Reclamă

Cum se coc corect vinetele și cum se decojesc mai ușor

Pentru că sezonul pregătirii conservelor a început deja, avem pentru tine câteva sfaturi despre cum se coc corect vinetele și cum se decojesc mai ușor.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 17 iulie 2023, 6:46

Vinetele sunt printre cele mai apreciate legume, necesare pentru prepararea conservelor de iarnă. Sunt gustoase și sunt foarte consistente. Nu ai nevoie de foarte multe vinete pentru un anumit preparat, mai ales dacă adaugi și alte ingrediente. Dintr-o vânătă mai mare poți face un bol de salată clasică, cu ceapă și maioneză.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iar cea mai populară rețetă de conserve din vinete este rețeta de zacuscă tradițională. Este nelipsită din cămările celor care adoră conservele pentru iarnă. Dar pe lângă celebra zacuscă, mai poți prepara și diferite aperitive cu vinete sau tocănițe cu vinete și alte legume pentru iarnă.

Însă pentru a prepara aceste minunate conserve, vinetele necesită coacere și curățare. Sunt pașii cei mai importanți și care se pot face prin mai multe metode.

Descoperă în continuare cum se coc corect vinetele

Pentru a coace vinete, poți opta fie pentru metoda grătarului cu jar, fie pentru metoda flăcării de aragaz sau a plitei, dar și pentru metoda coacerii în cuptor.

Reclamă

Metoda coacerii pe grătar

Cea mai populară dintre aceste metode este metoda grătarului. Este ideală deoarece vinetele coapte pe grătar ies mult mai gustoase. Acest lucru se datorează carbonizării cojii vinetelor, al cărui parfum pătrunde și în interiorul vinetelor. Dacă ai un grătar în curte sau dacă ai prieteni cu grătar, nu ezita să apelezi la ei pentru a coace vinetele.

Spală bine vinetele înainte de a le coace și șterge-le cu prosoape de hârtie. Încinge bine grătarul cu lemne de brad sau cu cărbuni, așteaptă ca acestea să se transforme în jar. Așază vinetele pe grătar și coace-le bine pe toate părțile.

Descoperă și cum să gătești legume la grătar, precum și metodele prin care rămân suculente și crocante.

Reclamă

Pentru a decoji mai ușor vinetele, imediat după coacere, pune vinetele într-o tavă și presară sare peste ele. Așază o altă tavă deasupra sau o folie și lasă vinetele să se înăbușe timp de 20-30 de minute. Se vor curăța mult mai bine.

Metoda coacerii vinetelor pe flacăra aragazului

Dacă dorești să știi cum se coc corect vinetele pe flacăra aragazului, va trebui să folosești un grilaj metalic sau o tavă metalică mai veche.

Protejează aragazul cu o folie de aluminiu înainte de a coace vinetele pe grilaj.

Aceste două metode sunt asemănătoare cu metoda grătarului. Nu pleca de lângă vinete pentru că trebuie să le întoarci constant de pe o parte pe cealaltă.

Vinete coapte pe po tavă rotundă
Pentru a coace vinetele pe flacăra aragazului se folosește o tavă veche sau un grilaj / Shutterstock

Cum se coc vinetele folosind metoda cuptorului

Aceasta este cea mai simplă metodă, însă gustul vinetelor va fi puțin mai diferit. Ai nevoie de tava cuptorului și de hârtie de copt pentru această metodă.

Pune hârtia de copt în tavă și așază vinetele peste ea. Înțeapă vinetele din loc în loc cu o furculiță.

Pornește cuptorul la 220 de grade Celsius. Poți folosi și funcția de ventilație pentru o coacere uniformă și mai rapidă a vinetelor.

Pentru această metodă nu este necesar să stai lângă ușa cuptorului și nici să întorci vinetele precum la celelalte metode. De aceea este mai simplă, chiar dacă timpul de coacere este mai mare.

Femeie înțepând vinetele cu o furculiță pentru a le coace
Vinetele se înțeapă din loc în loc pentru a ajuta lichidul din ele să se scurgă în timpul coacerii / Shutterstock

Indiferent de metoda folosită, pentru a decoji mai ușor vinetele coapte, aplică un strat de sare peste ele și acoperă-le.

Descoperă aici și cum poți să pui vinete la borcan pentru iarnă, perfecte pentru salate și mâncăruri.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×