Somnul joacă un rol vital în sănătatea și bunăstarea ta generală. În timpul somnului, corpul tău lucrează pentru a susține funcționarea sănătoasă a creierului și pentru a îți menține sănătatea fizică. Există câteva repere generale legate de tiparele sănătoase de somn după care te poți orienta, potrivit specialiștilor.
Timpul de care ai nevoie pentru a adormi oferă informații despre sănătatea ta
Timpul necesar pentru a adormi este numit clinic „latența somnului”. Fiecare persoană adoarme în intervale diferite de timp, dar o latență normală a somnului este în general între 10 și 20 de minute.
Cu toate acestea, dacă te confrunți cu perioade aglomerate sau cu probleme de sănătate, pot fi necesare și 30- 40 de minute pentru a adormi. În acest caz, o igienă bună a somnului te poate ajuta să te odihnești corespunzător, potrivit specialiștilor în somnologie.
Igiena somnului este reprezentată de acțiunile pe care le faci înainte de culcare, care pot influența calitatea somnului tău. “Este recomandat să petreci o jumătate de oră înainte de culcare pentru a te relaxa și să faci din asta un fel de rutină nocturnă înainte de somn.”, a declarat medical psihiatru Dr. Dave Rabin.
Poți apela la una dintre tehnicile de meditație care să te ajute să te relaxezi. De asemenea, este sănătos să renunți la folosirea telefonului mobil cu cel puțin o oră înainte de somn. Asigură-te că în cameră ai o temperatură constantă și că este întuneric, fără să existe alte surse de lumină albastră.
Ce îți spune corpul tău când adoarme repede
Dacă timpul de care ai nevoie pentru a adormi este de doar câteva minute după ce te-ai așezat în pat, nu înseamnă neapărat că te confrunți cu probleme de sănătate. În anumite cazuri, însă, acest lucru ar putea fi un semnal că ceva se întâmplă în organism.
De exemplu, este posibil să ai nevoie de mai mult somn. Să adormi rapid poate fi un semn de epuizare al organismului, care se simte suprasolicitat și are nevoie de mai multă recuperare și odihnă.