Dacă îți începi ziua cu o ceașcă de cafea fierbinte, te simți bine, nu-i așa? Se estimează că 62% dintre adulți beau cel puțin o ceașcă de cafea în fiecare zi. Nu toată lumea se bucură de gustul cafelei negre. Așa că, adesea, se adaugă adesea îndulcitori, creme și lapte pentru a reduce aciditatea și pentru a face această băutură cu cofeină mai plăcută.
Cât de sănătos e laptele pentru cafea
Studiile ne spun că cafeaua neagră are unele beneficii majore pentru sănătate. Printre ele se numără o concentrare sporită, mai multă energie pentru antrenamente și un risc scăzut de boli de inimă cu 5-12% pe ceașcă, în comparație cu persoanele care nu consumă această băutură populară de dimineață.
Deci, adăugarea de lapte la cafea anulează aceste efecte pozitive? Află cât de sănătos e laptele pentru cafea, potrivit dieteticienilor.
Majoritatea capsulelor cu lapte de cafea convenționale sunt făcute cu o listă lungă de ingrediente. Conțin inclusiv apă, zahăr, ulei vegetal, stabilizatori și arome. Laptele sau smântâna sunt adesea adăugate în cantități mici, iar cea mai mare parte a cremosității provine din ulei.
„Multe capsule cu lapte pentru cafea au aproximativ patru grame de zahăr și un gram și jumătate de grăsimi saturate per porție”, spune Haley Bishoff, proprietarul Rūtsu Nutrition din Las Vegas.
Deși aceasta nu este o cantitate exagerată de zahăr sau grăsime, reține că o porție este doar o lingură. Dacă adaugi mai multe linguri de lapte pentru cafea la mai multe cești de cafea pe zi, cantitatea crește. Ghidurile dietetice pentru americani 2020-2025 recomandă tuturor persoanelor de peste 2 ani să limiteze zaharurile adăugate la mai puțin de 10% din caloriile totale.
Care sunt recomandările specialiștilor în nutriție
Pentru o dietă de 2.000 de calorii, ar trebui să țintești la mai puțin de 50 de grame de zahăr pe zi. Când vine vorba de grăsimi saturate, Asociația Americană a Inimii recomandă ca acestea să fie sub 13 grame pe zi.
„Laptele de cafea poate fi o alternativă bună la multe băuturi care pot conține mai mult de o lingură de zahăr și grăsimi saturate”, spune Sarah Anzlovar, dietetician pentru mame la Sarah Gold Nutrition.