Reclamă

Câte calorii și ce beneficii au caisele. Aceste fructe au un profil nutrițional impresionant

Te întrebi câte calorii și ce beneficii au caisele? Aceste fructe de vară au un profil nutrițional impresionant. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta zilnică pentru a te bucura cât mai mult de beneficiile lor pentru organism.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 8 iunie 2024, 5:26
Mai multe caise puse pe un blat de lemn pentru a ilustra câte calorii au și ce beneficii oferă pentru sănătate
Te întrebi câte calorii și ce beneficii au caisele? Aceste fructe de vară au un profil nutrițional impresionant / Shutterstock

Caisele au o aromă deosebită și sunt bogate în nutrienți și vitamine. Aceste fructe mici conțin o mulțime de minerale și vitamine. Pulpa caiselor este moale și suculentă, ceea ce face ca aceste fructe să fie perfecte într-o zi toridă de vară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Câte calorii și ce beneficii au caisele

Omanii consum caise încă din cele mai vechi timpuri. Acestea s-au cultivat pentru prima dată în urmă cu aproximativ 4 mii de ani, spun cei de la Webmd.com.

Caisele au ajuns ulterior în Marea Meriderată, iar mai apoi s-au răspândi în ăîntreaga lume. În prezent, există mai multe soiuri diferite de caise și fiecare soi are propriile sale beneficii pentru organism.

Când vine vorba de calorii, caisele se numără printre fructele care pot fi consumate fără teama că vei lua în greutate.

O caisă întreagă poate conține 17 calorii, 1 gram de proteine, 0 grame de grăsimi și 3 grame de zahăr. Caisele au un conținut scăzut de grăsimi, dar sunt bogate în vitamina A și beta-caroten.

Reclamă

Acești nutrienți acționează ca antioxidanți. Caisele sunt, de asemenea, o sursă minunată de flavonoide, un antioxidant care ajută împotriva inflamației din organism. Totodată, acestea conțin vitamina A, vitamina C, vitamina E, beta-caroten, potasiu, luteină, zinc, fier și magneziu.

Ce beneficii au caisele pentru organism

Datoria cantității mari de vitamine și flavonoide, caisele au beneficii semnificative când vine vorba de combaterea radicalilor liberi din organism.

Reclamă

Flavonoidele lucrează pentru a proteja și întări vasele de sânge. Acestea reduc, de asemenea, semnele de inflamație din organism.

Potasiul, un mineral important, ajută la funcția nervoasă și musculară. În plus sunt ideale pentru a susține sănătatea inimii. Mai jos găsești mai multe beneficii ale consumului de caise proaspete. Antioxidanții din caise ajută la prevenirea semnelor îmbătrânirii.

Totodat, vitamina E și C sprijină sănătatea celulelor reducînd semnele ridurilor precoce și îmbunătățind elasticitatea pielii. Beta carotenul este și el un antioxidant care protejează pielea de daunele razelor UV. Bogate în vitamina A, beta-caroten și alți carotenoizi, caisele sunt excelente pentru sănătatea ochilor. Luteina ajută la menținerea sănătății retinei și cristalinului.

Nutrienții din caise pot ajuta,de asemenea, la reducerea riscului de degenerescență maculară și cataracte. 

Nu în ultimul rând, caisele îmbunătățesc digestia. Acestea oferă o mulțime de fibre dietetice care ajută la îmbunătățirea tractului digestiv.

Conținutul de fibre solubile ajută tractul, digestiv să rețină suficientă apă și să încurajeze bacteriile bune să prospere. Fibrele insolubile din caise sunt, de asemenea, bune pentru nivelurile de bacterii intestinale sănătoase.

Cum alegi caisele

Caisele au un sezon de creștere scurt, de obicei din mai până în august. Când sunt în sezon, acestea sunt disponibile din belșug în magazine.

Caisele din afara sezonului sunt probabil aduse din america de Sud, spun cei de la EatThis.com. Atunci când alegi caisele, încearcă să optezi pentru cele cu o culoare uniformă, care au un ton portocaliu spre auriu.

Caisele galbene pal sau galben-verde nu sunt coapte suficient și pot avea o altă aromă. Ai grijă să nu alegi caisele prea coapte. Acestea se pot zdrobi în timpul transportului.

Dacă îți plac caisele, atunci poți să descoperi mai multe și despre beneficiile sâmburilor de caise.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 24 iunie – 30 iunie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Zodiile intră într-o perioadă intensă din toate punctele de vedere. Citește horoscopul săptămânii 24 iunie – 30 iunie 2024 și vezi ce rezervă astrele pentru fiecare nativ în parte. Este momentul ca nativii să...
2
Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză porționată pe farfurie, alături de platoul cu ruladă, un dovlecel și usturoi
Rețete
Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză. Gustare de vară, savuroasă
Această ruladă de dovlecei cu cremă de brânză poate fi servită ca un aperitiv sau ca gustare și este ușoară și savuroasă. Este un preparat ușor și rafinat, cu o textură moale și cremoasă....
3
O femeie care bea cafeaua la geam, îmbrăcată într-un halat alb
Horoscop
Trei zodii care au parte de transfomare în perioada următoare. Nativii care se pot baza pe Univers
În timpul conjuncției Lunii cu Pluto, schimbarea este inevitabilă. Pe 24 iunie 2024 a avut loc o schimbare majoră care a influențat tranzitele cosmice. Trei zodii care au parte de transfomare în perioada următoare...
4
Un cuplu de îndrăgostiți care ține în brașe un balon cu cuvântul iubire
Horoscop
4 zodii care se îndrăgostesc cel mai repede. Nativii care se află în căutarea sufletului pereche
Cele 4 zodii care se îndrăgostesc cel mai repede se fac imediat remarcate. Acești nativi se află în căutarea sufletului pereche și nu se opresc până nu găsesc persoana potrivită. Descoperă mai jos dacă...
5
portret al unei fete care zâmbește pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii care sunt favoritele astrelor în această săptămână. Vezi dacă te numeri printre ele
Atunci când planetele se aliniază, nativii au parte de zile perfecte. Află care sunt acele 3 zodii care sunt favoritele astrelor în această săptămână. Cu Mercur cu Rac ce vine alături de Saturn în...
PARTENERI
×