Este o rețetă tradițională balcanică, ce a devenit foarte populară în Iugoslavia după cel de-al doilea Război Mondial. Ajvarul este considerat un condiment care poate fi folosit pentru a îmbunătăți gustul anumitor preparate. Este ideal de folosit la rețetele de paste sau de pizza.
Poate fi servit cu diferite fripturi, dar este delicios servit și pe platourile cu mezeluri crud-uscate sau afumate și cu brânzeturi. Îl mai poți folosi în sandvișuri, ungând feliile de pâine cu el. Chiar și burgerii vor fi delicioși glazurați cu o astfel de pastă de ardei copți cu vinete.
Din aceeași categorie de sosuri, mai descoperă aici și o rețetă de sos de dovlecei cu ardei copți, pentru iarnă.
În rândurile de mai jos, descoperă rețeta detaliată pentru pasta de ardei copți cu vinete.
Rețeta de ajvar sârbesc – Ingrediente
- 1 kg ardei roșii
- 500 gr vinete
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 10 gr sare pentru murături
- un ardei iute – opțional.
Pastă de ardei copți cu vinete – Mod de preparare
Începe cu pregătirea vinetelor și a ardeilor. Spală vinetele, șterge-le bine și coace-le fie pe grătar, pe flacăra aragazului sau în cuptor. Chiar dacă cele mai bune vinete coapte ies pe grătar, fiecare le coace în funcție de preferințe.
Procedează în același mod și cu ardeii. Apoi, curăță vinetele și ardeii, așa cum procedezi și la rețeta de zacuscă clasică.