Reclamă

Cum se coc corect vinetele și cum se decojesc mai ușor

Pentru că sezonul pregătirii conservelor a început deja, avem pentru tine câteva sfaturi despre cum se coc corect vinetele și cum se decojesc mai ușor.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 17 iulie 2023, 6:46

Vinetele sunt printre cele mai apreciate legume, necesare pentru prepararea conservelor de iarnă. Sunt gustoase și sunt foarte consistente. Nu ai nevoie de foarte multe vinete pentru un anumit preparat, mai ales dacă adaugi și alte ingrediente. Dintr-o vânătă mai mare poți face un bol de salată clasică, cu ceapă și maioneză.

Iar cea mai populară rețetă de conserve din vinete este rețeta de zacuscă tradițională. Este nelipsită din cămările celor care adoră conservele pentru iarnă. Dar pe lângă celebra zacuscă, mai poți prepara și diferite aperitive cu vinete sau tocănițe cu vinete și alte legume pentru iarnă.

Însă pentru a prepara aceste minunate conserve, vinetele necesită coacere și curățare. Sunt pașii cei mai importanți și care se pot face prin mai multe metode.

Descoperă în continuare cum se coc corect vinetele

Pentru a coace vinete, poți opta fie pentru metoda grătarului cu jar, fie pentru metoda flăcării de aragaz sau a plitei, dar și pentru metoda coacerii în cuptor.

Reclamă

Metoda coacerii pe grătar

Cea mai populară dintre aceste metode este metoda grătarului. Este ideală deoarece vinetele coapte pe grătar ies mult mai gustoase. Acest lucru se datorează carbonizării cojii vinetelor, al cărui parfum pătrunde și în interiorul vinetelor. Dacă ai un grătar în curte sau dacă ai prieteni cu grătar, nu ezita să apelezi la ei pentru a coace vinetele.

Spală bine vinetele înainte de a le coace și șterge-le cu prosoape de hârtie. Încinge bine grătarul cu lemne de brad sau cu cărbuni, așteaptă ca acestea să se transforme în jar. Așază vinetele pe grătar și coace-le bine pe toate părțile.

Descoperă și cum să gătești legume la grătar, precum și metodele prin care rămân suculente și crocante.

Reclamă

Pentru a decoji mai ușor vinetele, imediat după coacere, pune vinetele într-o tavă și presară sare peste ele. Așază o altă tavă deasupra sau o folie și lasă vinetele să se înăbușe timp de 20-30 de minute. Se vor curăța mult mai bine.

Metoda coacerii vinetelor pe flacăra aragazului

Dacă dorești să știi cum se coc corect vinetele pe flacăra aragazului, va trebui să folosești un grilaj metalic sau o tavă metalică mai veche.

Protejează aragazul cu o folie de aluminiu înainte de a coace vinetele pe grilaj.

Aceste două metode sunt asemănătoare cu metoda grătarului. Nu pleca de lângă vinete pentru că trebuie să le întoarci constant de pe o parte pe cealaltă.

Vinete coapte pe po tavă rotundă
Pentru a coace vinetele pe flacăra aragazului se folosește o tavă veche sau un grilaj / Shutterstock

Cum se coc vinetele folosind metoda cuptorului

Aceasta este cea mai simplă metodă, însă gustul vinetelor va fi puțin mai diferit. Ai nevoie de tava cuptorului și de hârtie de copt pentru această metodă.

Pune hârtia de copt în tavă și așază vinetele peste ea. Înțeapă vinetele din loc în loc cu o furculiță.

Pornește cuptorul la 220 de grade Celsius. Poți folosi și funcția de ventilație pentru o coacere uniformă și mai rapidă a vinetelor.

Pentru această metodă nu este necesar să stai lângă ușa cuptorului și nici să întorci vinetele precum la celelalte metode. De aceea este mai simplă, chiar dacă timpul de coacere este mai mare.

Femeie înțepând vinetele cu o furculiță pentru a le coace
Vinetele se înțeapă din loc în loc pentru a ajuta lichidul din ele să se scurgă în timpul coacerii / Shutterstock

Indiferent de metoda folosită, pentru a decoji mai ușor vinetele coapte, aplică un strat de sare peste ele și acoperă-le.

Descoperă aici și cum poți să pui vinete la borcan pentru iarnă, perfecte pentru salate și mâncăruri.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Flori și plante care aduc ghinion puse pe o tăblie de lemn
Timp liber
Flori care aduc ghinion. Nu se țin în casă și nu se pun în buchetele pentru evenimente
Felul în care îți decorezi casa poate spune multe despre personalitatea ta. Obiectele de decor trebuie alese cu mare atenție, la fel și plantele. Specialiștii în Feng Shui susțin că există anumite flori care...
2
O femeie frumoasă care stă într-un lac și ține în mâini luna pentru a ilustra ce impact are Luna Plină în Gemeni pe data de 27 noiembrie 2023
Horoscop
Lună Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023. Cum sunt afectate zodiile
Luna Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Totuși, anumiți nativi vor fi afectați în mod negativ și vor avea de înfruntat unele probleme....
3
Patru turte cu ceapă verde într-o tavă
Rețete
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Pentru gustări delicioase și consistente sau pentru a înlocui pâinea la micul dejun, îți oferim o rețetă de turte cu ceapă verde la tigaie. Turtele din aluat de pâine, preparate la tigaie sunt una...
4
Două pahare, unul cu apă plată și unul cu apă minerală cu fructe pentru a ilustra cât de sănătoasă este apa plată în comparație cu apa minerală
Sănătate
Cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Specialiștii au dezvăluit cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. Dacă și tu te numeri printre iubitorii de apă carbogazoasă, atunci poate ar fi bine să arunci o privire asupra...
5
O prințesă cu coroniță, zodia norocoasă a lunii decembrie 2023, care ține în frâu un ponei într-o pădure înzăpezită
Horoscop
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023. El este nativul care se afirmă pe toate planurile
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023 este reprezentată de Capricorn. Acest nativ va reuși să se afirme cu ușurință pe toate planurile și se va face remarcat în fața celorlalți. Ultima lună din an...
PARTENERI
×