Degenerescența maculară legată de vârstă
Luteina și zeaxantina sunt doi antioxidanți și pigmenți vegetali similari care conferă fructelor și legumelor o nuanță galbenă spre roșu.
Combinația poate ajuta la filtrarea razelor de lumină albastră dăunătoare. Medicii cred că joacă un rol protector în sănătatea ochilor și poate ajuta la prevenirea daunelor cauzate de degenerescența maculară legată de vârstă (AMD).
De asemenea, autorii unui studiu publicat în 2009 sugerează că combinația de luteină și zeaxantina, care este prezentă în pepene galben, poate ajuta la protejarea ochilor de leziunile care conduc la AMD.
Tensiune arterială
Fibrele, potasiul, vitamina C și colina din pepene galben susțin sănătatea inimii. Acestea se află pe lista cu beneficiile surprinzătoare ale pepenelui galben
Consumul de alimente bogate în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Sursa de încredere a Asociației Americane de Inimă (AHA) recomandă ca un adult să consume în medie 4.700 mg de potasiu pe zi pentru a menține sistemul cardiovascular sănătos.
O cană de pepene galben oferă aproximativ 473 mg de potasiu sau 10% din doza zilnică recomandată pentru o persoană.
Digestie
Pepenele galben are un conținut mare de apă și oferă fibre. Fibrele și apa pot ajuta la prevenirea constipației, promovând regularitatea și un tract digestiv sănătos.
Hidratare
Cu conținutul său ridicat de apă și electroliți, pepenele galben este o alegere bună pentru a stimula hidratarea în lunile fierbinți de vară sau după un antrenament.
O cană de 177 de grame de bile de pepene galben conține 160 g de apă.
Exemple de electroliți din pepene galben includ sodiu, potasiu, calciu și magneziu.
Piele și păr
Vitamina A contribuie la creșterea și menținerea tuturor țesuturilor din organism, inclusiv a celor din piele și păr.
Vitamina C permite organismului să producă colagen, care oferă structură celulelor, pielii și părului.
Un studiu din 2019, a constatat că o serie de minerale și vitamine pot juca un rol major în promovarea creșterii părului și prevenirea căderii părului.
Multe sunt prezente în diferite cantități în pepene galben, cum ar fi: vitaminele A, C și E, vitaminele B, acid folic, fier, seleniu, zinc.
Pepenele galben contribuie, de asemenea, la hidratarea generală. Studiile sugerează că consumul suplimentar de apă poate ajuta la menținerea supleții pielii, deși sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma acest lucru.
Cum alegi și cum consumi pepenele galben
Când alegi un pepene galben, caută unul ferm, greu și simetric, fără puncte moi sau vânătăi pe suprafața cojii.
Pulpa de pepeni galbeni va fi strălucitoare, dulce și suculentă. În afara sezonului, poate fi tare. Iată câteva sfaturi pentru prepararea și servirea pepenilor galbeni:
Taie pepenele în cubulețe sau feliază-l și mânâncă-l proaspăt. Fă o salată de fructe tropicale cu bucăți de pepene galben proaspăt, papaya, ananas și mango.
Taie pepenele galben în felii foarte subțiri și adăugă-l în limonadă, ceai cu gheață sau apă.
Fă o salsa proaspătă combinând papaya, mango, jalapeño, pepene galben, ardei roșu și ardei chipotle.
Pregătește un smoothie combinând pepene galben cu suc de ananas, căpșuni congelate și iaurt grecesc neîndulcit.
Fă kebab de fructe cu pepene galben și căpșuni și servește-l cu iaurt.
Riscurile consumului de pepene galben
Unii oameni ar putea avea nevoie să aibă grijă când consumă pepene galben.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau alte afecțiuni care necesită o dietă cu conținut scăzut de zahăr ar trebui să fie precaute atunci când determină dimensiunea potrivită a porției de pepene galben.
Contaminare
Dacă pepenele intră în contact cu bacterii prin irigare sau prin alte mijloace, coaja exterioară poate să nu fie curată. Spălarea și curățarea exteriorului înainte de a tăia pepenele galben poate reduce riscul ca bacteriile dăunătoare, cum ar fi Salmonella, să intre în pulpa fructului.
Potasiu
Pepenele galben asigură aproximativ 10% din necesarul de potasiu al unei persoane.
Beta-blocantele, un tip de medicament pe care medicii îl prescriu adesea pentru bolile de inimă, pot determina creșterea nivelului de potasiu. Persoanele care folosesc beta-blocante ar trebui să consume pepene galben cu moderație, deoarece nivelurile ridicate de potasiu pot duce la afectarea rinichilor.
De asemenea, oricine are o problemă cu rinichii ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a-și mări aportul de alimente bogate în potasiu, cum ar fi pepenele galben.