Obiceiurile sănătoase ale oamenilor longevivi

Cu toate acestea, genele joacă un rol mult mai mic decât se credea inițial. Se pare că factorii de mediu precum dieta și stilul de viață sunt cheia unei vieți cât mai lungi. Obiceiurile sănătoase ale oamenilor longevivi nu sunt surprinzătoare. Dimpotrivă, experții în sănătate ne vorbesc continuu despre ele. Trebuie doar să îi credem și să le urmăm sfaturile.

6 februarie 2021 la 8:10
Trei femei în vârstă se îmbrățișează și râd
Pentru a fi fericiți și împliniți, ingrediente cheie ale longevității, avem nevoie de relații sănătoase și constructive, de o minte sănătoasă, de ajustări minime în rutina alimentară și, poate cel mai important, de un scop în viață / Shutterstock

Dacă te întrebi ce poți face pentru a depăși pragul de 70 sau de 80 de ani, dar nu îți place ideea de a-ți schimba drastic stilul de viață și dieta, află că nu este atât de greu. Pentru a fi fericiți și împliniți, ingrediente cheie ale longevității, avem nevoie de relații sănătoase și constructive, de o minte sănătoasă, de ajustări minime în rutina alimentară și, poate cel mai important, de un scop în viață.

Aceste sunt câteva dintre obiceiurile sănătoase ale oamenilor longevivi:

Au un scop în viață

A avea un motiv pentru care să te trezești dimineața este corelat cu o viață lungă și sănătoasă. „Scopul este legat de fericire, iar fericirea este asociată cu o sănătate mai bună”, spune doctorul Richard Honaker pentru Well and Good.

Legătura dintre minte, sănătate și scop este puternică.

„Indiferent dacă obiectivul tău este să învingi bolile cardiovasculare sau cancerul sau chiar să trăiești o viață lungă și sănătoasă, studiu după studiu a observat o asociere între un scop în viață și rezultate pozitive asupra sănătății – un efect independent de vârstă, sex , educație sau rasă”, spune John Day, autorul cărții „Planul pentru Longevitate”.

Trebuie să ai un motiv să te ridici din pat în fiecare dimineață. Ceva care te împinge și te motivează. Căci fără scop este aproape imposibil să urmezi comportamentele și stilul de viață care să conducă la o viață lungă și sănătoasă.

John Day

Gestionează stresul

Stresul cronic are efecte nocive asupra sănătății, motiv pentru care gestionarea stresului este unul dintre pilonii principali pentru o viață lungă și sănătoasă.

„Dacă privești stresul ca pe ceva care te face mai puternic, atunci poate fi un lucru bun. Dacă privești stresul ca fiind ceva distructiv, probabil că este.”, este de părere John Day.

Nu mănâncă la ore târzii și nu se satură

Experții au observat că cele mai longevive persoane se ridică de la masă înainte de a atinge senzația de sațietate. Farfuria nu trebuie să fie goală pentru a considera că ai terminat de mâncat. Totodată, aceștia au observat că cele mai longevive persoane servesc cea mai copioasă masă a zilei după-amiaza târziu sau seara devreme. 

Cercetările științifice au arătat că mâncatul la ore târzii în noapte este corelată cu creșterea nesănătoasă în greutate.

Au o alimentație sănătoasă

Alimentele procesate și zahărul adăugat nu s-au dovedit niciodată benefice pentru sănătate. Eliminarea lor reprezintă 90% dintr-o dietă sănătoasă.

John Day

Persoanele care trăiesc mult au în principal o alimentație bazată pe plante și consumă carne doar de câteva ori pe lună sau la ocazii speciale. 

Trăiesc în comunități

Simțul familiei și al comunității este important pentru o viață lungă. „Multe studii au demonstrat rate mai scăzute de hipertensiune, obezitate, diabet și cancer la persoanele care au mulți prieteni și relații pline de iubire în viața lor”, spune doctorul Richard Honaker.

Recomandările CaTine.ro
1
O femeie care spală o tigaie încinsă la chiuvetă
Timp liber
De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece
Ai observat cum, în timp, calitatea tigăii scade? Se deformează și începe să ardă jumătate din mâncare, iar cealaltă rămâne nefăcută. Poate ți s-a mai spus că nu e recomandat să speli niciodată o...
2
Kimberley Garner, apariție ravisantă pe covorul roșu la Cannes
Divertisment
Apariția sexy a lui Kimberley Garner la plajă. Cum s-a îmbrăcat modelul
Kimberley Garner a ales o destinație preferată de multe vedete pentru relaxare, plajele din Miami. Vedeta a ales un costum de baie care a atras toate privirile. Fotografii nu au putut trece cu vederea...
3
Paris Jackson pe covorul roșu îmbrăcată cu o rochie portocalie și o coroniță pe frunte
CaTine
Viața marcată de suferință a lui Paris Jackson
Moartea tatălui ei, Michael Jackson, a fost pentru Paris Jackson începutul unei perioade foarte lungi de suferință și autovătămare. Are doar 22 de ani, dar a trecut prin încercări prea dure pentru un adolescent....
4
icon
Statuete Oscar
Divertisment
Oscar 2021, lista scurtă a nominalizărilor: „Colectiv”, printre titlurile eligibile
Academia Americană de Artă și Științe Cinematografice a anunțat lista scurtă a nominalizarilor la Oscar 2021 pentru nouă categorii, inclusiv documentar și film internațional. „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost inclus la categoriile...
5
Meghan Markle, fotografiată altături de fiul său Archie și Prințul Harry, este însărcinată pentru a doua oară.
Divertisment
Meghan Markle este din nou însărcinată. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al doilea copil
Meghan Markle este din nou însărcinată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al cuplului pentru agenția britanică de știri Press Association, duminică, 14 februarie. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al...
PARTENERI
×