Lichidele sunt o parte normală a oricărei diete alimentare, însă dacă vrei să ai o viață lungă e necesar să elimini total băuturile carbogazoase. Acestea conțin zahăr, care are un efect foarte inflamator în organism. După cum se știe, inflamația este la originea multor boli cronice care ne scurtează viața.
Și sucurile de fructe au același efect nefast pentru condiția de sănătate, întrucât conțin la rândul lor zahăr.
Înghețată
Delicioasa înghețată conține mult zahăr, ceea ce o trece automat pe lista neagră. Potrivit dr. Orfanos, consumul alimentelor îndulcite cu zahăr ar trebui redus la minimum. Au același efect negativ ca și băuturile carbogazoase. Un studiu din anul 2021 a revelat riscul crescut al anumitor boli, inclusiv boli de inimă, cancer și boli stomatologice, adus de dietele cu un conținut bogat de zaharuri.
Plăcintă
Produsele de patiserie cum sunt plăcintele sau covrigii, brioșele etc. conțin uleiuri parțial hidrogenate. Acestea sunt grăsimi a căror compoziție a fost modificată chimic pentru a prelungi termenul de garanție al produselor.
Dacă sunt consumate regulat, aceste grăsimi cresc valoarea colesterolului „rău” și o reduc pe cea a colesterolului „bun”. Astfel se creează inflamație în organism, cu efectele nefaste pentru sănătate menționate anterior.
Hot dogs
Cărnurile procesate cum sunt hot dogs, cârnații și mezelurile, ar trebui evitate cât mai mult posibil, completează dr. Orfanos. Este dovedit că sunt implicate în dezvoltarea cancerului, dar și a bolilor cardiovasculare.
O cercetare din 2021 a legat consumul cărnii roșii și procesate de o probabilitate mai mare de a dezvolta multiple cancere, inclusiv cancer la plămâni și la colon.
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede
Pe de altă parte, notează un articol publicat de FoxNews, experții în longevitate avertizează cu privire la anumite obiceiuri frecvent întâlnite care pot genera „daune celulare”. Acest proces duce la o îmbătrânire accelerată a organismului și implicit la scurtarea vieții.
Fumatul
Este dovedit faptul că fumatul scurtează speranța de viață. Potrivit unui grup de cercetători de la Action on Smoking and Health din Marea Britanie, un fumător de 30 de ani se poate aștepta să trăiască încă aproximativ 35 de ani. Comparativ cu 53 de ani, în cazul unui nefumător. De asemenea, fumatul crește incidența infarctului și a atacului vascular cerebral.
Expunerea excesivă la soare
Poate duce la îmbătrânire afectând ADN-ul pielii și provocând riduri, piele lăsată și pete pigmentare. Expunerea excesivă la soare înseamnă și un risc crescut de cancer de piele.
Alimentația defectuoasă
O dietă cu un deficit de nutrienți accelerează procesul de îmbătrânire. Dietele bogate în alimente procesate și zaharuri pot provoca inflamații și un efect sporit al radicalilor liberi. De asemenea, prin rezistența la insulină ești predispus la așa-numitul „sindrom metabolic”, care favorizează boli precum boala coronariană, cancerul și boala Alzheimer. Dacă ești preocupată de longevitate, poți încerca dieta Harvard, considerată de specialiști standardul pentru o viață lungă.
Lipsa exercițiului fizic
Este știut că lipsa mișcării regulate contribuie la îmbătrânire. Ea provoacă pierderea musculară, reducerea densității osoase, îngrășarea și afecțiuni cardiovasculare. Activitatea fizică regulată este esențială pentru menținerea masei musculare, dar și a sănătății circulatorii și cognitive pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Activitatea fizică regulată, în special antrenamentul de forță, este esențială pentru a trăi mai mult. Potrivit experților americani, se recomandă 45 de minute de antrenament de forță mai ușor, precum mersul pe jos, canotajul, înotul sau joggingul. Poți încerca și cardio, considerat cel mai bun sport pentru longevitate.
Consumul excesiv de alcool
Alcoolul are un impact deosebit de negativ pentru sănătate. Acesta poate provoca leziuni hepatice și tulburări cognitive. De asemenea, influențează reglarea zahărului din sânge, proces strâns asociat cu obezitatea. Fiind considerat o toxină celulară, alcoolul accelerează procesul de îmbătrânire.
Stresul cronic
Nivelurile cronice ridicate de stres pot scurta telomerii, acele structuri ale proteinei ADN cu ”un rol central în soarta și îmbătrânirea celulelor”, potrivit National Institutes of Health din SUA. Stresul pe termen lung poate duce la îmbătrânirea prematură.
Somn defectuos
Lipsa somnului accelerează îmbătrânirea afectând sănătatea pielii, crescând inflamația în organism și provocând un dezechilibru hormonal. Somnul inadecvat afectează de asemenea funcția cognitivă. Odihna corespunzătoare este esențială pentru regenerarea organismului.
Igiena orală deficitară
Igiena orală deficitară accelerează îmbătrânirea provocând boli ale gingiilor, pierderea dinților, dinți pătați și respirație urât mirositoare. Bolile de gingii și pierderea dinților nu afectează numai sănătatea orală, ci dau un aspect vizibil îmbătrânit.