Reclamă

Ce poți face înainte de sfârșitul anului ca să fii fericită, potrivit psihologilor

Pe măsură ce ultimele zile ale anului 2021 se scurg rapid, experții caută soluții pentru oamenii care au fost afectați de pandemie și care trec prin stări pe care nu le mai pot controla. Bucuria din perioada sărbătorilor trebuie să fie pretutindeni. Iată ce poți face înainte de sfârșitul anului ca să fii fericită.

Publicat: 19 decembrie 2021, 6:13
Un bărbat și o femeie, îmbrățișați și fericiți
Bucuria din perioada sărbătorilor trebuie să fie pretutindeni / Shutterstock

Natalie Dattilo, PhD, psiholog licențiat și profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, care se concentrează pe psihologia pozitivă și pe schimbarea comportamentului, spune că, atunci când vine vorba de Anul Nou, comportamentele care formează obiceiuri îți oferă satisfacție pe termen scurt și lung.

Ce poți face înainte de sfârșitul anului

„Fericirea nu se întâmplă pur și simplu”, spune ea. „Rutina și planificarea centrelor plăcerii și recompensei creierului este necesară pentru a ne simți bine. Pentru a ne păstra capacitatea de a ne simți bine în viitor.”

Pentru a începe o rutină chiar acum, care vă va aduce fericirea în 2022, Dr. Dattilo a oferit cinci comportamente de stimulare a fericirii pe care le poți utiliza pentru bucuria din viața de zi cu zi. Pentru a fi fericiți și împliniți, ingrediente cheie ale longevității, avem nevoie de relații sănătoase și constructive, de o minte sănătoasă, de ajustări minime în rutina alimentară și, poate cel mai important, de un scop în viață.

Repetă afirmații pozitive

Chiar dacă te afli în tabăra celor care cred că afirmațiile pozitive sunt siropoase, ia în considerare cercetările care arată că acestea pot fi un mijloc eficient pentru creșterea bunăstării și atenuarea stresului. În câteva momente ale zilelor de acum și până la sfârșitul anului exersează afirmații pozitive precum: „Merit timpul și efortul necesar pentru a-mi răspunde nevoilor și a-mi hrăni fericirea”, spune dr. Dattilo. Scrie-l pe o notă Post-it, pune-l pe ecranul de pornire al telefonului tău sau repetă-l când ai un moment liber.

Reclamă

Evaluează-ți valorile

Sfârșitul anului este, de asemenea, un moment minunat pentru a face bilanțul în ceea ce crezi, spune dr. Dattilo. Îți poți adresa întrebări precum:

  • Ce fel de părinte vreau să fiu?
  • Ce tip de partener romantic vreau să fiu?
  • Ce calități prețuiesc cel mai mult în prieteniile mele?
  • Ce este cel mai important pentru mine în ceea ce privește educația sau cariera?
  • Ce contribuție aș dori să aduc comunității mele?
Reclamă

Ce înseamnă să apreciezi încrederea de sine? Aflarea răspunsurilor la acestea te va ajuta să ghidezi stabilirea obiectivelor și luarea deciziilor. Te poate ajuta să îți prioritizezi timpul, efortul și energia în Noul An.

Întreabă-te „de ce?” și află ce poți face înainte de sfârșitul anului ca să fii fericită

Pilotul automat este o stare utilă în care trebuie să te afli atunci când verifici lista de lucruri de făcut la serviciu sau când duci la bun sfârșit anumite sarcini, dar dr. Dattilo avertizează să nu îți petreci prea mult din viață fără „de ce-ul” din spatele a tot ceea ce faci. „Este posibil să nu te simți mereu motivată să faci lucrurile de care ai nevoie sau chiar vrei să le faci. Cercetările confirmă că a avea un scop mereu crește sănătatea și longevitatea, așa că începe să te întrebi: „De ce fac asta?” Și nu te opri.

Acceptă-ți viața așa cum este acum, dar rămâi conectată la cum vrei să fie

„Deși este important să avem obiective, fericirea poate rămâne evazivă dacă ne concentrăm prea mult pe a dori ca lucrurile să fie diferite. Ia în considerare adoptarea unei practici de autoacceptare radicală, care este alegerea activă și disponibilitatea de a face ca lucrurile să fie așa cum sunt. Pur și simplu pentru că sunt”, spune dr. Dattilo. „Acceptarea de sine poate fi puternic transformatoare și esențială pentru o fericire autentică și de lungă durată”. Din acest loc de autoacceptare radicală, vei putea să faci schimbări bazate pe valoare în viața ta. Fără să fii dură cu propria persoană.

Apreciază ceea ce ai

Practicarea recunoștinței este una dintre modalitățile cele mai susținute de cercetare de a crește practica fericirii. Asigură-te că petreci ceva timp făcând un inventar asupra părților bune din viața ta. „Știm că o practică a recunoștinței este asociată cu mai multe emoții pozitive, anxietate mai scăzută, o perspectivă îmbunătățită și relații de mai bună calitate. În plus, apreciind provocările și eșecurile pe care le-am depășit, dezvoltăm rezistența și încrederea în abilitățile noastre pentru a face față provocărilor și eșecurilor din viitor. Acest lucru, la rândul său, ne încurajează să ne stabilim obiective. Să ne simțim optimiști cu privire la abilitățile noastre de a le atinge”, spune dr. Dattilo.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Prințul Harry alături de Meghan Markle îmbrăcați pentru ceremonia de nuntă din anul 2018 în timp ce fac cu mâna publicului dintr-o trăsură
Divertisment
Jurnalista Camilla Tominey a vorbit despre nunta Ducilor de Sussex. Ce detalii noi a oferit despre evenimentul din 2018
Nunta Ducilor de Sussex a fost așteptată de oamenii din lumea întreagă în anul 2018. Evenimentul la care au participat o mulțime de celebrități și nume importante din Familia Regală Britanică a fost urmărit...
2
Kendall Jenner, la un eveniment Harper's Bazaar, într-o rochie transparentă
Divertisment
Kendall Jenner a îmbrăcat un costum de baie minuscul. Cizmele care i-au completat ținuta au atras atenția tuturor
Kendall Jenner a îmbrăcat un costum de baie minuscul. A atras atenția pentru că ținuta aleasă a fost purtată în mijlocul zăpezii. Aceasta și-a completat look-ul cu o pereche de cizme cu blană, iar...
3
Regina Letizia, cu masca pe față, la un eveniment în Spania
Divertisment
Regina Letizia a purtat rochia Reginei Sofia. Ținuta veche de 45 de ani a fost foarte apreciată
Regina Letizia a purtat rochia Reginei Sofia. Soția Regelui Felipe al Spaniei a impresionat participanții de la un eveniment cu o rochie purtată de soacra sa pentru prima dată în anul 1977. Regina Letizia...
4
Patrick Schwarzenegger la un eveniment public din anul 2019
Divertisment
Patrick Schwarzenegger a fost în vacanță în Hawaii. Imagini rare cu fiul lui Arnold Schwarzenegger la 28 de ani
Patrick Schwarzenegger a fost în vacanță în Hawaii, acolo unde și-a expus fizicul de invidiat. Fotografii l-au urmărit la fiecare pas și au încercat să-l surprindă din toate unghiurile. La 28 de ani, fiul...
5
Thylane Blondeau pe covorul rou la Festivalul de Film de la Cannes
Divertisment
Thylane Blondeau s-a pozat în costum de baie. Cum arată la 20 de ani tânăra care în copilărie era supranumită „cea mai frumoasă fetiță din lume”
Thylane Blondeau a atras atenția tuturor atunci când s-a pozat în costum de baie. Modelul în vârstă de 20 de ani a distribuit imaginile pe contul personal de Instagram. Fanii s-au bucurat să o...
PARTENERI
×