Reclamă

Obiceiurile sănătoase ale oamenilor longevivi

Cu toate acestea, genele joacă un rol mult mai mic decât se credea inițial. Se pare că factorii de mediu precum dieta și stilul de viață sunt cheia unei vieți cât mai lungi. Obiceiurile sănătoase ale oamenilor longevivi nu sunt surprinzătoare. Dimpotrivă, experții în sănătate ne vorbesc continuu despre ele. Trebuie doar să îi credem și să le urmăm sfaturile.

Publicat: 6 februarie 2021, 8:10 / Actualizat: 12 februarie 2021, 17:06
Trei femei în vârstă se îmbrățișează și râd
Pentru a fi fericiți și împliniți, ingrediente cheie ale longevității, avem nevoie de relații sănătoase și constructive, de o minte sănătoasă, de ajustări minime în rutina alimentară și, poate cel mai important, de un scop în viață / Shutterstock

Dacă te întrebi ce poți face pentru a depăși pragul de 70 sau de 80 de ani, dar nu îți place ideea de a-ți schimba drastic stilul de viață și dieta, află că nu este atât de greu. Pentru a fi fericiți și împliniți, ingrediente cheie ale longevității, avem nevoie de relații sănătoase și constructive, de o minte sănătoasă, de ajustări minime în rutina alimentară și, poate cel mai important, de un scop în viață.

Aceste sunt câteva dintre obiceiurile sănătoase ale oamenilor longevivi:

Au un scop în viață

A avea un motiv pentru care să te trezești dimineața este corelat cu o viață lungă și sănătoasă. „Scopul este legat de fericire, iar fericirea este asociată cu o sănătate mai bună”, spune doctorul Richard Honaker pentru Well and Good.

Legătura dintre minte, sănătate și scop este puternică.

„Indiferent dacă obiectivul tău este să învingi bolile cardiovasculare sau cancerul sau chiar să trăiești o viață lungă și sănătoasă, studiu după studiu a observat o asociere între un scop în viață și rezultate pozitive asupra sănătății – un efect independent de vârstă, sex , educație sau rasă”, spune John Day, autorul cărții „Planul pentru Longevitate”.

Reclamă

Trebuie să ai un motiv să te ridici din pat în fiecare dimineață. Ceva care te împinge și te motivează. Căci fără scop este aproape imposibil să urmezi comportamentele și stilul de viață care să conducă la o viață lungă și sănătoasă.

John Day

Gestionează stresul

Stresul cronic are efecte nocive asupra sănătății, motiv pentru care gestionarea stresului este unul dintre pilonii principali pentru o viață lungă și sănătoasă.

Reclamă

„Dacă privești stresul ca pe ceva care te face mai puternic, atunci poate fi un lucru bun. Dacă privești stresul ca fiind ceva distructiv, probabil că este.”, este de părere John Day.

Nu mănâncă la ore târzii și nu se satură

Experții au observat că cele mai longevive persoane se ridică de la masă înainte de a atinge senzația de sațietate. Farfuria nu trebuie să fie goală pentru a considera că ai terminat de mâncat. Totodată, aceștia au observat că cele mai longevive persoane servesc cea mai copioasă masă a zilei după-amiaza târziu sau seara devreme. 

Cercetările științifice au arătat că mâncatul la ore târzii în noapte este corelată cu creșterea nesănătoasă în greutate.

Au o alimentație sănătoasă

Alimentele procesate și zahărul adăugat nu s-au dovedit niciodată benefice pentru sănătate. Eliminarea lor reprezintă 90% dintr-o dietă sănătoasă.

John Day

Persoanele care trăiesc mult au în principal o alimentație bazată pe plante și consumă carne doar de câteva ori pe lună sau la ocazii speciale. 

Trăiesc în comunități

Simțul familiei și al comunității este important pentru o viață lungă. „Multe studii au demonstrat rate mai scăzute de hipertensiune, obezitate, diabet și cancer la persoanele care au mulți prieteni și relații pline de iubire în viața lor”, spune doctorul Richard Honaker.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie lungă, neagră stă pe un tron de culoare neagră
Horoscop
Luna plină în Gemeni pe 7 decembrie 2022. Cum sunt influențate zodiile
Începe iarna din punct de vedere astronomic și astrologic, iar luna plină în Gemeni pe 7 decembrie 2022 este un semn că timp de o lună nativii vor fi mai retrași și dornici să...
2
Încărcător lăsat în priză
Timp liber
Cât consumă încărcătorul lăsat în priză. Câți bani dai în plus la factura lunară
Dacă vrei să știi cât consumă încărcătorul lăsat în priză și dacă un încărcător conectat folosește energie, răspunsul direct este „Da”. Cu toate acestea, se pare că nu trebuie să te îngrijorezi prea tare...
3
Rita Ora în timp ce prezintă un spectacol de modă
Divertisment
Rita Ora a purtat o rochie transparentă. Cântăreața a participat la British Fashion Awards 2022
Rita Ora a purtat o rochie transparentă. Cântăreața internațională a participat la British Fashion Awards 2022. Diva și-a făcut apariție într-o ținută care nu a lăsat loc imaginației. Vedeta a fost încântată de toată...
4
Meghan și Harry se sărută pe blatul din bucătărie
Divertisment
Serialul despre Harry şi Meghan va fi lansat în curând. A apărut primul trailer pentru noua serie documentară despre viața Ducilor de Sussex
Serialul despre Harry şi Meghan va fi lansat în curând. Documentarul despre Ducii de Sussex spune atât povestea de dragoste dintre cei doi, dar și retragerea lor din Familia Regală. Tensiunile care au urmat...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2022. Berbecii vor avea parte de o mulțime de beneficii în cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2022 spune că Berbecii vor avea parte de o mulțime de beneficii în cuplu. Comunicarea va decurge fără niciun fel de probleme în relația de cuplu. Pe zona intimității...
PARTENERI
×