Ce e recomandat să faci înainte să pui carnea în frigider. Specialiștii spun că e un pas important

Carnea este un aliment care trebuie tratat cu multă responsabilitate. De la momentul cumpărării și până la gătirea, aceasta are nevoie de un tratament special. Doar așa poți să eviți riscurile de îmbolnăvire. Ce e recomandat să faci înainte să pui carnea în frigider, potrivit specialiștilor.

Publicat: 20 februarie 2022, 7:07

Iubitorii de carne știu că aceasta poate fi o achiziție costisitoare. De fapt, costul cărnii, al celei de pui și al peștelui a crescut cu aproape 12% anul trecut. Din fericire, majoritatea tipurilor de carne gătite pot fi păstrate dacă nu au fost consumate la masă. Ele se pot transforma într-o serie de preparate noi, de la caserole pentru a doua zi la birou până la supe consistente. Singura condiție e ca ele să fie depozitate în siguranță, scrie bestlifeonline.com.

Ce e recomandat să faci înainte să pui carnea în frigider

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite, pentru ca bucata de carne din frigider să fie sigură de consumat, trebuie să te asiguri că o păstrezi foarte bine. Citește mai departe pentru a afla ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a pune carnea în frigider.

În cazul în care nu consumi carne, îți recomandăm top 3 alimente care o pot înlocui cu succes.

Nu e recomandat să păstrezi carnea în frigider fără a o tăia mai întâi

Dacă vrei să pui carnea în frigider, nu o depozita acolo fără să te gândești. Potrivit CDC, nu ar trebui să păstrezi niciodată la frigider carnea gătită care nu a fost tăiată. „Bucățile mari de carne, precum fripturile sau un curcan întreg, ar trebui împărțite în cantități mici pentru refrigerare”, avertizează specialiștii.

Reclamă

Carnea trebuie păstrată la o anumită temperatură

Potrivit CDC, carnea trebuie păstrată la frigider la o temperatură de 4 grade celsius sau mai rece în două ore de la gătire. Dacă mâncarea a fost expusă la temperaturi mai mari de 8 grade celsius, ar trebui totuși pusă la frigider în decurs de o oră.

Acest lucru este pentru a preveni creșterea bacteriilor în jurul acestor alimente. Dar pentru ca bucățile mari de carne să se răcească suficient de repede, acestea „ar trebui să fie împărțite mai întâi în cantități mici”, conform CDC.

Reclamă

Consumul de alimente care au bacterii te poate expune riscului de îmbolnăvire gravă

E. coli și Salmonella sunt două tipuri comune de bacterii care pot fi găsite în carne, potrivit CDC. Dacă cineva a mâncat alimente care sunt contaminate cu oricare dintre bacterii, poate dezvolta toxiinfecții alimentare. E. coli poate provoca boli severe, cum ar fi diaree, infecții ale tractului urinar, boli respiratorii și infecții ale fluxului sanguin. Salmonella poate duce la o boală alimentară obișnuită care afectează mai mult de un milion de oameni în fiecare an.

Pentru ambele bacterii, anumite grupuri de oameni sunt mai expuse riscului de a dezvolta boli severe sau fatale. Potrivit CDC, copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, adulții care au 65 de ani sau mai mult, persoanele al căror sistem imunitar este slăbit și femeile însărcinate au un risc mai mare.

Carnea gătită nu poate fi păstrată la frigider pentru totdeauna

Nu ține carnea gătită în frigider prea mult timp. Nu te așteapta să fie în siguranță dacă o consumi ulterior chiar dacă temperatura a fost optimă. Nici măcar carnea cel mai bine depozitată nu va rămâne bună pentru o perioadă infinită de timp. Dar perioada de valabilitate pentru aceste alimente gătite variază în funcție de tip. USDA spune că slănina sau cârnații gătiți pot rezista în siguranță într-un frigider la 4 grade celsius sau mai rece timp de o săptămână. Carnea de pasăre fiartă va rămâne bună doar trei până la patru zile în frigider.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Orez cu lapte decorat cu scorțișoară în bol cu lingură, batoane de scorțișoară și anason stelat
Rețete
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Rețeta de orez cu lapte este una dintre acele rețete care nu au nevoie de tehnici complicate ca să fie reușite. Totul se bazează pe două lucruri: proporția corectă dintre orez și lapte și...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Justin Timberlake în timpul unui concert pe scenă
Divertisment
Artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme: „Mă simt extenuat”
El este artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme. Declarațiile sale au fost surprinzătoare pentru publicul larg. Fanii au reacționat în mediul online la cele...
4
femeie frumoasă cu o coroană de flori și multe culori pe lângă cap pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Înainte de a-și încheia tranzitul, planeta Mercur îi ajută pe nativi în multe sensuri. 3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Felul în...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×