Rețeta originală a acestui preparat avea la bază un tip de pește denumit ”capone”. De la acest pește și-a dobândit denumirea de ”caponata”. Pe parcursul timpului, când legumele au devenit mai accesibile, rețeta s-a transformat într-un preparat vegetarian. Datorită popularității și versatilității sale, rețeta a devenit tradițională în bucătăria siciliană.
Tot din categoria rețetelor cu vinete din bucătăria italiană, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de parmigiana de vinete. În rândurile următoare poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de caponata.
Caponata siciliană – Ingrediente
- 2 vinete
- 2-3 tije de țelină apio
- 1 ceapă
- 3-4 roșii
- 1 ardei gras
- 100 g măsline
- 50 g capere
- 3 linguri de zahăr
- 4 linguri de oțet de vin roșu
- 50 g migdale sau semințe de pin
- ulei de măsline
- sare și piper după gust
- frunze proaspete de busuioc.
Rețeta caponatei de vinete – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea legumelor și în primul rând a vinetelor. Clătește bine vinetele, șterge-le cu prosoape de hârtie și taie-le în cuburi. Pune cuburile de vinele pe un platou mai mare și presară sare peste ele. Lasă-le timp de 15 minute să se deshidrateze, clătește-le cu apă rece și tamponează-le cu prosoape de hârtie. Această etapă este necesară pentru eliminarea excesului de lichid și și gust amar.
Curăță toate celelalte legume și toacă-le în cuburi aproximativ egale cu cele e vinete. Descoperă și o rețetă de vinete evantai cu mozzarella si roșii, delicioasă și hrănitoare.
Cum prepari Caponata Siciliană
Așază o tigaie mare pe flacăra aragazului și adaugă în ea uleiul de măsline. Când acesta se încinge ușor adaugă cuburile de vinete. Prăjește vinetele până când devin aurii și moi. Apoi scoate-le pe un platou tapetat cu prosoape de hârtie absorbantă.