Reclamă

Cafea sau ceai negru: care dintre aceste băuturi are mai multe efecte benefice asupra sănătății tale

Cafea sau ceai negru? Aceste două băuturi sunt printre cele mai populare în întreaga lume. Conform unui sondaj realizat în 2021, peste 78 % din consumatorii de cei au declarat că preferă să consume ceaiul negru, tocmai datorită proprietăților asemănătoare cu cele ale cafelei. În timp ce ambele băuturi au beneficii similare asupra organismului, specialiștii spun că există diferențe notabile între ele.

Publicat: 6 octombrie 2022, 6:28

Cafeaua și ceaiul negru se numără printre cele mai îndrăgite opțiuni ale iubitorilor de băuturi care să le ofere energie dimineața. Ambele sunt recomandate datorită proprietăților pe care le au pentru sănătatea organismului. Nu în ultimul rând, amele băuturi conțin o cantitate impresionantă de cofeină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cantitatea de cofeină recomandată de specialiști

Cofeina este unul dintre cei mai studiați stimulenți din întreaga lume. Aceasta este prezent în multe băuturi pe care le consumăm zilnic, inclusiv cafeaua sau banalul ceai negru. Aceasta este recunoscută pentru efectele sale benefice asupra organismului, dar și pentru efectele adverse pe care le-ar putea avea dacă este consumată în exces.

Conținutul de cofeină din aceste două băuturi îndrăgite de consumatori poate varia. Diferența se face de multe ori inclusiv prin modul de preparare al acestor băuturi. Conform specialiștilor, cantitatea de cofeină zilnică recomandată este de 400 miligrame pe zi.

O cafea de 240 de mililitri poate conține până la 100 de miligrame de cofeină. Aceeași cantitate de ceai negru poate conține până la 50 de miligrame de cofeină.

De-a lungul timpului, specialiștii și-au concentrat studiile asupra beneficiilor consumului de cafea. Există totuși dovezi care atestă și beneficiile consumului de ceai negru. Beneficii care sunt destul de asemănătoare cu cele ale cafelei. Conform specialiștilor, consumul de cofeină poate reduce riscul de apariție a anumitor boli cronice.

Reclamă

Totodată, cofeina ar putea să îmbunătățească performanța atletică, starea de spirit și vigilența mentală. Cofeina funcționează ca un stimulent puternic pentru sistemul nervos central. Acesta este motivul pentru care e considerată o substanță care poate crește și performanța în sport. Specialiștii spun că aceasta poate să îmbunătățească rezultatele exercițiilor de anduranță cu până la 12 %.

Alte studii spun că aceasta este benefică deoarece reduce riscul de apariția a diabetului de tip 2. Cofeina este studiată în continuare, iar beneficiile sale par promițătoare.

Totuși, specialiștii vorbesc și despre efectele adverse, efecte care pot apărea dacă este consumată în exces.

Reclamă

Beneficiile consumului de cafea și ceai

Specialiștii spun că există nenumărate beneficii ale consumului de cafea. Aceasta este bogată în antioxidanți și nu numai.Antioxidanții sunt benefici organismului deoarece ajută în lupta împotriva radicalilor liberi.

În felul acesta, prin eliminarea radicalilor liberi, se poate preveni apariția bolilor cronice și nu numai. Ceaiul negru și cafeaua sunt băuturi bogate în antioxidanți. Aceste băuturi conțin niște antioxidanți numiți polifenoli. Polifenolii contribuie la aroma caracteristică a ceaiului negru și a cafelei, dar în același timp ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar.

Cele mai multe grupe de polifenoli sunt prezente în cafea. Cafeaua mai este bogată în flavonoide și acid clorogenic. Studiile pe eprubetă privind proprietățile anticancer ale cafelei au descoperit că aceasta are un conținut ridicat de acid clorogenic, acid care acționează ca un inhibitor puternic al creșterii celulelor canceroase, protejând astfel împotriva cancerului gastrointestinal și hepatic.

Pe lângă aceste lucruri, studiile arată că polifenolii din cafea ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă, contribuind la îmbunătățirea sănătății acesteia prin diferite mecanisme de protecție a vaselor de sânge. O parte din aceste beneficii se găsesc și în consumul de ceai negru. Mai mult, ceaiul negru este un antioxidant puternic. Chiar dacă are un conținut mai scăzut de cofeină, el poate aduce nenumărate beneficii organismului.

Ceaiul negru este bogat în L-teanină, un antioxidant puternic care stimulează funcțiile creierului. L-teanina poate avea efecte anti-stres prin creșterea undelor alfa ale creierului, spun specialiștii. Studiile au arătat că băuturile bogate în L-teanină pot ajuta la menținerea vigilenței, a concentrării, a atenției și a înțelegerii clare a unui text.

Cafea sau ceai negru: care dintre aceste băuturi este recomandată de specialiști

Analizând beneficiile de mai sus, specialiștii nu a determinat dacă pot alege între cafea sau ceai negru. Cafeaua este asociată cu cele mai multe efecte secundare negative, ca de exemplu insuficiența cardiacă, creșterea ritmului cardiac sau a tensiunii. Însă acest lucru are loc atunci când această băutură este consumată în exces.

Deși compozițiile antioxidante diferă, cafeaua și ceaiul negru sunt surse excelente ale acestor compui importanți care pot proteja organismul împotriva bolilor. Alte mențiuni de sănătate atribuie consumului de cafea și protecția împotriva bolii Parkinson.

Pe de altă parte, ceaiul negru poate proteja împotriva cariilor, a pietrelor la rinichi și a artritei. Totuși, cafeaua are un conținut mai mare de cofeină decât ceaiul. Prin urmare, poate fi o soluție mai rapidă atunci când ai nevoie de un boost de energie. Află mai multe și despre câte cești de cafea e recomandat să bei zilnic.

Indiferent de băutura pe care o alegi, cafea sau ceai negru, important este să o consumi cu măsură și să nu faci niciodată exces.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×