Reclamă

Care este diferența dintre SPF 30 și 50. Ce spun dermatologii

Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre SPF 30 și 50? Vara este tot mai aproape, iar razele soarelui devin din ce în ce mai puternice. Protecția solară aplicată în mod corect poate bloca chiar și 98% din razele UVB.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 22 mai 2024, 6:56

SPF face referire la crema de protecție solară. În teorie, o protecție solară SPF 50 ar permite utilizatorilor să se expună unui grad mai mare de căldură. Cremele solare cu SPF ridicat ar trebui să te protejeze mai bine decât cele cu un grad de protecție mai mic. Totuși, specialiștii spun că lucrurile nu stau chiar așa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care este diferența dintre SPF 30 și 50

Oamenii care folosesc o cremă de protecție solară cu SPF 50 au de multe ori un sentiment fals de siguranță. SPF-ul unei creme este o măsură a cât de bine te protejează aceasta de arsurile solare.

Crema solară SPF 30 admite 1/30 din radiația UV (ultravioletă) ambientală, SPF 50 admite 1/50 și așa mai departe.

Cremele de protecție solară trebuie aplicate într-un strat generos pentru a obține protecția menționată pe etichetă. Specialiștii spun că nicio protecție solară nu va oferi protecție 100% împotriva razelor UV.

Medicii dermatologi recomandă un SPF cu un spectru larg de protecție, rezistent la apă, SPF 30 sau mai mult.

Reclamă

SPF 50 oferă o protecție puțin mai bună împotriva radiațiilor UV decât SPF 30.

SPF 50 poate bloca 98% din radiațiile UV, în timp ce SPF 3 poate bloca doar 96,7%, spun cei de la Cancer Council WA. Este important să iei in considerare și modul de aplciare al cremei de proetecție solare. Cremele de protecție solară SPF 30 și SPF 50 trebuie aplicate într-un strat generos și reaplicate la fiecare două ore.

Totodată, sunt importante și alte măsuri de protecție împotriva soarelui, cum ar fi îmbrăcămintea adecvată, pălăriile și umbrelele de soare.

Reclamă

Cum explică dermatologii termeni asociații cu SPF-ul

Factorul de protecție solară SPF este măsura de protecție împotriva radiațiilor UVB. Cremele SPF rezistente la apă sunt cremele de protecție solară etichetate ca fiind eficiente până la 40 de minute de înot.

Crema trebuie reaplicată cât mai curând după ce ai intrat în apă. Cremele solare cu spectru larg filtrează atât razele UVA, cât și UVB.

UVB este cauza principală a arsurilor solare, iar UVA este cauza principală a apariție ridurilor și a petelor. Atât UVA, cât și UVB contribuie la creșterea riscului de cancer de piele.

Cum aplici corect crema de protectie solară

Aplicarea trebuie făcută cu multă grijă. Specialiștii recomandă să aplici o cantitate generoasă de produs. Crema ar trebui aplicată cu 20 de minute înainte de a te expune la soare și reaplicată la fiecare două ore.

Un adult de talie medie ar trebui să aplice câte o linguriță de cremă de protecție solară pe fiecare braț și picior.

Fața, gâtul și urechile trebuie și ele acoperite. Pentru zona feței se recomandă folosirea unei creme de protecție specială.

Studiile arată că cei mai mulți oameni nu aplică cantitatea corectă de SPF. Acest lucru înseamnă că ei nu beneficiază de întreaga protecție a produsului folosit.

Cea mai bună cremă de protecție solară este cea care se potrivește tipului tău de piele și activităților pe care le practici.

Dacă ai o reacție alergică la o cremă de protecție solară, specialiștii recomandă să o eviți. Totodată, mulți medici recomandă folosirea produselor care nu au parfum.

Mulți oameni cred în mod eronat că au nevoie de SPF doar în zilele calde și însorite. Cu toate acestea, radiația ultravioletă de la soare, nu căldura, este cea mai comună cauză a arsurilor solare și a îmbătrânirii premature a pielii. Radiația ultravioletă nu poate fi văzută sau simțită, din această cauză, ea poate provoca daune fără să ne dăm seama la momentul respectiv, spun cei de la Healthline.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×