Nu ai nevoie de multe ingrediente și nu vei petrece nici timp îndelungat în fața aragazului. Iar dacă nu ai nimic împotriva dovlecelului crud, poți prepara supa chiar și fără fierbere. Consumul de dovlecel oferă o multitudine de beneficii organismului. Având un conținut bogat în apă, dar și în fibre și nutrienți, dovlecelul este unul dintre alimentele recomandate de specialiștii în nutriție pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Acesta poate îmbunătăți digestia și ajută în cazul problemelor digestive. Poate preveni ulcerul, dar și cancerul de colon. Datorită conținutului bogat în antioxidanți și a proprietăților antiinflamatorii, dovlecelul poate avea un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire.
Acestea sunt doar câteva exemple dintre importantele beneficii ale consumului de dovlecel. Sperăm să te convingem să-l introduci în diferite preparate culinare. Iar dacă ești în pană de idei cum să-l consumi, îți recomandăm să începi cu rețeta de dovlecei pane cu usturoi. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea supei de dovlecei.
Supă rece de dovlecei cu mentă – Ingrediente
- 2 dovlecei cruzi
- 1 ceapă
- 2 linguri cu ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- 2 crenguțe de mentă
- 500 ml iaurt grecesc
- 1/2 legătură de mărar verde
- 1/2 legătură de pătrunjel verde
- sare și piper după gust.
Rețetă de supă răcoroasă din dovlecei cu mentă – Mod de preparare
Spală bine dovleceii și dă-i pe răzătoarea mare. Nu este necesar să le îndepărtezi coaja dacă sunt cruzi. Coaja conține și ea vitamine și ar fi păcat să nu beneficiezi de acestea. Pune dovleceii răzuiți într-o sită așezată deasupra unui vas. Presară sare peste ei. Astfel, aceștia se vor deshidrata ușor, iar lichidul se va scurge în vas.
În timp ce dovleceii se deshidratează, curăță ceapa și toac-o mărunt. Pune o lingură din uleiul de măsline într-o crăticioară, la încins. Când este înfierbântat, adaugă ceapa și amestec-o pentru 1 minut. Stoarce bine răzătura de dovlecei în mâini și adaug-o peste ceapa din tigaie.
Spală crenguțele de mentă și adaugă-le în tigaie. Amestecă intens ingredientele pentru supă rece de dovlecei cu mentă. Astfel se vor întrepătrunde bine gusturile și aromele acestora. Lasă dovleceii căliți să se răcească acoperiți, așa încât să se infuzeze cu aroma mentei. Apoi, înlătură crenguțele de mentă și pasează dovleceii cu ajutorul unui blender.
Curăță unul sau doi căței de usturoi, pisează-i bine presărați cu sare și adaugă puțin ulei de măsline, ca pentru rețeta de mujdei. Adaugă iaurtul și amestecă bine. pentru un plus de aromă poți adăuga și frunze de busuioc.