Cei mai mulți oameni optează după o anumită vârstă pentru banda de alergare sau bicicleta eliptică pentru a atinge cele 150 de minute de exercițiu moderat în fiecare săptămână. Cu toate acestea, un program de antrenament de forță poate îmbunătăți sănătatea în mai multe feluri.
Ce se întâmplă când bărbații și femeile de peste 50 de ani nu mai fac antrenamente cu greutăți
Antrenamentul de forță de două ori pe săptămână poate ajuta pe oricine. Te poate ajuta să alergi mai repede atunci când faci asta în parc și poate să prevină accidentările. Antrenamentele cu greutăți dedicate dezvoltării musculaturii pot stimula metabolismul pentru a pierde sau menține greutatea corporală.
Și bărbații și femeile de peste 50 de ani se pot bucura de antrenamentul de forță. Acesta îi ajută să-și îmbunătățească echilibrul pentru a preveni căderile. Potrivit specialiștilor, adulții în vârstă sunt expuși riscului de osteoporoză dacă nu ridică greutăți.
Care este legătura dintre antrenamentele cu greutăți și osteoporoză
Osteoporoza poate face oasele mai predispuse la fracturi în activitățile zilnice. Chiar și situații precum o răceală cu simptome de tuse sau o simplă aplecare ar putea provoca o fractură. Asta în cazul în care ajungi să te confrunți cu osteoporoză.
Începând cu vârsta de 30 de ani, începi să pierzi între 3% și 8% din mușchi în fiecare deceniu de viață, în funcție de nivelul tău de activitate, dietă și stil de viață, potrivit unui articol din 2004 din Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. Această pierdere musculară începe să crească pe măsură ce îmbătrânești, în special după vârsta de 60 de ani. Unii oameni dezvoltă sarcopenie, care este o afecțiune de pierdere a musculaturii într-un ritm mai rapid decât alții.
O revizuire din 2018 în European Geriatric Medicine a constatat că sarcopenia este strâns legată de osteoporoza. Persoanele cu oase și mușchi slabi au o densitate osoasă mai mică, ceea ce poate crește și mai mult riscul de a rupe un os în timpul unei căderi.
Ridicarea de greutăți nu numai că ajută la dezvoltarea mușchilor, ci ajută și la prevenirea osteoporozei. Mușchii se adaptează la nivelul antrenamentului de forță prin construirea mai multor fibre musculare.