Dacă adori murăturile servite alături de fripturi sau alături de diferite garnituri, îți recomandăm să prepari și rețeta de dovlecei murați în oțet pentru iarnă. Vei fi plăcut surprinsă de cât de gustoși și aromați vor fi dovleceii pregătiți în această formă.
Dovleceii se mențin crocanți pe tot parcursul păstrării și vor completa armonios orice salată combinată de murături. Poți folosi orice tip de dovlecei, atât cruzi cât și maturi. Poți folosi pentru același borcan, dovlecei multicolori. Vor arătă frumos pe platoul cu salatele de murături.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Rețeta conservării dovleceilor în oțet este simplă, asemănătoare cu rețeta conservării castraveților. Iar dacă adori aroma mărarului în murături, pune din belșug, dar exclude celelalte condimente. Mărarul va influența delicios gustul dovleceilor murați.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a conserva și tu dovlecei pentru iarnă.
Dovlecei murați în oțet pentru iarnă – Ingrediente
Ai nevoie pentru această rețetă de câteva ingrediente de bază alături de dovlecei și de ingrediente pentru soluția lichidă în care se vor răsfăța dovleceii.
1 lingură cu vârf de sare neiodată, pentru murături
2 linguri de zahăr.
Reclamă
Rețetă de dovlecei murați în oțet pentru iarnă – Mod de preparare
Pentru reușita rețetei de dovlecei murați important este să optezi pentru dovlecei de aceeași mărime, indiferent că sunt simpli sau combinați. Nu amesteca în același borcan dovleceii fragezi cu dovleceii maturi. Dovleceii maturi necesită curățarea cojii și a semințelor. Dovleceii fragezi nu se curăță.
Dovleceii maturi se pot conserva tăiați sub formă de baghete cât dimensiunea borcanului. Iar dovleceii fragezi se așază frumos în borcane, tăiați în rondele.
Este ideal să folosești borcane mai mici, cu capacitatea de aproximativ 800 ml, sau 1 l pentru murăturile de dovlecei. După desfacerea borcanelor, dovleceii trebuie consumați în 2-3 zile. Nu rezistă timp îndelungat precum castraveții murați.
Cum prepari dovlecei murați în oțet pentru iarnă
Începe cu spălarea și sterilizarea borcanelor și capacelor.
Spală bine dovleceii și taie-i în rondele de 5-6 mm grosime. Curăță ceapa, usturoiul și hreanul. Clătește-le cu apă, apoi toacă-le în rondele. Pune aceste rondele de ceapă, usturoi și hrean în interiorul borcanelor, la baza acestora. Adaugă și tulpinile de mărar rupte în bucăți mai mici, dar și florile de mărar. Apoi așază în borcane rondelele de dovlecei și îndeasă-le bine să încapă cât mai multe.
Vezi mai multe imagini cu dovleceii murați în GALERIA FOTO!
Într-o oală așezată pe flacăra aragazului pune apa cu sarea, zaharul și boabele de piper. Când apa începe sa fiarbă, adaugă oțetul și amestecă bine pentru omogenizare. Apoi stinge flacăra aragazului.
Așază borcanele cu rondelele de dovlecei într-o tavă metalică. Toarnă lichidul fierbinte peste rondelele de dovlecei. Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo să se răcească lent, pentru a asigura o conservare perfectă dovleceilor. După răcire, etichetează borcanele cu data preparării și transferă-le în cămară.
Sunt foarte gustoși acești dovlecei murați în oțet pentru iarnă. Mărarul le oferă o aromă deosebită, iar hreanul adăugat ajută la menținerea fermă a lor.