Reclamă

Canelles de Bordeaux. Mici prăjiturele din bucătăria franceză

Dacă vrei să-ți surprinzi familia și prietenii cu un desert deosebit, îți oferim o rețetă de prăjiturele denumite Canelles de Bordeaux.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 27 octombrie 2022, 6:33

Este o rețetă de desert franțuzesc inventat de călugărițele dintr-o mănăstire din Bordeaux și datează din secolul 17. Prăjiturelele se mai întâlnesc și sub denumirea de canelés bordelais, cannelet, millas cannelet sau millason. Denumirea vine de la cuvântrul canelură, adică șanțul aflat pe verticala unei coloane.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aceste prăjiturele se coc în forme individuale și au un miez moale, aerat, aromat din belșug cu vanilie și rom. La exterior au o crustă crocantă de culoare arămie. Se pot servi cu diferite sosuri cum ar fi un sos de vanilie aromat sau un topping de ciocolată, de fructe etc.

Urmărește mai jos rețeta completă, pentru a le prepara și tu pentru răsfățul celor dragi.

Canelles de Bordeaux – Ingrediente

  • 2 ouă întregi și 2 gălbenușuri
  • 175 gr de zahăr pudră
  • 50 gr de zahăr brun
  • 500 ml de lapte
  • 50 gr de unt gras
  • 1 păstaie de vanilie
  • 50-60 ml de rom
  • 125 gr de făină
  • un praf de sare.
Reclamă

Rețeta de Canelles de Bordeaux – Mod de preparare

Rețeta acestor prăjiturele franțuzești nu este complicată, însă necesită mai multe etape de preparare. Compoziția se prepară prin fierberea anumitor ingrediente și opărirea altora, rezultând un aluat de textură asemănătoare cu a aluatului de clătite. Însă, aceasta va trebui preparată cu 1-2 zile înainte de coacerea prăjiturilor, pentru reușita acestora. Vezi aici cum se prepară și rețeta aluatului pentru clătite.

Cum prepari aluatul pentru prăjiturile franțuzești

Pune laptele într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului. Adaugă semințele de vanilie și untul. Amestecă în cratița cu lapte până când untul este topit, iar laptele atinge punctul de fierbere. Stinge focul și lasă laptele să se tempereze ușor, doar până când pregătești celelalte ingrediente.

Reclamă

Într-un bol încăpător amestecă făina cu zahărul pudră, zahărul brun și sarea. În alt bol, amestecă bine ouăle întregi cu gălbenușurile, apoi adaugă acest amestec peste ingredientele din celălalt bol. Toarnă în fir subțire laptele fierbinte și amestecă intens până se omogenizează bine compoziția. Adaugă romul și trece compoziția obținută printr-o sită deasă, pentru a deveni fină și cremoasă.

Acoperă bolul cu folie alimentară și pune-l la frigider pentru 24 de ore. După 12 ore scoate bolul și amestecă compoziția cu un tel până când se omogenizează din nou.

Cum montezi și coci delicioasele Canelles de Bordeaux

După ce au expirat cele 24 de ore, pornește cuptorul la 250 de grade Celsius. Șterge formele de copt cu un ștergar umed și pune-le la congelator până când se încălzește cuptorul.

Când le scoți din congelator, unge-le rapid cu unt moale. Acesta se va solidifica imediat pe formele reci.

Umple imediat formele de cannelès cu compoziția de la frigider, lăsând câțiva milimetri liberi în partea de sus a formei.

Pune formele la cuptor și coace prăjiturelele pentru 10 minute, la 250 de grade Celsius. Apoi, micșorează temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius și continuă coacerea acestora pentru 45-50 de minute. Prăjiturelele vor suferi un șoc termic. Aluatul se va dezvolta în primele minute, apoi se va lăsa ușor. La suprafață se va forma o crustă aurie, crocantă, iar miezul va fi de consistența unei budinci.

Pasul de introducere la cuptor a formei cu prăjiturele
Canelles se coc în două etape, la 250 de grade Celsius și la 180 de grade Celsius / Profimedia Images

Când sunt gata, scoate forma de copt din cuptor și răstoarnă Cannelés de Bordeux pe un grătar de răcire. Le poți trece prin zahăr cât sunt fierbinți sau le poți servi cu un sos delicios de vanilie.

Și dacă tot am poposit în bucătăria franțuzească pentru această rețetă de desert, rămânem tot aici și îți recomandăm pentru data viitoare o rețetă de millefeuille cu cremă de vanilie și zmeură.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×