Vinetele sunt cele mai bune atunci când sunt consumate în câteva zile după ce le-ai adus acasă. Dar pentru că nu sunt legume care să fie găsite în piețe pe tot parcursul anului, a venit momentul să înveți cum să congelezi vinetele. Metoda necesită doar câțiva pași, dar te va ajuta să profiți la maximum de ele.
Când e momentul să pui vinete la congelator
Fie că vrei să faci salată de vinete și ai nevoie să fie coapte sau le dorești congelate felii pentru tarte sau alte mâncăruri gustoase în sezonul rece, ai mai jos pașii exacți pentru a pune la rece vinetele.
Cum să îngheți felii de vinete
Dacă intenționezi să utilizezi vinete pentru sandvișuri sau un fel de mâncare care folosește bucăți plate de vinete, cel mai bine este să le înghețați în felii.
Taie vinetele în felii de aproximativ un 2,5 cm grosime, fie pe lungime, fie în cruce. Următorul pas este să le coci la cuptor pe o foaie mare de copt la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 15 până la 20 de minute. Totul e aproximativ pentru că e în funcție de dimensiunea vinetei. E important însă să o faci doar până când se înmoaie.
Odată ce vinetele s-au copt și s-au răcit, așază feliile între hârtie cerată pentru a preveni lipirea. Depozitează-le în pungi sau recipiente pentru congelator.
Cum să îngheți piureul de vinete
Când nu sunt necesare bucăți întregi, ca atunci când intenționezi să folosești vinete pentru sosuri, supe, tocane, salate și tartine, gătește vinetele întregi. Congelează doar piureul.
Începeți prin a înțepa vinetele cu o furculiță. Apoi coace-le într-un cuptor la 200 de grade Celsius timp de 30 până la 45 de minute. Din nou depinde de dimensiunea lor. Semnul că sunt coapte este atunci când coaja începe să se crape, să se umfle și vintetele s-au înmuiat. După ce s-au răcit, înjumătățelte vinetele, scoate-le pulpa și congeleaz-o în pungi sau recipiente pentru congelator.
Indiferent de metoda pe care o folosești, atunci când vinetele sunt depozitate corespunzător, ele pot rezista câteva luni în congelator. Vor avea mereu gustul perfect.
Sfaturi pentru o coacere și depozitare corectă
Sfatul nostru este să coci vinetele care au ajuns la maturitate la finalul lunii august. Aceasta este perioada în care gustul lor este cel mai bun. Vor da o savoare oricărui preparat în care le incluzi.
Un alt truc de care trebuie să ții cont după ce le-ai copt este să le lasi la scurs pulpa timp de câteva ore. Folosește o sită din plastic astfel încât să se scurgă tot lichidul din ele.
De asemenea, înainte de a pune vinetele în recipiente, ține cont de felul în care vrei să le folosești. Pune în pungi sau recipiente doar cantitatea de care ai nevoie pentru o singură masă. Doar așa nu vei fii nevoită să arunci restul după ce deja le-ai decongelat.
Vinetele se pot depozita în congelator pentru jumătate de an. Ele se lasă la dezghețat la temperatura camerei. Mai apoi te poți bucura de gustul lor în preparatele pe care vrei să le gătești.