Reclamă

Caponata Siciliană. Rețetă inspirată din bucătăria italiană

Dacă adori preparatele pe bază de vinete, încearcă și rețeta de caponata siciliană, simplă și ușor de preparat. Este o rețetă inspirată din bucătăria siciliană, apreciată pentru combinația de arome dulci și acrișoare. Este un preparat pe bază de legume prăjite, pentru a le intensifica gustul, apoi combinate cu o salsa dulce-acrișoară, pe bază de roșii, oțet și zahăr. Preparatul poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca garnitură.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 7 noiembrie 2024, 5:04

Rețeta originală a acestui preparat avea la bază un tip de pește denumit ”capone”. De la acest pește și-a dobândit denumirea de ”caponata”. Pe parcursul timpului, când legumele au devenit mai accesibile, rețeta s-a transformat într-un preparat vegetarian. Datorită popularității și versatilității sale, rețeta a devenit tradițională în bucătăria siciliană.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din categoria rețetelor cu vinete din bucătăria italiană, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de parmigiana de vinete. În rândurile următoare poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de caponata.

Caponata siciliană – Ingrediente

  • 2 vinete
  • 2-3 tije de țelină apio
  • 1 ceapă
  • 3-4 roșii
  • 1 ardei gras
  • 100 g măsline
  • 50 g capere
  • 3 linguri de zahăr
  • 4 linguri de oțet de vin roșu
  • 50 g migdale sau semințe de pin
  • ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • frunze proaspete de busuioc.
Reclamă

Rețeta caponatei de vinete – Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea legumelor și în primul rând a vinetelor. Clătește bine vinetele, șterge-le cu prosoape de hârtie și taie-le în cuburi. Pune cuburile de vinele pe un platou mai mare și presară sare peste ele. Lasă-le timp de 15 minute să se deshidrateze, clătește-le cu apă rece și tamponează-le cu prosoape de hârtie. Această etapă este necesară pentru eliminarea excesului de lichid și și gust amar.

Curăță toate celelalte legume și toacă-le în cuburi aproximativ egale cu cele e vinete. Descoperă și o rețetă de vinete evantai cu mozzarella si roșii, delicioasă și hrănitoare.

Cum prepari Caponata Siciliană

Așază o tigaie mare pe flacăra aragazului și adaugă în ea uleiul de măsline. Când acesta se încinge ușor adaugă cuburile de vinete. Prăjește vinetele până când devin aurii și moi. Apoi scoate-le pe un platou tapetat cu prosoape de hârtie absorbantă.

Reclamă

În uleiul rămas în tigaia de pe foc adaugă ceapa și țelina și călește-le până când se înmoaie. Adaugă ardeiul, apoi cuburile de roșii și lasă-le să se prepare la foc mic până când sosul se reduce consistent.

În sosul rezultat adaugă măslinele și caperele bine scurse, zahărul și oțetul. Pune zahăr și oțet după propriul gust. De asemenea, folosește măslinele preferate, dar fără sâmburi.

După câteva minute de fierbere a ingredientelor adaugă și vinetele prăjite. Mai fierbe ingredientele la foc mic pentru încă 10-15 minute, amestecând ocazional.

Gustă caponata siciliană și potrivește-i gustul cu condimentele preferate. Lasă mâncarea să se tempereze ușor pentru a se întrepătrunde bine toate aromele.

Opțional, poți decora mâncarea de vinete cu migdale sau semințe de pin prăjite și frunze proaspete de busuioc. Servește mâncarea ușor caldă sau rece, ca aperitiv, garnitură sau chiar pe pâine prăjită.

Dacă mai dorești și alte rețete simple și delicioase din bucătăria italiană, mai poți încerca rețeta de Spaghetti alla Norma. Este o minunată rețetă italiană de paste integrale cu vinete și roșii, perfectă pentru sezonul vinetelor și nu numai.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care ține în brațe o minge colorată ce simbolizează planeta Venus, care aduce schimbări cu intrarea sa în Capricorn
Horoscop
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. Trei nativi din zodiac manifestă abundența în viața lor. Această perioadă pare să fie de bun augur pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Se schimbă...
2
O vază cu flori alături de câteva lumânări și un recipient cu sare, obiecte care se află pe pervezul unei ferestre cu priveliște la un peisaj de iarnă
Timp liber
De ce e recomandat să pui un bol cu sare la fereastră în timpul iernii. Trucul cunoscut de gospodinele de pretutindeni
Te-ai întrebat vreodată de ce e recomandat să pui un bol cu sare la fereastră în timpul iernii. Acest truc este cunoscut de gospodinele de pretutindeni și promite să-ți schimbe complet atmosfera din casă....
3
O farfurie pe care se află mai multe bucăți de plăcintă cu mere
Timp liber
Ingredientul secret din plăcinta cu mere. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Vremea rece de afară ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în casă. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu gustul copilăriei, atunci poți să pregătești una dintre cele mai îndrăgite rețete de...
4
Borcan cu gogonele murate în saramură și gogonele proaspete
Rețete
Gogonele murate în saramură și beneficiile consumului lor
Rețeta de gogonele murate în saramură este o delicatesă tradițională, care oferă o explozie de savoare în lunile reci de iarnă. Acestea sunt roșii verzi, recoltate înainte de coacerea completă, care sunt conservate într-o...
5
Două mâini de femeie care curăță faianța de la baie cu ajutorul mănușilor și a soluțiilor de curățare
Timp liber
Cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Sfaturi de la specialiștii în curățenie
Există o mulțime de metode prin care poți reda frumusețea băii tale. Descoperă și tu cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Acesta sfaturi de la specialiștii în curățenie te vor ajuta...
PARTENERI
×