Se spune că această băutură poate deshidrata considerabil organismul și că ar trebui să limitezi consumul său, mai ales dacă este la prima oră a dimineții. Unii specialiști spun că ar trebui să bei un pahar cu apă naint de cafeaua de dimineață. Pentru consumatorii obișnuiți de cafea, gândul de a-și amâna ceașcă de cafea de dimineață poate părea imposibil.
Cafeaua te poate deshidrata
Cafeaua este cunoscută pentru codeină, ingredientul activ care acționează ca un stimulent al sistemului nervos central. Acest compus este unul dintre motivele principale pentru care mulți oameni beau cafea. Cofeina este un diuretic cunoscut pentru efectele sale în doze mari.
Un diuretic este orice substanță care promovează excreția de apă și excesul de sare prin producerea de urină.
Diureticele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata insuficiența cardiacă, hipertensiunea și anumite boli de rinichi. Deși adesea se spune că este un stimulent de energie, cofeina din cafea nu funcționează exact așa.
Cofeina nu dă energie corpului nostru, spun specialiștii. În rolul său de stimulent, ea ne ajută doar să ne simțim mai atenți sau mai concentrați prin legarea de receptori de adenozină din creierul nostru.
Există multă confuzie cu privire la efectul cafelei asupra hidratării. Cofeina acționează ca un diuretic. Acest lucru ar putea să contribuie la deshidratare. Efectul diuretic al cafelei este ușor, mai ales pentru cei care s-au obișnuit cu cofeina.
Cercetările au arătat că aportul de cofeină în dozele recomandate nu duce la deshidratare. Gândul că consumul de cafea provoacă deshidratarea se datorează cercetărilor învechite care au afirmat că 300 de miligrame sau mai mult de cofeină poate provoca diureză.
Ca referință, o ceașcă de cafea obișnuită conține aproape 100 mg de cofeină. Creșterea diurezei este pe termen scurt și adesea nu până la punctul de a provoca deshidratarea, spun specialiștii.