Reclamă

Chiftele din dovlecei și soia la cuptor

Pentru perioadele de post sau pentru momentele în care îți propui să prepari un meniu mai simplu și sănătos, îți recomandăm o rețetă de chiftele din dovlecei și soia la cuptor.

Publicat: 18 noiembrie 2021, 7:06 / Actualizat: 29 martie 2022, 18:46

Dovleceii cruzi, bine scurși de lichid, se combină foarte bine cu granulele de soia hidratate și tocate. Câteva condimente și verdeață adăugate vor asigura un gust delicios acestor chiftele de post.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Granulele de soia sunt obținute din soia organică, ceea ce înseamnă ca sunt foarte bogate în proteine. Acestea sunt uscate, dar se rehidratează prin fierbere. Însă, cel mai important aspect legat de acest produs este faptul că absorb toate aromele și condimentele cu care intra în contact. Deci pot căpăta gusturile pe care le preferă fiecare dintre noi.

În perioadele de post sau în dietele veganilor, acestea reprezintă un înlocuitor perfect de carne și sunt folosite în diverse rețete culinare. Nu ezita să le introduci și tu în meniul tău de post, pentru a beneficia de multiplele lor proprietăți.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a te răsfăța și tu cu o porție de chiftele delicioase și sănătoase.

Chiftele de post la cuptor – Ingrediente

  • 200 gr granule de soia
  • 2 dovlecei cruzi
  • 1 ceapă mare
  • 3 căței de usturoi
  • 1/2 legătură de pătrunjel verde
  • 30 gr de fulgi de drojdie inactivă
  • sare și piper
  • 200 gr pesmet
  • ulei de floarea soarelui, pentru uns
Reclamă

Rețetă de chiftele din dovlecei și soia la cuptor – Mod de preparare

În primul rând, pune granulele de soia la fiert în apă rece, cu puțină sare și puțin piper. Lasă-le să fiarbă timp de aproximativ 15 minute, pentru a se hidrata bine. Apoi pune-le la scurs într-o sită și lasă-le să se răcească. După răcire, presează-le în mâini pentru a te asigura că s-au scurs suficient. Acestea sunt ca un burete absorbant.

Curăță dovleceii de coajă și dă-i pe răzătoarea mică. Pune răzătura de dovlecei într-o sită și presară puțină sare peste aceasta. După 10 minute, scurge bine răzătura de dovlecei, presând-o în mâini.

Reclamă

Cu ajutorul unui chopper, robot sau a unei mașini de tocat, macină granulele de soia hidratate și bine scurse. Curăță și ceapa și toac-o mărunt sau dă-o pe răzătoare. Curăță usturoiul, dă-l și pe el pe răzătoare sau trece-l prin presă specială.

Amestecă toate aceste ingrediente într-un vas, adaugă și fulgii de drojdie inactivă, dar și pătrunjelul tocat mărunt și lasă amestecul la odihnit 10-12 minute.

Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește o tavă sau o formă de brioșe. Este ideală forma de copt brioșe pentru a coace chiftelele de post. Neavând ouă în compoziție ca în cazul rețetei de chiftele clasice, acestea se pot împrăștia ușor în timpul procesului termic. În formele de brioșe, compoziția se strânge și rămâne compactă.

Cum formezi și coci chiftele din dovlecei și soia la cuptor

Din compoziția de mai sus, formezi chiftele pe care le treci prin pesmet, pe toate părțile. Pesmetul adăugat va absorbi din lichidul care se mai formează dacă ingredientele nu au fost scurse foarte bine. Așază chiftelele în formele de brioșe, pe care le ungi ușor cu ulei.

Pune formele la cuptor și coace chiftelele la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 25-30 de minute. Chiftelele se vor rumeni ușor la suprafață, însă nu vor deveni lucioase sau aurii precum chiftelele clasice, pentru că le lipsesc ouăle și grăsimea din lista de ingrediente.

Colaj de poze cu pașii de preparare chiftele din dovlecei și soia la cuptor
Dovleceii și granulele de soia se vor scurge bine de lichid înainte de a le amesteca cu restul ingredientelor / Shutterstock

Transferă chiftelele pe un platou după coacere și lasă-le să se tempereze ușor în formele de copt, pentru a nu se rupe. Le poți savura fie calde, fie reci, simple, cu sos de roșii sau alături de o salată. Spor la preparat și poftă bună la savurat!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×