Reclamă

Obiceiurile sănătoase ale oamenilor longevivi

Cu toate acestea, genele joacă un rol mult mai mic decât se credea inițial. Se pare că factorii de mediu precum dieta și stilul de viață sunt cheia unei vieți cât mai lungi. Obiceiurile sănătoase ale oamenilor longevivi nu sunt surprinzătoare. Dimpotrivă, experții în sănătate ne vorbesc continuu despre ele. Trebuie doar să îi credem și să le urmăm sfaturile.

Publicat: 6 februarie 2021, 8:10 / Actualizat: 12 februarie 2021, 17:06

Dacă te întrebi ce poți face pentru a depăși pragul de 70 sau de 80 de ani, dar nu îți place ideea de a-ți schimba drastic stilul de viață și dieta, află că nu este atât de greu. Pentru a fi fericiți și împliniți, ingrediente cheie ale longevității, avem nevoie de relații sănătoase și constructive, de o minte sănătoasă, de ajustări minime în rutina alimentară și, poate cel mai important, de un scop în viață.

Aceste sunt câteva dintre obiceiurile sănătoase ale oamenilor longevivi:

Au un scop în viață

A avea un motiv pentru care să te trezești dimineața este corelat cu o viață lungă și sănătoasă. „Scopul este legat de fericire, iar fericirea este asociată cu o sănătate mai bună”, spune doctorul Richard Honaker pentru Well and Good.

Legătura dintre minte, sănătate și scop este puternică.

„Indiferent dacă obiectivul tău este să învingi bolile cardiovasculare sau cancerul sau chiar să trăiești o viață lungă și sănătoasă, studiu după studiu a observat o asociere între un scop în viață și rezultate pozitive asupra sănătății – un efect independent de vârstă, sex , educație sau rasă”, spune John Day, autorul cărții „Planul pentru Longevitate”.

Reclamă
Reclamă

Trebuie să ai un motiv să te ridici din pat în fiecare dimineață. Ceva care te împinge și te motivează. Căci fără scop este aproape imposibil să urmezi comportamentele și stilul de viață care să conducă la o viață lungă și sănătoasă.

John Day

Gestionează stresul

Stresul cronic are efecte nocive asupra sănătății, motiv pentru care gestionarea stresului este unul dintre pilonii principali pentru o viață lungă și sănătoasă.

„Dacă privești stresul ca pe ceva care te face mai puternic, atunci poate fi un lucru bun. Dacă privești stresul ca fiind ceva distructiv, probabil că este.”, este de părere John Day.

Nu mănâncă la ore târzii și nu se satură

Experții au observat că cele mai longevive persoane se ridică de la masă înainte de a atinge senzația de sațietate. Farfuria nu trebuie să fie goală pentru a considera că ai terminat de mâncat. Totodată, aceștia au observat că cele mai longevive persoane servesc cea mai copioasă masă a zilei după-amiaza târziu sau seara devreme. 

Cercetările științifice au arătat că mâncatul la ore târzii în noapte este corelată cu creșterea nesănătoasă în greutate.

Au o alimentație sănătoasă

Alimentele procesate și zahărul adăugat nu s-au dovedit niciodată benefice pentru sănătate. Eliminarea lor reprezintă 90% dintr-o dietă sănătoasă.

John Day

Persoanele care trăiesc mult au în principal o alimentație bazată pe plante și consumă carne doar de câteva ori pe lună sau la ocazii speciale. 

Trăiesc în comunități

Simțul familiei și al comunității este important pentru o viață lungă. „Multe studii au demonstrat rate mai scăzute de hipertensiune, obezitate, diabet și cancer la persoanele care au mulți prieteni și relații pline de iubire în viața lor”, spune doctorul Richard Honaker.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Selena Gomez alături de Cara Delevingne la un meci de baschet din New York
Divertisment
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Cum a fost surprinsă alături de Cara Delevingne
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Vedeta internațională s-a distrat alături de prietena sa, Cara Delevingne. Evenimentul a avut loc la arena Madison Square Garden din New York. Camerele de...
2
Selena Gomez într-o rochie portcalue cu părul negru lung dat pe spate la un eveniment public de la Hollywood din 2021
Divertisment
Selena Gomez este de nerecunoscut. Cum a apărut artista în aeroportul din New York
Selena Gomez este de nerecunoscut în cele mai recente imagini care au fost surprinse pe aeroportul din New York. Vedeta internațională s-a camuflat din cap până-n picioare într-un trening portocaliu. Pentru ca zborul să...
3
Kate Middleton de mână cu Prințesa Charlotte alături dePrințul Geroge care îl ține de mână pe Prințul William
Divertisment
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Ce spune Ducesa de Cambridge despre moștenitorul tronului regal
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Moștenitorul tronului regal are deja opt ani și se pregătește ca într-o zi să devină monarhul Marii Britanii. Părinții săi i-au...
4
Celine Dion într-o rochie argintie pe scenă în fața unui microfon în timpul unui concert din Germania
Divertisment
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Ce mesaje i-au transmis fanii pe rețelele sociale
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Vedeta internațională a fost nevoită să-și anuleze o parte din concerte din cauza unor ”spasme musculare severe și persistente”. Fanii au reacționat rapid în secțiunea...
5
Casey și Ben Affleck, îmbrățișați, pe covorul roșu, în 2016
Divertisment
Casey Affleck se sărută cu actrița Caylee Cowan. Diferența de vârstă dintre ei e de 23 de ani
Se pare că fratele lui Ben Affleck și-a găsit o nouă iubită după ce s-a despărțit de actrița Floriana Lima, cu care forma un cuplu de ceva timp. Casey Affleck se sărută cu actrița...
PARTENERI
×