De la gustări mici, la ingrediente pentru pizza sau paste, este destul de dificil să alegi dintr-o gamă atât de largă de brânzeturi care se vând în întreaga lume. Dacă te preocupă bolile diabetice sau de inimă, este esențial să limitezi aportul de grăsimi saturate din organism.
Brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi saturate
Pentru a menține o stare de sănătate optimă și pentru a respecta dieta, în cazul în care ai un plan alimentar mai restrictiv, nu este nevoie să renunți la brânzeturile pe placul tău. Brânzeturile sunt bogate în nutrienți. Sunt o sursă excelentă de proteine și calciu. Cu toate acestea, multe dintre ele sunt bogate în colesterol și grăsimi saturate.
Un consum prea mare de brânzeturi poate cauza o creștere semnificativă a nivelului de colesterol din sânge. Astfel, riști să dezvolți probleme ale tensiunii arteriale și inclusiv, boli de inimă. Deși brânza poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată, contează ce alegi și cât de mult consumi din aceste alimente, potrivit VeryWellHealth.com.
Multe soiuri de brânzeturi precum Cheddar sau Muenster conțin mai mult de 5 grame de grăsimi la un total de 30 de grame de produs. Cândva, brânzeturile au avut reputația de alimente rele pentru persoanele cu probleme de sănătate. Cu toate acestea, studiile și cercetările amănunțite au arătat contrariul. Datorită calciului, lipidelor bioactive și peptidelor pe care le conține brânza, consumul acesteia poate contribui la susținerea sănătății inimii.
Află ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la brânzeturi.
Important de reținut este faptul că, anumite soiuri de brânzeturi, indiferent de conținutul lor de grăsimi saturate, au cantități mari de sodiu. Așadar, următoarele sunt brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi saturate, benefice pentru un echilibru alimentar:
Brânza elvețiană fără grăsimi (Swiss Cheese)
Acest aliment nu conține nicio urmă de grăsime, după cum sugerează și numele. Datorită lipsei de grăsimi, acest soi de brânză are calorii puține. Cu toate acestea, nu este un aliment util în cazul în care vrei să îl folosești pentru a se topi pe o felie de pizza. Totuși, este o alegere rapidă și eficientă pentru gustări sau sandvișuri.