Reclamă

Dovlecei murați în oțet pentru iarnă

Dacă adori murăturile servite alături de fripturi sau alături de diferite garnituri, îți recomandăm să prepari și rețeta de dovlecei murați în oțet pentru iarnă. Vei fi plăcut surprinsă de cât de gustoși și aromați vor fi dovleceii pregătiți în această formă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 13 iulie 2022, 6:25

Dovleceii se mențin crocanți pe tot parcursul păstrării și vor completa armonios orice salată combinată de murături. Poți folosi orice tip de dovlecei, atât cruzi cât și maturi. Poți folosi pentru același borcan, dovlecei multicolori. Vor arătă frumos pe platoul cu salatele de murături.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta conservării dovleceilor în oțet este simplă, asemănătoare cu rețeta conservării castraveților. Iar dacă adori aroma mărarului în murături, pune din belșug, dar exclude celelalte condimente. Mărarul va influența delicios gustul dovleceilor murați.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a conserva și tu dovlecei pentru iarnă.

Dovlecei murați în oțet pentru iarnă – Ingrediente

Ai nevoie pentru această rețetă de câteva ingrediente de bază alături de dovlecei și de ingrediente pentru soluția lichidă în care se vor răsfăța dovleceii.

Reclamă

Ingrediente de bază:

  • 2 kg de dovlecei cruzi
  • 2 cepe
  • 5-6 căței de usturoi
  • 3 foi de dafin
  • 3-4 lujeri de mărar cu flori
  • 1/2 rădăcină de hrean
  • 1 lingură cu boabe de piper negru.

Pentru soluția lichidă:

  • 1 l apă
  • 450 ml oțet de vin de 9 grade
  • 1 lingură cu vârf de sare neiodată, pentru murături
  • 2 linguri de zahăr.
Reclamă

Rețetă de dovlecei murați în oțet pentru iarnă – Mod de preparare

Pentru reușita rețetei de dovlecei murați important este să optezi pentru dovlecei de aceeași mărime, indiferent că sunt simpli sau combinați. Nu amesteca în același borcan dovleceii fragezi cu dovleceii maturi. Dovleceii maturi necesită curățarea cojii și a semințelor. Dovleceii fragezi nu se curăță.

Dovleceii maturi se pot conserva tăiați sub formă de baghete cât dimensiunea borcanului. Iar dovleceii fragezi se așază frumos în borcane, tăiați în rondele.

Este ideal să folosești borcane mai mici, cu capacitatea de aproximativ 800 ml, sau 1 l pentru murăturile de dovlecei. După desfacerea borcanelor, dovleceii trebuie consumați în 2-3 zile. Nu rezistă timp îndelungat precum castraveții murați.

Cum prepari dovlecei murați în oțet pentru iarnă

Începe cu spălarea și sterilizarea borcanelor și capacelor.

Îți recomandăm să citești și acest articol cu metode de sterilizare a borcanelor!

Spală bine dovleceii și taie-i în rondele de 5-6 mm grosime. Curăță ceapa, usturoiul și hreanul. Clătește-le cu apă, apoi toacă-le în rondele. Pune aceste rondele de ceapă, usturoi și hrean în interiorul borcanelor, la baza acestora. Adaugă și tulpinile de mărar rupte în bucăți mai mici, dar și florile de mărar. Apoi așază în borcane rondelele de dovlecei și îndeasă-le bine să încapă cât mai multe.

Vezi mai multe imagini cu dovleceii murați în GALERIA FOTO!

Rondele de dovlecei în borcane pentru murat în oțet
Rondelele de dovlecei se așază cât mai îndesat în borcane înainte de a turna soluția lichidă / Shutterstock

Într-o oală așezată pe flacăra aragazului pune apa cu sarea, zaharul și boabele de piper. Când apa începe sa fiarbă, adaugă oțetul și amestecă bine pentru omogenizare. Apoi stinge flacăra aragazului.

Așază borcanele cu rondelele de dovlecei într-o tavă metalică. Toarnă lichidul fierbinte peste rondelele de dovlecei. Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo să se răcească lent, pentru a asigura o conservare perfectă dovleceilor. După răcire, etichetează borcanele cu data preparării și transferă-le în cămară.

Sunt foarte gustoși acești dovlecei murați în oțet pentru iarnă. Mărarul le oferă o aromă deosebită, iar hreanul adăugat ajută la menținerea fermă a lor.

Două borcane cu dovlecei murați în oțet
Soluția lichidă se toarnă fierbinte peste dovleceii din borcane / Shutterstock

Și dacă ai dat start preparării conservelor de legume îți oferim și o rețetă de fasole verde la borcan pentru iarnă, conservată în saramură

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×