Cei mai mulți oameni au început să caute în ultimul timp o dietă care să le ofere o viață bună, o greutatea corporală decentă și să trăiască mai mult. Dacă și ești adepta acestor principii, ești în locul potrivit.
Cum dietele sunt multe și fiecare vine cu promisiuni mărețe la pachet, sigur îți este și greu să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine. Primul pas este să apelezi la un consilier în nutriție. Acesta îți poate spună ce are nevoie organismul tău și să atingi acele obiective.
Ce este dieta Okinawa
Karin Evans, dietetician specializat în tulburări de alimentație, imagine corporală, sănătatea femeii și sănătatea generală a dat mai multe detalii despre Okinawa și beneficiile ei, după ce acesta a câștigat multă popularitate în ultimul timp.
„Cercetări semnificative indică faptul că nutriția poate juca un rol în prevenirea bolilor cronice. Mai precis, componentele nutriționale și conținutul energetic al anumitor modele de alimentație au fost corelate cu sănătatea și longevitatea”, susține specialistul menționat mai sus.
Okinawanezii sunt cunoscuți pentru longevitatea lor. Dacă ai auzit de Zonele Albastre, probabil că știi deja despre Insula Okinawa din Japonia. Potrivit site-ului oficial Blue Zones, locuitorii din Okinawa sunt cunoscuți pentru că duc o viață lungă și sănătoasă. Ei se confruntă cu mai puține cazuri de boli de inimă, cancer și demență în comparație cu americanii. Femeile din Okinawa trăiesc de fapt o viață mai lungă decât orice alte femei din lume.
Dieta Okinawa este de fapt bazată pe principiul că ești ceea ce mănânci.
„Dieta Okinawa, sau tiparul de alimentație adoptat de oamenii din Okinawa, Japonia, a fost asociată cu sănătatea și longevitatea. Mulți dintre locuitorii din Okinawa trăiesc până la 100 de ani și mai mult”, explică Evans.
„Okinawa, Japonia a fost asociată cu alte zone din Blue Zones. În timp ce mai mulți factori sunt implicați în aceste rezultate, dieta este demonstrată ca având cel mai mare rol.”
Ce alimente poți consuma în dieta Okinawa
Dieta Okinawa se referă la consumul de legume bogate în fibre și proteine slabe. Alimente precum algele marine, legumele rădăcinoase, alimentele pe bază de soia și legumele galbene și verzi fac acest regim alimentar similar cu o dietă vegetariană.
De fapt, 90% din dieta tradițională din Okinawa este compusă din alimente obținute din plante integrale. Ei își iau proteinele din mai puțin de 1% din pește local, carne, lactate și ouă. Dieta Okinawa limitează grăsimile saturate și zaharurile adăugate, de asemenea.
Un alt concept interesant pe care îl au oamenii din Okinawa se numește Hara Hachi Bu. Acesta înseamnă că, odată ce s-au săturat în proporție de 80%, pur și simplu se opresc din mâncat. Dieta Okinawa este bogată în antioxidanți și antiinflamatoare.
Cum te poate ajuta dieta Okinawa să trăiești mai mult
Concret, această dietă se bazează pe alimentele bogate în fibre. Pe o cantitate mică de carbohidrați, dar și pe un consum cu moderație al proteinelor animale.
Alimentele din această dietă sunt mai scăzute în grăsimi saturate și mai mari în grăsimi nesaturate, care s-au dovedit a fi cardioprotectoare”, a mai spus Evans.
„Cu mai puține inflamații și perturbări ale stresului oxidativ, îmbătrânirea sănătoasă intră în joc”.