Fisticul are locul lui bine meritat și în stilul de viață modern pentru că este unul dintre alimentele versatile și hrănitoare. Se poate consuma ca atare, îl poți integra în batoane granola și snack-uri, fiind o gustare extrem de sănătoasă.
Mai nou, fisticul și-a făcut loc și în produsele de patiserie, cum ar fi cornurile sau chiar cozonaci, dar și în sosuri ca pesto. Acesta se poate consuma și în salate și în prăjituri.
Cât de sănătos este fisticul
Pentru că este extrem de utilizat în dietele moderne, beneficiile pentru sănătate ale fisticului sunt acum un subiect de top. Specialiștii spun că are multe avantaje bazate pe dovezi. Fisticul ocupă un loc important în alimentație dacă vrei să ai o sănătate de fier.
Fisticul este bogat în micronutrienți
Acesta are în compoziția sa tiamină (vitamina B1), vitamina B6, cupru și mangan. Deși e bogat în calorii datorită conținutului de grăsimi, e de asemenea, bogat în proteine, fibre, vitamine și minerale și sărac în grăsimi saturate. Acesta e o alegere sănătoasă ca parte a unei diete echilibrate.
Un studiu din 2020 a arătat că consumul de 40 de grame de fistic pe zi, combinat cu o dietă cu restricții calorice, a fost asociat cu o scădere semnificativă a tensiunii arteriale și a greutății corporale. Aceste rezultate sugerează că consumul de fistic ca parte a unui plan de slăbire poate îmbunătăți calitatea dietei.
Ajută la controlul zahărului din sânge
Consumul de fistic poate ajuta și la controlul zahărului din sânge. Un studiu din 2020 a constatat că consumul de fistic a fost asociat cu reduceri semnificative ale zahărului din sânge. El a adus și îmbunătățiri ale sensibilității la insulină. Prin urmare, fisticul poate fi benefic pentru prevenirea sau tratarea diabetului de tip 2 atunci când este utilizat împreună cu alte tratamente.