Reclamă

Câte vitamine poți lua pe zi. Care sunt recomandările specialiștilor

Cosumul în exces de vitamine s-ar putea să nu fie o idee atât de bună pentru sănătate, spun specialiștii. Și cum oamenii au dezvoltat o apetență în ultimii ani pentru consumul de suplimente, e nevoie de câteva clarificări. Află câte vitamine poți lua pe zi.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 15 iulie 2024, 6:42

Dacă te numeri printre oamenii care iau zilnic unul sau mai multe suplimente, sigur te-ai întrebat la un moment dat câte poți lua într-o singură zi. Cu toate acestea, răspunsul e influențat de mai mulți factori. Câte vitamine poți lua într-o zi depinde de supliment și cât de mult primești din acele vitamine prin dieta pe care o ai. Combinarea prea multor suplimente sau administrarea mai multor doze decât cele recomandate poate crește riscul de supradozaj.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Câte vitamine poți lua pe zi

Deși suplimentele și vitaminele se pot cumpăra fătă prescripție medicală, consultă întotdeauna un medic înainte de a lua un supliment nou. Acesta este cel mai în măsură să-ți spună cât de mult din fiecare nutrient ai nevoie.

Ce trebuie să știi despre vitamine și suplimente

Suplimentele vin sub mai multe forme, cum ar fi capsule, jeleuri, pudră și tablete. S-ar putea să ai nevoie de suplimente dacă nu poți îndeplini obiectivele zilnice de anumite minerale și vitamine numai prin dietă.

De asemenea, e important să știi că există o lipsă de dovezi care să arate dacă suplimentele ajută la prevenirea sau tratarea afecțiunilor de sănătate. De exemplu, un studiu publicat în 2018 a constatat că utilizarea regulată a suplimentelor nu are efect asupra sănătății inimii sau asupra riscului de deces prematur. Descoperirile echipei de cercetare au fost consistente pentru multivitamine, calciu și vitaminele C și D.

Reclamă

„Am găsit o neutralitate surprinzătoare a efectelor”, a declarat David Jenkins, autorul principal al studiului din 2018. „Cu alte cuvinte, nu părea să facă nimic”.

Studiul din 2018 a analizat doar problemele cardiace și decesul prematur. Unele suplimente ar putea avea însă beneficii pentru sănătatea oaselor, a ochilor și a pielii. De exemplu, calciul și vitamina D ajută la prevenirea pierderii osoase, în special la persoanele cu risc crescut de osteoporoză. Gravidele beneficiază de administrarea acidului folic, care ajută la minimizarea riscului de malformații congenitale.

Care sunt potențialele efecte adverse ale excesului de vitamine

Reclamă

Este posibil să dezvolți efecte adverse, dar și să cheltui mulți bani dacă iei prea multe suplimente. Unele minerale și vitamine se pot acumula în sânge în timp și crește riscul de supradozaj. O supradoză se poate întâmpla accidental.

Potrivit specialiștilor nu poți obține doze toxice de nutrienți prin alimente, dar poți obține cu siguranță doze toxice prin suplimente.

Orice nutrient poate fi toxic în cantități în exces, deși vitaminele B și vitamina K nu provoacă de obicei toxicitate. Unele dintre cele mai severe riscuri de supradozaj provin din suplimentele de calciu și fier. De ​​exemplu, prea mult calciu în sânge sau urina poate crește riscul de boli de inimă și cancer de prostată. O supradoză de fier poate provoca comă sau tensiune arterială scăzută și poate afecta intestinele și ficatul.

Alte vitamine cu potențial de supradozaj sunt cele de mai jos:

  • Vitamina A: Poate duce la comă și deces în cazuri severe și poate dăuna femeilor însărcinate și care alăptează. Excesul de vitamina A poate dăuna fătului în timpul sarcinii și poate provoca o dezvoltare anormală a ochilor, inimii, plămânilor și craniului.
  • Vitamina D: Vitamina D crește cantitatea de calciu pe care o absoarbe intestinul. Ca rezultat, este posibil să ai prea mult calciu în sânge sau urină.
  • Vitamina E: Excesul de vitamina E poate crește riscul de accident vascular cerebral hemoragic sau de sângerare bruscă a creierului.
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care face meditație la apus
Horoscop
Trei zodii care pot avea ziua norocoasă pe 6 septembrie 2024. Nativii care primesc binecuvântarea Universului
Lucrurile par să meargă bine pe toate planurile. Ele sunt cele trei zodii care pot avea ziua norocoasă pe 6 septembrie 2024. Nativii care primesc binecuvântarea Universului și se pot bucura de abundență. Norocul...
2
Divertisment
Cristiano Ronaldo nu s-a mai abținut și a pus mâna pe iubita sa. Ce a observat fotbalistul atunci când a atins-o pe Georgina Rodriguez
Cristiano Ronaldo nu s-a mai abținut și a pus mâna pe iubita sa. Fotbalistul și Georgina Rodriguez au fost surprinși în ipostaze tandre. Cei doi s-au bucurat de momente de neuitat pe un iaht...
3
Ben Affleck în timp ce pleacă de la birou după ce s-a întâlnit cu Jennifer Lopez
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins de fotografi
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins imediat de fotografi. Reuniunea lor ține primele pagini ale presei internaționale. Cei doi foști soți nu reușesc...
4
O femeie îmbrăcată într-o fustă de culoare neagră, pe un deal
Horoscop
3 zodii își pot găsi adevăratul scop în viață pe 7 septembrie 2024. Dedicarea e cheia succesului
Ziua de 7 septembrie aduce schimbări pe toate planurile. Din punct de vedere astrologic, acesta este un moment pentru claritate. 3 zodii își pot găsi adevăratul scop în viață pe 7 septembrie 2024. Dacă...
5
Două bucăți de ciocolată neagră umplută cu ciocolată albă amestecată cu fistic și nuci
Rețete
Ciocolată Dubai. Un desert de lux care poate fi preparat și acasă
Rețeta de ciocolată Dubai este cea a unui desert deosebit, inspirat din luxul și opulența orașului Dubai. Este cunoscut pentru combinațiile sale inedite de arome și pentru ingredientele de calitate premium. Această ciocolată conține...
PARTENERI
×