Reclamă

Ce este scleroza laterală amiotrofică (SLA), boala cu care Bryan Randall s-a luptat trei ani. Partenerul actriței Sandra Bullock s-a stins din viață la 57 de ani

Partenerul actriței Sandra Bullock s-a stins din viață la 57 de ani. Fotograful suferea de trei ani de o boală gravă care i-a afectat creierul. Bryan Randall și-a dorit să țină totul secret până în ultimul moment. Descoperă ce este scleroza laterală amiotrofică (SLA), boala care i-a curmat viața lui Bryan Randall.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 8 august 2023, 13:10 / Actualizat: 8 august 2023, 14:35

Scleroza laterla amiotrofică sau SLA este o boală care afectează mai întâi nervii responsabili pentru mișcarea voluntară a mușchilor. Nervii poartă denumirea de neuroni motori și ajung să fie primii afectați de SLA. Boala face ca neuronii motori din creier și din măduva spinării să se deterioreze treptat, până ce aceștia mor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este scleroza laterală amiotrofică

Bryan Randall nu este singurul care s-a confruntat cu această boală. O altă personalitate extrem de cunoscută care a trăit cu această afecțiune este Stephen Hawking. Hawking s-a luptat peste 50 de ani cu scleroza laterală amiotrofică. Fizicianul renumit a fost diagnosticat cu această boală la vârsta de 22 de ani, scriu publicațiile internaționale.

O altă celebritate care suferă de o boală gravă este Bruce Willis. Actorul a fost nevoit să se retragă din lumina reflectoarelor în urma diagnosticului pe care l-a primit.

Scleroza laterală amiotrofică este o afecțiune extrem de gravă. Această este o afecțiune neurodegenerativă, progresivă și se caracterizează prin reducerea celulelor nervoase din creier și măduva spinării care poartă și denumirea de neuroni motorii.

Creierul își pierde treptat capacitatea de a controla activitatea mușchilor din organism. Boala se caracterizează prin rigiditatea musculară, apariția spasmelor musculare și, în cele din urmă, pierderea controlului asupra mușchilor.

Reclamă

În timp, apar probleme care țin de dificultatea de a vorbi sau chiar a înghiți. Studiile arată că pacienții care primesc acest diagnostic reușesc să trăiască cu această boală în medie 3 ani.

Cercetările au arătat că doar 10 % dintre cei diagnosticați cu această boală au reușit să trăiască mai mult de 10 ani.

Boala rară afectează mai multe funcții din organism, însă cei mai mulți pacienți s-au stins din viață în urma insuficienței respiratorii.

Reclamă

Cauzele sclerozei laterale amiotrofice

Cauzele acestei boli nu au putut fi determinate cu precizie. Totuși, cercetătorii au ajuns la mai multe concluzii în ceea ce privește boala gravă.

Afecțiunea gravă, cunoscută și sub numele de Lou Gehrig, poate să debuteze de la vârsta mijlocie sau la bătrânețe.

Studiile au conchis că scleroza laterală amiotrofică afectează mușchii voluntari, acei mușchi pe care alegem să îi mișcăm pentru a produce mișcări precum mestecatul, vorbitul sau mersul pe jos. Boala progresivă face ca simptomele să se agraveze în timp.

Specialiștii au arătat că boala nu are metode de vindecare și că nu există un singur medicament eficient pentru a inversa progresia acesteia. Este un tip de boală a neuronului motor care nu are încă leac de vindecare.

Pe măsură ce neuronii motori degenerează și mor, aceștia încetează să trimită mesaje către mușchi, ceea ce face ca mușchii să slăbească, să înceapă să aibă mișcări involuntare și în cele din urmă să se atrofieze. În cele din urmă, creierul își pierde capacitatea de a iniția și a controla mișcările voluntare.

Simptomele precoce pot include: convulsii musculare, crampe musculare, mușchi rigizi, slăbiciunea musculară, vorbire neclară și nazală, dificultatea de a mesteca sau a înghiți.

Pe măsură ce boala avansează simptomele se agravează. Persoanele care se confruntă cu această boală nu vor putea să stea în picioare sau să meargă, să se ridice singure din pat sau să-și folosească mâinile și brațele. În cele din urmă, persoanele care suferă de această boală își pierd capacitatea de a respira singuri și trebuie să depindă de un ventilator.

Studiile au arătat că persoanele care se confruntă cu SLA pot ajunge să dezvolte depresie și anxietate.

Cine poate dezvolta această boală

Factorii de risc pentru SLA includ mai multe categorii de vârstă. Boala poate apărea la orice vârstă, însă simptomele se dezvoltă cel mai frecvent între 55 și 57 de ani. Bărbații par să fie mult mai susceptibili în a dezvolta SLA, spun specialiștii. Rasa și etnai ar pueta influența și ei apariția bolii.

Studiile arată că non-hispanicii și caucazienii sunt cei care dezvoltă cel mai des această boală. Unele studii sugerează că veteranii militari au șanse de aproximativ două ori mai mari de a dezvolta SLA, fiind expuși la plumb, pesticide și alte toxine de mediu.

Aproape toate cazurile de Sla sunt considerate a fi sporadice. Acest lucru înseamnă că boala pare să apară la întâmplare, fără factori de risc asociați în mod clar și fără antecedente familiale ale bolii. Aproximativ cinci până la 10 % dintre toate cazurile de SLA sunt familiale, adică moștenite genetic.

Aproximativ 25 până la 40 % dintre toate cazurile genetice sunt cauzate de un defect al genei C9orf72, care produce o proteină ce se găsește în neuronii motori și celulele nervoase din creier.   

Cum se tratează scleroza laterlală amiotrofică

Specialiștii spun că nu există niciun tratament pentru a putea inversa afectarea neuronilor motori, Cu toate acestea, există tratamente care pot ajuta la facilitarea traiului cu boala. Asistența medicală de susținere trebuie asigurată de cele mai bune echipe de specialiști.

Aceste echipe sunt cele care pot concepe un plan de tratament individualizat și pot oferi resursele necesare pentru îngrijirea bolnavului. Medici pot folosi și medicamente pentru a sprijini planul de tratament, arată specialiștii pentru Healthline.

Cele mai multe medicamente sunt prescrise pentru a putea gestiona simptomele cum ar fi crampele musculare, rigiditatea, excesul de salivă, etc. Nutriționiștii pot ajuta și ei la formarea unui plan alimentar special.

Dispozitivele de aspirare pot elimina excesul de lichide și de salivă și pot preveni sufocare. Reabilitarea este diferită pentru fiecare persoană, iar acest lucru se face cu ajutorul medicului specialiști.

Terapia fizică este și ea extrem de importantă. Kinetoterapeuții pot recomanda exerciții cu un impact redus, împreună cu exerciții de mișcări pentru a întări mușchii. Comunicarea este și ea extrem de importantă pentru un pacient care suferă de această afecțiune. 

Partenerul actriței Sandra Bullock s-a luptat cu SLA timp de trei ani

Partenerul actriței Sandra Bullock s-a luptat cu SLA timp de trei ani. Cei mai mulți pacienți nu reușesc să depășească această durată de viață după primirea diagnosticului. Bryan Randall și-a dorit să țină secret faptul că suferă de boala cruntă.

Sandra Bullock și Bryan Randall la un eveniment public
Sandra Bullock și Bryan Randall s-au cunoscut în anul 2015 / Profimedia Images

El și partenera sa au evitat să vorbească despre acest subiect și au făcut tot posibilul să ascundă simptomele fotografului. Din nefericire, acesta s-a stins din viață la 57 de ani. Familia lui Bryan a fost cea care a făcut anunțul public. Sandra nu a comentat încă evenimentele nefericite din viața sa. Actrița internațională a cerut să se respecte intimitatea familiei în aceste momente dificile.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×