Reclamă

Ce e recomandat să știi despre COVID-19 acum. Care sunt cele mai recente informații

Sfaturile se schimbă pe măsură ce oficialii lucrează pentru a controla cele mai noi variante ale virusului. Ce e recomandat să știi despre COVID-19 acum aflăm de la specialiști. COVID-19 a schimbat viața de zi cu zi în întreaga lume, deoarece SARS-CoV-2, virusul care răspândește boala, a provocat creșteri ale infecțiilor pe tot globul.

Publicat: 28 mai 2022, 7:08

După mai bine de un an de adaptare la liniile directoare stricte, mulți oameni au primit vaccinuri și au început să-și reia treptat viața normală. Dar mulți alții rămân în pericol până când sunt vaccinați, iar experții încă urmăresc apariția unor variante de virus care ar putea reprezenta noi amenințări, scrie eatthis.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce e recomandat să știi despre COVID-19

Mai jos este o listă cu cinci lucruri pe care ar trebui să le știi despre coronavirus. Citește mai departe pentru a afla mai multe și pentru a asigura sănătatea ta și a celorlalți.

Oamenii de știință și oficialii din domeniul sănătății publice continuă să lucreze pentru a găsi mai multe răspunsuri la întrebările cheie despre modul în care boala afectează organismul și de ce unele cazuri sunt mai severe decât altele și pentru a identifica cele mai bune tratamente pentru COVID-19.

Ceea ce știam despre COVID-19 s-a schimbat rapid

Numărul persoanelor infectate de boală continuă să se schimbe în fiecare zi. În timp ce impactul bolii variază în funcție de locație, există peste 519,5 milioane de cazuri confirmate de persoane cu COVID-19 pe tot globul și peste 6,2 milioane de persoane au murit din cauza bolii, potrivit OMS.

Reclamă

Potrivit CDC, bolile raportate de COVID-19 au variat de la forme ușoare, la cazuri severe până la punctul de a necesita spitalizare, terapie intensivă și/sau ventilator. Bolile COVID-19 pot duce, de asemenea, la deces. Deși oamenii de toate vârstele pot fi infectați, riscul de complicații crește odată cu vârsta.

COVID-19 a dus, de asemenea, la îmbolnăviri grave și chiar la deces la adulții mai tineri și de vârstă mijlocie fără comorbidități. În timp ce majoritatea copiilor au simptome ușoare sau deloc, unii s-au îmbolnăvit grav. Ca și în cazul adulților, chiar dacă copiii nu au simptome, ei pot răspândi virusul altora.

În timp ce majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, unii adulți și copii se confruntă cu afecțiuni post-COVID cunoscute sub numele de „covid lung”, care pot apărea la câteva săptămâni după infecție și pot include o serie de probleme de sănătate, care revin. Acestea variază de la oboseală și dureri musculare până la, în cazuri extreme, afecțiuni autoimune și sindrom inflamator multisistem, o afecțiune în care diferite părți ale corpului se umflă. Chiar și persoanele care au avut simptome ușoare atunci când au fost infectate pot avea afecțiuni post-COVID.

Reclamă

Cum se transmite virusul

Ajută ca experții să aibă acum o idee mai bună despre modul în care virusul este transmis de la o persoană la alta. Potrivit CDC, COVID-19 este răspândit în trei moduri:

  • Respirând aer când ești aproape de o persoană infectată care expiră mici picături și particule ce conțin virusul;
  • Dacă aceste picături și particule aterizează pe ochi, nas sau gură sau atingi ochii, nasul și gura cu mâinile care au contractat virusul.
  • Cu cât interacționezi mai strâns cu ceilalți și cu cât interacțiunea este de lungă durată, cu atât este mai mare riscul de răspândire a COVID-19. Spațiile interioare sunt mai riscante decât spațiile exterioare.

În plus, picăturile pot ateriza pe suprafețe, iar oamenii pot obține virusul atingând acele suprafețe, deși, potrivit CDC, nu se crede că acesta este principalul mod de răspândire a COVID-19.

Măsuri stricte sunt esențiale pentru încetinirea răspândirii bolii

Aproape de începutul pandemiei, experții în sănătate publică și-au îndreptat eforturile spre „aplatizarea curbei”. Dacă ai urmărit numărul de cazuri de COVID-19 de-a lungul timpului, se aștepta ca acesta să ajungă la un punct maxim, pe un grafic. Acest vârf reflecta o creștere a cazurilor de pacienți cu Covid-19. Aplatizarea curbei însemna că ar fi mai puțini pacienți în acea perioadă, iar spitalele ar fi mai capabile să gestioneze cerințele pacienților care sunt bolnavi de COVID-19 și alte boli.

Dar spre sfârșitul anului 2020, o creștere constantă a cazurilor devenea ceea ce unii au descris drept un al treilea val (sau, poate, un al treilea vârf), dacă nu o continuare a unui singur val care a început în primăvară și nu s-a oprit niciodată. Pe măsură ce vremea rece a ținut oamenii în interior, mai multe țări au aplicat noi restricții care includeau limitarea accesului în spațiile din interior și stabilind purtatea măștii obligatorie.

Ideea este că, dacă destui oameni sunt protejați fie pentru că au avut boala, fie pentru că au fost vaccinați, imunitatea de grup va începe să-i protejeze chiar și acei oameni care nu au fost infectați. Deși cronologia pentru imunitatea grupului este încă incertă, cercetătorii cred că probabil că nu o vom ajunge în curând. După cum s-a văzut în cazul variantei Delta, extrem de contagioasă, care a devenit virusul predominant în vara lui 2021, experții sunt acum îngrijorați de faptul că focarele variantei Omicron ar putea afecta progresul general.

Prevenirea infecțiilor este cheia

Vaccinarea rămâne o strategie cheie pentru evitarea infecției. Toți adulții sunt eligibili pentru vaccinare, la fel și adolescenții și copiii de până la 5 ani pentru vaccinul Pfizer-BioNTech. Deși sunt disponibile trei vaccinuri, CDC își exprimă o preferință pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech sau Moderna. De asemenea, se spune că toți cei eligibili ar trebui să primească o injecție de rapel la cinci luni după finalizarea unei serii primare Pfizer-BioNTech sau Moderna sau la două luni după injecția unică J&J. Copiii cu vârsta de peste 5 ani trebuie să primească boosterul Pfizer-BioNTech. Oricine de peste 18 ani poate alege oricare dintre cele trei vaccinuri. Indiferent de vaccinul pe care l-a avut pentru vaccinarea primară.

Un sistem imunitar slăbit poate permite dezvoltarea unei forme severe de COVID-19. Din acest motiv, unii adulți și copii cu afecțiuni autoiune sunt sfătuiți să primească o a treia doză de Pfizer-BioNTech sau Moderna pentru a-și finaliza seria primară. Aceasta nu trebuie confundată cu doza de rapel, care este suplimentară și o a doua doză.

Ce măsuri sunt recomandate pentru protecție

Există și alte lucruri pe care poți și ar trebui să le faci în continuare pentru a te proteja. CDC recomandă următoarele acțiuni preventive pentru oricine nu a fost vaccinat.

Spălă mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Usucă-le bine cu un prosop curat.

Dacă săpunul nu este disponibil, utilizează un dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 60% alcool.
Stai acasă dacă ești bolnavă.

Evită să atingi nasul, ochii și gura. Folosește un șervețel pentru a acoperi urmele de tuse sau strănut, apoi aruncă-l la gunoi.

Poartă o mască care se potrivește perfect peste nas, gură și bărbie. CDC spune că diferite tipuri de măști pot oferi niveluri diferite de protecție. Acesta diferă în funcție de mască și de modul în care este utilizată. Se spune că măștile din pânză oferă cea mai mică protecție. Măștile chirurgicale de unică folosință bine adaptate și KN95-urile oferă mai multă protecție. În ansamblu, specialiștii recomandă să porți masca corect.

Păstrează distanța între tine și ceilalți. O mască nu este un substitut pentru distanțarea socială.

Utilizează un șervețel sau un spray de uz casnic pentru a dezinfecta clanțe, întrerupătoare de lumină, birouri, tastaturi, chiuvete, toalete, telefoane mobile și alte obiecte și suprafețe care sunt atinse frecvent.

Planifică vizite cu prietenii și familia în aer liber, dacă este posibil. Dacă trebuie să le vizitezi în interior, asigură-te că spațiul poate accepta distanțarea socială. Deschide ușile și ferestrele pentru o bună ventilat.

Dacă te simți rău, iată ce ar trebui să faci

Toată lumea ar trebui să fie atentă la simptomele COVID-19. Oricine crede că a fost expus ar trebui să fie testat și să stea acasă, departe de alții. Simptomele pot apărea oricând între 2 și 14 zile după expunere. Potrivit CDC, simptomele pot include:

  • Febră sau frisoane,
  • Tuse,
  • Dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație,
  • Oboseală,
  • Dureri musculare sau corporale,
  • Durere de cap,
  • Nouă pierdere a gustului sau a mirosului,
  • Durere de gât,
  • Congestia sau curgerea nasului,
  • Greață sau vărsături,
  • Diaree.

Această listă nu include toate simptomele posibile. CDC va continua să își actualizeze lista de simptome pe măsură ce află mai multe despre COVID-19.

Ar trebui să suni la medic pentru sfaturi dacă prezenți aceste simptome. Mai ales dacă ai fost în contact strâns cu o persoană despre care se știe că are COVID-19 sau locuiești într-o zonă cu răspândire continuă a bolii. De asemenea, poți face acasă un test antigen ori de câte ori ai suspiciuni cu privire la starea ta de sănătate.

Majoritatea oamenilor vor avea o formă ușoară și se pot recupera acasă fără îngrijiri medicale. Solicită imediat asistență medicală dacă tu sau o persoană apropiată prezintă simptome grave. Nu neglija dificultăți de respirație, durere persistentă sau presiune în piept, incapacitatea de a rămâne treaz sau buzele albăstrui. Această listă nu este cuprinzătoare, deci consultă medicul dacă observi alte simptome îngrijorătoare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×