Reclamă

Ce poți face înainte de sfârșitul anului ca să fii fericită, potrivit psihologilor

Pe măsură ce ultimele zile ale anului 2021 se scurg rapid, experții caută soluții pentru oamenii care au fost afectați de pandemie și care trec prin stări pe care nu le mai pot controla. Bucuria din perioada sărbătorilor trebuie să fie pretutindeni. Iată ce poți face înainte de sfârșitul anului ca să fii fericită.

Publicat: 19 decembrie 2021, 6:13

Natalie Dattilo, PhD, psiholog licențiat și profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, care se concentrează pe psihologia pozitivă și pe schimbarea comportamentului, spune că, atunci când vine vorba de Anul Nou, comportamentele care formează obiceiuri îți oferă satisfacție pe termen scurt și lung.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce poți face înainte de sfârșitul anului

„Fericirea nu se întâmplă pur și simplu”, spune ea. „Rutina și planificarea centrelor plăcerii și recompensei creierului este necesară pentru a ne simți bine. Pentru a ne păstra capacitatea de a ne simți bine în viitor.”

Pentru a începe o rutină chiar acum, care vă va aduce fericirea în 2022, Dr. Dattilo a oferit cinci comportamente de stimulare a fericirii pe care le poți utiliza pentru bucuria din viața de zi cu zi. Pentru a fi fericiți și împliniți, ingrediente cheie ale longevității, avem nevoie de relații sănătoase și constructive, de o minte sănătoasă, de ajustări minime în rutina alimentară și, poate cel mai important, de un scop în viață.

Repetă afirmații pozitive

Chiar dacă te afli în tabăra celor care cred că afirmațiile pozitive sunt siropoase, ia în considerare cercetările care arată că acestea pot fi un mijloc eficient pentru creșterea bunăstării și atenuarea stresului. În câteva momente ale zilelor de acum și până la sfârșitul anului exersează afirmații pozitive precum: „Merit timpul și efortul necesar pentru a-mi răspunde nevoilor și a-mi hrăni fericirea”, spune dr. Dattilo. Scrie-l pe o notă Post-it, pune-l pe ecranul de pornire al telefonului tău sau repetă-l când ai un moment liber.

Reclamă

Evaluează-ți valorile

Sfârșitul anului este, de asemenea, un moment minunat pentru a face bilanțul în ceea ce crezi, spune dr. Dattilo. Îți poți adresa întrebări precum:

  • Ce fel de părinte vreau să fiu?
  • Ce tip de partener romantic vreau să fiu?
  • Ce calități prețuiesc cel mai mult în prieteniile mele?
  • Ce este cel mai important pentru mine în ceea ce privește educația sau cariera?
  • Ce contribuție aș dori să aduc comunității mele?
Reclamă

Ce înseamnă să apreciezi încrederea de sine? Aflarea răspunsurilor la acestea te va ajuta să ghidezi stabilirea obiectivelor și luarea deciziilor. Te poate ajuta să îți prioritizezi timpul, efortul și energia în Noul An.

Întreabă-te „de ce?” și află ce poți face înainte de sfârșitul anului ca să fii fericită

Pilotul automat este o stare utilă în care trebuie să te afli atunci când verifici lista de lucruri de făcut la serviciu sau când duci la bun sfârșit anumite sarcini, dar dr. Dattilo avertizează să nu îți petreci prea mult din viață fără „de ce-ul” din spatele a tot ceea ce faci. „Este posibil să nu te simți mereu motivată să faci lucrurile de care ai nevoie sau chiar vrei să le faci. Cercetările confirmă că a avea un scop mereu crește sănătatea și longevitatea, așa că începe să te întrebi: „De ce fac asta?” Și nu te opri.

Acceptă-ți viața așa cum este acum, dar rămâi conectată la cum vrei să fie

„Deși este important să avem obiective, fericirea poate rămâne evazivă dacă ne concentrăm prea mult pe a dori ca lucrurile să fie diferite. Ia în considerare adoptarea unei practici de autoacceptare radicală, care este alegerea activă și disponibilitatea de a face ca lucrurile să fie așa cum sunt. Pur și simplu pentru că sunt”, spune dr. Dattilo. „Acceptarea de sine poate fi puternic transformatoare și esențială pentru o fericire autentică și de lungă durată”. Din acest loc de autoacceptare radicală, vei putea să faci schimbări bazate pe valoare în viața ta. Fără să fii dură cu propria persoană.

Apreciază ceea ce ai

Practicarea recunoștinței este una dintre modalitățile cele mai susținute de cercetare de a crește practica fericirii. Asigură-te că petreci ceva timp făcând un inventar asupra părților bune din viața ta. „Știm că o practică a recunoștinței este asociată cu mai multe emoții pozitive, anxietate mai scăzută, o perspectivă îmbunătățită și relații de mai bună calitate. În plus, apreciind provocările și eșecurile pe care le-am depășit, dezvoltăm rezistența și încrederea în abilitățile noastre pentru a face față provocărilor și eșecurilor din viitor. Acest lucru, la rândul său, ne încurajează să ne stabilim obiective. Să ne simțim optimiști cu privire la abilitățile noastre de a le atinge”, spune dr. Dattilo.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×