Reclamă

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci fistic în mod regulat. Care sunt efectele lui asupra organismului

Află ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci fistic în mod constant. Fisticul este o gustare foarte populară datorită gustului său delicios. Este un aliment extrem de versatil și poate fi integrat ușor într-o varietate de mese și gustări.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 18 septembrie 2024, 7:46

Fisticul are o textură crocantă, iar sâmburii de fistic pot avea diferite culori, de la galben la nuanțe de verde. Îl poți cumpăra atât cu coajă, cât și fără, pre-prăjit sau sărat. Fisticul este bogat în substanțe nutritive, așadar poți obține beneficii impresionante dacă îl mănânci în mod regulat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci fistic

Fisticul aduce un adaos nutritiv semnificativ dietei tale. Acesta este un element de bază al dietei mediteraneene, care a fost asociată cu multiple beneficii pentru sănătate pe termen lung.

Aceste nuci mici sunt alcătuite din 20% proteine și conțin un raport calorii-proteine mult mai mare decât cel al majorității nucilor. Aportul de proteine contribuie la senzația de sațietate și te poate ajuta să îți controlezi greutatea.

Fisticul conține, de asemenea, o cantitate mare de antioxidanți. Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi din organism care pot afecta celulele și ADN-ul. Fisticul este și o sursă bună de potasiu și grăsimi sănătoase mono și polinesaturate.

Consumul de fistic poate avea caracteristici antioxidante și antiinflamatoare în organism. Acest tip de nucă conține toți cei nouă aminoacizi esențiali și este plină de fibre, explică dieteticianul Taylor Berggren, potrivit Eating Well.

Reclamă

O porție de o cană de fistic, care reprezintă aproximativ 50 de sâmburi, are aproximativ 159 de calorii și:

  • 5,72 grame de proteine
  • 7,7 grame de carbohidrați
  • 12,85 grame de grăsimi
  • 3 grame de fibre

Beneficiile consumului de fistic

Reclamă

Iată ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci fistic în mod regulat. Datorită conținutului de carotenoide, luteina și zeaxantina, fisticul joacă un rol crucial în protejarea sănătății ochilor. Luteina și zeaxantina se găsesc în retină. Ambele ajută la filtrarea luminii albastre dăunătoare, reducând riscul bolilor de ochi care duc la pierderea vederii. Printre acestea se află degenerescența maculară, o boală oculară care poate provoca pierderea vederii pe măsură ce îmbătrânești, și cataracta.

Ajută la pierderea în greutate

Consumul de fistic te poate ajuta să slăbești. Datorită conținutului de fibre și proteine contribuie la senzația de sațietate, ceea ce înseamnă că vei mânca mai puțin. Apelează la acest truc și renunță la fisticul decojit, în favoarea fisticului în coajă ca gustare.

Fisticul în coajă promovează consumul lent și conștient, deoarece este nevoie de timp pentru a îndepărta cojile. Cercetările au arătat că persoanele care mănâncă fistic cu coajă au consumat cu 41% mai puține calorii, comparativ cu cele care au mâncat fistic cu coajă.

Susține sănătatea intestinală

Fisticul este extrem de sănătos. Consumul de fistic poate stimula sănătatea intestinală, prin intermediul aportului de fibre adus organismului. Aportul zilnic de fistic contribuie la creșterea numărului de bacterii bune din organism, care contribuie la reglarea microbiomului.

Fisticul este cunoscut pentru capacitatea de a produce butirat, un tip esențial de acid gras care acționează ca un combustibil pentru celulele din intestinul gros. Sănătatea intestinală este importantă pentru procesul de digestie și, de asemenea, întărește sistemul imunitar.

Ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge

Consumul regulat de fistic te poate ajuta să îți ții sub control nivelul glicemiei. Astfel, fisticul este o alegere excelentă de gustare dacă suferi de prediabet sau diabet. Combinația de grăsimi sănătoase, proteine și fibre ajută la stabilizarea glicemiei prin încetinirea absorbției de zahăr în sânge.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Porție de plăcintă cu prune pe un șervețel brodat și una pe o farfurie ținută în mâini
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
3
O femeie frumoasă care bea un pahar plin cu apă pentru a se hidrata
Sănătate
Câte pahare de apă sunt recomandate zilnic. Specialiștii au dezvăluit cantitatea necesară pentru a te hidrata
Află câte pahare de apă sunt recomandate zilnic. Pentru o bună funcționare a organismului este important să menții nivelul optim de hidratare. Corpul este alcătuit în proporție de peste 60% din apă. Așadar, apa...
4
O femeie care poartă o rochie albă și stă într-o pădure pentru a ilustra trăsăturile mai puțin cunoscute despre zodii
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
5
Trei mereu copate puse pe o farfurie festivă
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
PARTENERI
×