Vinetele sunt printre cele mai apreciate legume, necesare pentru prepararea conservelor de iarnă. Sunt gustoase și sunt foarte consistente. Nu ai nevoie de foarte multe vinete pentru un anumit preparat, mai ales dacă adaugi și alte ingrediente. Dintr-o vânătă mai mare poți face un bol de salată clasică, cu ceapă și maioneză.
Iar cea mai populară rețetă de conserve din vinete este rețeta de zacuscă tradițională. Este nelipsită din cămările celor care adoră conservele pentru iarnă. Dar pe lângă celebra zacuscă, mai poți prepara și diferite aperitive cu vinete sau tocănițe cu vinete și alte legume pentru iarnă.
Însă pentru a prepara aceste minunate conserve, vinetele necesită coacere și curățare. Sunt pașii cei mai importanți și care se pot face prin mai multe metode.
Descoperă în continuare cum se coc corect vinetele
Pentru a coace vinete, poți opta fie pentru metoda grătarului cu jar, fie pentru metoda flăcării de aragaz sau a plitei, dar și pentru metoda coacerii în cuptor.
Metoda coacerii pe grătar
Cea mai populară dintre aceste metode este metoda grătarului. Este ideală deoarece vinetele coapte pe grătar ies mult mai gustoase. Acest lucru se datorează carbonizării cojii vinetelor, al cărui parfum pătrunde și în interiorul vinetelor. Dacă ai un grătar în curte sau dacă ai prieteni cu grătar, nu ezita să apelezi la ei pentru a coace vinetele.
Spală bine vinetele înainte de a le coace și șterge-le cu prosoape de hârtie. Încinge bine grătarul cu lemne de brad sau cu cărbuni, așteaptă ca acestea să se transforme în jar. Așază vinetele pe grătar și coace-le bine pe toate părțile.
Descoperă și cum să gătești legume la grătar, precum și metodele prin care rămân suculente și crocante.