Reclamă

Ce e recomandat să faci înainte să pui carnea în frigider. Specialiștii spun că e un pas important

Carnea este un aliment care trebuie tratat cu multă responsabilitate. De la momentul cumpărării și până la gătirea, aceasta are nevoie de un tratament special. Doar așa poți să eviți riscurile de îmbolnăvire. Ce e recomandat să faci înainte să pui carnea în frigider, potrivit specialiștilor.

Publicat: 20 februarie 2022, 7:07

Iubitorii de carne știu că aceasta poate fi o achiziție costisitoare. De fapt, costul cărnii, al celei de pui și al peștelui a crescut cu aproape 12% anul trecut. Din fericire, majoritatea tipurilor de carne gătite pot fi păstrate dacă nu au fost consumate la masă. Ele se pot transforma într-o serie de preparate noi, de la caserole pentru a doua zi la birou până la supe consistente. Singura condiție e ca ele să fie depozitate în siguranță, scrie bestlifeonline.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce e recomandat să faci înainte să pui carnea în frigider

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite, pentru ca bucata de carne din frigider să fie sigură de consumat, trebuie să te asiguri că o păstrezi foarte bine. Citește mai departe pentru a afla ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a pune carnea în frigider.

În cazul în care nu consumi carne, îți recomandăm top 3 alimente care o pot înlocui cu succes.

Nu e recomandat să păstrezi carnea în frigider fără a o tăia mai întâi

Dacă vrei să pui carnea în frigider, nu o depozita acolo fără să te gândești. Potrivit CDC, nu ar trebui să păstrezi niciodată la frigider carnea gătită care nu a fost tăiată. “Bucățile mari de carne, precum fripturile sau un curcan întreg, ar trebui împărțite în cantități mici pentru refrigerare”, avertizează specialiștii.

Reclamă

Carnea trebuie păstrată la o anumită temperatură

Potrivit CDC, carnea trebuie păstrată la frigider la o temperatură de 4 grade celsius sau mai rece în două ore de la gătire. Dacă mâncarea a fost expusă la temperaturi mai mari de 8 grade celsius, ar trebui totuși pusă la frigider în decurs de o oră.

Acest lucru este pentru a preveni creșterea bacteriilor în jurul acestor alimente. Dar pentru ca bucățile mari de carne să se răcească suficient de repede, acestea “ar trebui să fie împărțite mai întâi în cantități mici”, conform CDC.

Reclamă

Consumul de alimente care au bacterii te poate expune riscului de îmbolnăvire gravă

E. coli și Salmonella sunt două tipuri comune de bacterii care pot fi găsite în carne, potrivit CDC. Dacă cineva a mâncat alimente care sunt contaminate cu oricare dintre bacterii, poate dezvolta toxiinfecții alimentare. E. coli poate provoca boli severe, cum ar fi diaree, infecții ale tractului urinar, boli respiratorii și infecții ale fluxului sanguin. Salmonella poate duce la o boală alimentară obișnuită care afectează mai mult de un milion de oameni în fiecare an.

Pentru ambele bacterii, anumite grupuri de oameni sunt mai expuse riscului de a dezvolta boli severe sau fatale. Potrivit CDC, copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, adulții care au 65 de ani sau mai mult, persoanele al căror sistem imunitar este slăbit și femeile însărcinate au un risc mai mare.

Carnea gătită nu poate fi păstrată la frigider pentru totdeauna

Nu ține carnea gătită în frigider prea mult timp. Nu te așteapta să fie în siguranță dacă o consumi ulterior chiar dacă temperatura a fost optimă. Nici măcar carnea cel mai bine depozitată nu va rămâne bună pentru o perioadă infinită de timp. Dar perioada de valabilitate pentru aceste alimente gătite variază în funcție de tip. USDA spune că slănina sau cârnații gătiți pot rezista în siguranță într-un frigider la 4 grade celsius sau mai rece timp de o săptămână. Carnea de pasăre fiartă va rămâne bună doar trei până la patru zile în frigider.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
2
O femeie cu un voal și flori
Horoscop
Viața devine mai bună pentru 3 zodii începând cu 15 aprilie 2025. Astrele le pavează drumul cu oportunități
Viața devine mai bună pentru 3 zodii începând cu 15 aprilie 2025. Tranzitele cosmice din această perioadă contribuie la transformare. Nimc nu se mai rezumă la speranță, totul poate deveni o posibilitate reală, concretă....
3
Pierce Brosnan, cu ochelari de soare, în costum, alături de soția sa
Divertisment
Soția lui Pierce Brosnan a fost mereu ținta ironiilor despre corpul ei, dar a reușit să slăbească. Cum arată acum după ce a scăpat de peste 40 de kg
Soția lui Pierce Brosnan a fost mereu ținta ironiilor despre corpul ei, dar acum a reușit să slăbească. Actorul și partenera sa i-au fost alături lui George Clooney cu ocazia debutului său pe Broadway....
4
Copil care ține în mână un coș cu ouă de Paște
Timp liber
Vacanța școlară de Paște 2025. În ce perioadă vor sta acasă copiii
Vacanța școlară de Paște 2025, cunoscută și sub denumirea de vacanța de Paște, este programată în perioada vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025. Astfel, elevii vor beneficia de o pauză de...
5
Cuplu într-o cameră luminoasă, cu inimi alături
Horoscop
Relațiile se îmbunătățesc pentru câteva zodii în săptămâna 14 – 20 aprilie 2025. Cine sunt nativii care pot avea parte de noroc
Sezonul retrogradelor a luat sfârșit, iar trecutul a oferit lecții importante de care e bine să ții cont. Relațiile se îmbunătățesc pentru câteva zodii în săptămâna 14 – 20 aprilie 2025. E vorba despre...
PARTENERI
×