Dovleceii și roșiile sunt legumele vedete ale verii și se combină perfect în preparate simple și gustoase. Iar dacă la această combinație mai adaugi brânzeturi și câteva fire de verdeață, deliciul este maxim.
Dovlecelul este un aliment foarte versatil din punct de vedere al modului de preparare. Poate fi consumat atât crud, în salate și sosuri reci, cât și procesat termic, în diverse preparate ce se gătesc într-un timp scurt. Rețetele cu dovlecei sunt simple și rapid de preparat, sunt ideale pentru atunci când timpul te presează și se apropie ora mesei. Îți oferim mai jos una dintre cele mai simple și gustoase rețete de dovlecei, cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Dovlecei gratinați la cuptor cu roșii cherry – Ingrediente
- 2 dovlecei sau zucchini tineri
- 300 ml suc de roșii
- 200 gr roșii cherry
- 2-3 căței de usturoi
- sare și piper, după gust
- 1-2 linguri ulei de măsline
- 200 gr cașcaval
- 50 gr mozzarella
- 50 gr parmezan
- 3-4 fire de pătrunjel verde
- 3-4 fire de mărar verde
- 5-6 frunze de busuioc
Rețetă de Dovlecei gratinați la cuptor – Mod de preparare
Începe prin a spăla bine dovleceii și a-i felia în rondele subțiri de 5-6 mm grosime. Așază rondelele de dovlecei pe o suprafață plană și presară sare peste ele. Lasă-le la odihnit 10-12 minute. În acest timp, se va elimina și excesul de apă din conținut. Apoi tamponează feliile de dovlecel cu prosoape de hârtie absorbantă.
Pune la încins o tigaie unsă cu ulei de măsline. Rumenește foarte puțin feliile de dovlecei, atât cât să fie ușor pătrunse, fără a se colora. Lasă-le deoparte până pregătești celelalte ingrediente.
Curăță usturoiul și dă-l pe răzătoarea mică. Spală frunzele de busuioc și rupe-le mărunt. Spală și roșiile cherry și lasă-le la scurs. Răzuiește cașcavalul, mozzarella și parmezanul și amestecă-le într-un bol. În alt bol, amestecă sucul de roșii cu usturoiul răzuit și frunzele de busuioc. Adaugă și puțin piper proaspăt măcinat și sare după gust.
Când ai toate aceste ingrediente pregătite pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.