Reclamă

Ce se întâmplă dacă dormi cu șosete în picioare. Care sunt modificările produse în organism

Șosetele purtate în timpul somnului sunt de cele mai multe ori asociate cu un confort personal. Dacă și tu te numeri printre cei care spun că îi ajută să doarmă mai bine, află ce se întâmplă dacă dormi cu șosete în picioare, potrivit specialiștilor.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 19 martie 2024, 7:32

Cercetările științifice sugerează că în organism s-ar putea să se producă anumite schimbări dacă alegi să porți șosete în timp ce te odihnești. Află de asemenea și ce șosete să porți dacă ele fac parte din rutina ta de seară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă dacă dormi cu șosete în picioare

De cele mai multe ori se spune că somnul cu șosete te poate ajuta să adormi mai repede. Cercetările sugerează că purtarea șosetelor în pat poate ajuta oamenii nu numai să adoarmă mai repede. De asemenea, îi ajută să doarmă mai mult și să se trezească de mai puține ori pe parcursul nopții.

Un studiu a constatat că bărbații care au purtat șosete au adormit cu 7,5 minute mai repede. Tot ei au dormit cu 32 de minute mai mult și s-au trezit de 7,5 ori mai rar decât cei care nu le-au pus în picioare pe timpul nopții. Într-un alt studiu, adulții au adormit mai repede când purtau șosete.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări privind legătura dinte șosete și somn, deoarece au fost efectuate puține studii. Cu toate acestea, cercetătorii susțin că picioarele încălzite de șosete în timpul somnului îi ajută pe oameni să doarmă mai bine datorită relației unice dintre temperatura corpului și somn.

Ciclul de somn al unei persoane și temperatura centrală a corpului sunt ambele gestionate de ritmurile circadiene sau de ceasurile interne care reglează schimbările în anumite funcții ale corpului pe parcursul unui ciclu de 24 de ore.

Reclamă

Cercetările arată că aceste două ritmuri circadiene se afectează reciproc. Somnul este asociat cu o scădere a temperaturii centrale a corpului sau a temperaturii organelor interne.

Temperatura de bază a corpului diferă de temperatura pielii. Încălzirea temperaturii pielii unei persoane poate scădea temperatura centrală a corpului prin extinderea vaselor de sânge din apropierea pielii și permițând căldurii să iasă. Explicația este că acest efect asupra temperaturii centrale a corpului este probabil motivul pentru care purtarea șosetelor în pat ajută la obținerea unui somn mai bun.

Cum afectează somnul temperatura aerului din cameră

Reclamă

Temperatura aerului dintr-o cameră, împreună cu temperatura locală din pat, afectează, de asemenea, calitatea somnului. Rezultatele variază când vine vorba de temperatura ideală dintr-o cameră în care se doarme. Experții susțin că se află între 18 și 20 de grade Celsius.

Îmbrăcămintea și lenjeria de pat influențează și ele foarte mult pielea și temperatura corpului unei persoane pe tot parcursul nopții. De aceea, se spune că temperatura ideală a camerei în care se doarme depinde probabil de alegerile persoanei. Aici sunt incluse și pijamaua sau lenjeria de pat.

Purtarea șosetelor în pat nu înlocuiește tratamentul pentru insomnie sau alte probleme de somn. Pentru astfel de situații, cel mai bine este să apelezi la sfatul unui specialist.

De asemenea, dacă alegi să dormi cu șosete în picioare, asigură-te că porți șosete largi. Cele compresive nu sunt recomandate.

Cu ce tip de șosete este cel mai bine să dormi

Orice tip de șosete care nu sunt prea strâmte și care sunt confortabile sunt bune pentru a fi purtate la somn. Un studiu a constatat că atunci când poartă haine de dormit din lână, oamenii adorm cu aproximativ 14 minute mai repede decât atunci când poartă bumbac și cu 9 minute mai repede decât când poartă poliester.

Pentru a avea un somn odihnitor, specialiștii recomandă să ții cont de mai mulți factori. Printre acestea se numără evitarea aparatelor electronice înainte de culcare. De asemenea, ține cont și de reducerea temperaturii din cameră și alte activități care te ajută să te relaxezi.

Dacă te simți mai bine cu șosete în picioare și ele fac parte din rutina ta de somn, atunci este indicat să le incluzi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×