Pentru că nimeni nu vrea să-și piardă timpul sau să se simtă mai rău, experți contactați de yahoo.com au dat mai multe detalii despre cele mai populare mituri din jurul acestui subiect: Vitamina C îmbunătățește cu adevărat capacitatea de a lupta împotriva germenilor? Este mierea licoare magică pentru durerile în gât sau tuse? Răspunsurile la acesta întrebări cu siguranță sunt de interes pentru cei mai mulți dintre noi.
Cât de mult ajută vitamina C când ești răcită
Vitamina C este un antioxidant care „s-a dovedit că are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar”, spune Michael Del Junco, medic de familie la Spitalul Providence St. Joseph din Orange County, California. Acționează prin stimularea producției și a funcției celulelor albe din sânge, care sunt principala barieră a organismului împotriva infecțiilor.
„Unele studii sugerează că vitamina C poate ajuta la reducerea duratei generale și a severității simptomelor răcelii la domiciliu. Cu toate acestea, dovezile care susțin acest lucru nu sunt în întregime consecvente și variază de la studiu la studiu”, explică Del Junco.
Impactul vitaminei C variază, de asemenea, de la persoană la persoană, în funcție de starea lor și de alegerea suplimentelor cu vitamina C. Acestea fiind spuse, nu strică să mărești aportul sub formă de fructe și legume. Dacă optezi pentru o formă de supliment de vitamina C, specialiștii avertizează că dozele concentrate pot provoca adesea scaune moi. Dacă se întâmplă acest lucru, dimensiunea dozei ar trebui redusă până când acestea se rezolvă.
Alte remedii în lupta cu răceala
Indiferent de remediile pentru răceli pe care le alegi, specialiștii mai recomandă să utilizezi un umidificator pentru a menține plămânii și căile nazale umede și într-o stare bună de funcționare. O dietă echilibrată, a hidratarea și o bună igienă, sunt esențiale pentru sănătatea generală a sistemului imunitar.
Când ești răcită, corpul tău tinde să piardă mai multe lichide din cauza producției în exces de mucus, febră și transpirație. Hidratarea poate ajuta la atenuarea simptomelor și te poate ajuta să te simți mai bine. Studiile recente susțin că creșterea caloriilor în timpul bolii este o practică recomandată din cauza cerințelor metabolice crescute.
Zinc
Deși cercetările despre legătura dintre zinc și răcelile comune sunt multe, rezultatele privind eficacitatea acestuia sunt mixte. „Unele cercetări sugerează că suplimentarea cu zinc, în special atunci când este luată în decurs de 24 de ore de la debutul simptomelor de răceală, poate ajuta la scurtarea duratei răcelii”, spune Del Junco. Ca și vitamina C, zincul funcționează în tandem cu sistemul imunitar pentru a susține funcția protectoare a celulelor albe din sânge.
Echinacea
Echinacea este un supliment comun care este promovat pentru a ajuta împotriva răcelii. Asta pentru că această plantă nativă din America de Nord este bogată în flavonoide, alchilamide, fenoli și polizaharide, toate având funcții de protecție în organism, spune Brady. Echinaceea a fost folosită în mod tradițional pentru răceli, infecții respiratorii, infecții bacteriene și vindecarea rănilor de foarte mulți ani.
Descoperirile științifice privind eficacitatea echinaceei sunt însă mixte. O meta-analiză mai veche a constatat că echinacea ajută la reducerea duratei și a șanselor de a răci. Un alt studiu a constatat că reduce riscul de infecții respiratorii recurente.
Evitarea laptelui
Evitarea laptele și a altor produse lactate este un sfat obișnuit atunci când nu te simți deloc bine. Cu toate acestea, Del Junco spune că „nu există dovezi actuale care să susțină evitarea laptelui în timpul unei boli”, adăugând: „Aș recomanda evitarea laptelui dacă aveți intoleranță la lactoză, dar, în caz contrar, laptele este o sursă excelentă de calciu și proteine, ceea ce ar fi de ajutor în timpul unei boli.”
Miere pentru dureri în gât sau tuse
„Mierea naturală are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice”, spune Del Junco. „Are și proprietăți antiinflamatorii.”
Problema intervine atunci când aceasta este diluată în lapte pentru că îi atenunează din proprietăți.
„Recomand să consumați miere în timpul bolii în forma sa naturală”, spune del Junco. Specialiștii susțin că o singură lingură pe este de mare ajutor. Cu toate acestea, este recomandat să se evite procesul de încălzire al mierii deoarece îi va distruge din proprietăți.