Un număr tot mai mare de cercetări arată că unele alimente pot ajuta corpul să producă niveluri optime de hormoni care sunt esențiali pentru un somn de bună calitate. Totodată, alte alimente pot face opusul, perturbând nivelul zahărului din sânge și al hormonilor.
Ce influență are dieta asupra somnului tău
Studiile au descoperit că mulți adulți din Statele Unite și din alte țări occidentale consumă o dietă care dăunează somnului lor.
Această dietă conține alimente ultraprocesate încărcate cu adaos de zaharuri, carbohidrați rafinați și grăsimi saturate. Aceste alimente pot reduce timpul petrecut în somn profund, care este etapa nocturnă a somnului în care corpul tău repară și reface țesuurile, întărește sistemului imunitar și consolidează amintirile.
Studiile arată că o dietă mai favorabilă somnului este cea care pune accent pe plante și alte alimente care sunt bogate în triptofan, un aminoacid care joacă un rol esențial în calitatea somnului.
Persoanele care consumă grăsimi nesaturate și carbohidrați bogați în fibre au șanse să aibă parte de un somn mult mai liniștit. Trecerea la o astfel de dietă ar putea aduce îmbunătățiri vizibile ale somnului în doar două săptămâni.
Specialiștii au efectuat de-a lungul anilor o mulțime de studii care să evidențieze relația dintre mâncare și somn.
Cercetările au arătat că ceea ce mâncăm influențează modul în care dormim și că modul în care dormim, la rândul său, influențează ceea ce decidem să mâncăm a doua zi.