel. Adaugă carnea de pui în acest sos și las-o la foc mic.