Suplimentele și-au câștigat popularitatea în ultima vreme și pot fi utile în anumite cazuri. Dar este bine să eviți să investești sume mari de bani în categoriile largi. De exemplu, cele care cuprind totul, atât multivitamine, cât și pulberi de verdețuri sau electroliți.
Greșeli comune pe care le poți face atunci când iei suplimente și vitamine
Unul dintre principalele aspecte căruia trebuie să îi acorzi importanță stă în necesitatea de a lua un anumit supliment. De cele mai multe ori, există tendința să suplimentezi vitamina B 12, de exemplu, pentru a avea mai multă energie. Un supliment de B12 nu îți va fi util decât dacă analizele de sânge indică faptul că ai un deficit de vitamina B12, potrivit specialiștilor.
Din fericire, B12 este o vitamină solubilă în apă. Ceea ce înseamnă că orice exces pe care îl consumi va fi eliminat fiziologic din organism. La fel de importantă este să fii conștientă de doza pe care o iei. Sau dacă îți aduce vreun aport pentru organism. Este indicat să consulți medicul înainte să începi o suplimentare cu vitamine.
Administrarea unei doze care nu are sens
Specialiștii recomandă să verifici ce alternative există atunci când vrei să începi un plan de tratament cu un supliment. Sau dacă administrarea vitaminelor și suplimentelor respective are sens. De exemplu, dacă ai lua în fiecare zi 10 pastile de fibre, ar avea ca echivalent o lingură de semințe de chia consumată la micul dejun.
Mai exact, cele zece pastile îți vor furniza patru grame de fibre, adică aceeași cantitate pe care o poți obține dacă mănânci semințe de chia. De asemenea, acestea îți vor aduce în plus și omega-3 și calciu. Așadar, ai grijă să nu exagerezi cu dozajul în niciunul dintre sensuri, dar să și alegi doza corectă pentru tine, pentru a evita deficitul de vitamine.
Luarea formei greșite a unui supliment
Din lista de greșeli comune pe care le poți face atunci când iei suplimente și vitamine se află și luarea unei forme greșite a suplimentului. Deoarece formele diferite ale aceluiași nutrient pot avea efecte diferite asupra organismului. De exemplu, suplimentele de glicinat de magneziu pot fi utile pentru relaxarea nocturnă. În timp ce suplimentele de citrat de magneziu și de oxid de magneziu acționează ca laxative.