Reclamă

Alimente și obiceiuri pe care trebuie să le eviți dacă vrei să trăiești mult, potrivit experților

Procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit, însă poate fi încetinit. Calitatea alimentației este direct responsabilă pentru durata vieții, dar și stilul de viață, susțin cercetări recente. Descoperă care sunt acele alimente și obiceiuri pe care trebuie să le eviți dacă vrei să trăiești mult, explicate de experții în longevitate.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 20 mai 2024, 7:31

Dr. Valter Longo, un renumit expert în longevitate, profesor de gerontologie în cadrul Institutului de Longevitate al Universității California de Sud (SUA), susține că există o dietă care favorizează indubitabil durata vieții. Astfel, acesta recomandă o dietă sănătoasă care să includă preponderent legume și pește.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În egală măsură, trebuie evitate cele 5 alimente al căror consum regulat scurtează viața: pizza, paste, mezeluri, cartofi prăjiți și pâine albă. Medicii cad de acord că aceste tipuri de alimente ar trebui consumate moderat. Dieta echilibrată este una dintre puținele garanții pentru o durată mai lungă a vieții. 

Alimente și obiceiuri pe care trebuie să le eviți

Dr. Trent Orfanos este director de cardiologie integrativă și funcțională în cadrul institutului Case Integrative Health și membru al Academiei Americane pentru Medicină Anti-aging. Acesta are peste trei decenii de studiu al metodelor care favorizează longevitatea. Și-a format o opinie avizată și documentată despre alimentele care trebuie evitate – sau reduse la minimum – dacă dorim să trăim mai mult. 

În viziunea lui Orfanos, dieta ne furnizează majoritatea elementelor crude necesare pentru dezvoltarea organismului, refacerea lui și aportul de energie necesar pentru a susține viața.

„Alimentația este informație. Dacă noi dăm informații de proastă calitate, putem anticipa problemele de sănătate. Așadar avem nevoie să mâncâm inteligent pentru a trăi mult”, punctează specialistul citat de Parade.

Reclamă

Paste

Sunt considerate o sursă majoră de carbohidrați rafinați. Amidonurile pe care le conțin au fost intens procesate pentru a elimina aproape totul în afară de amidon, atrage atenția dr. Orfanos. Acest tip de alimente, care mai include pâinea și orezul alb, sunt metabolizate rapid de organism sub formă de zahăr, ceea ce provoacă inflamație. 

Băuturi carbogazoase

Reclamă

Lichidele sunt o parte normală a oricărei diete alimentare, însă dacă vrei să ai o viață lungă e necesar să elimini total băuturile carbogazoase. Acestea conțin zahăr, care are un efect foarte inflamator în organism. După cum se știe, inflamația este la originea multor boli cronice care ne scurtează viața.

Și sucurile de fructe au același efect nefast pentru condiția de sănătate, întrucât conțin la rândul lor zahăr.

Înghețată

Delicioasa înghețată conține mult zahăr, ceea ce o trece automat pe lista neagră. Potrivit dr. Orfanos, consumul alimentelor îndulcite cu zahăr ar trebui redus la minimum. Au același efect negativ ca și băuturile carbogazoase. Un studiu din anul 2021 a revelat riscul crescut al anumitor boli, inclusiv boli de inimă, cancer și boli stomatologice, adus de dietele cu un conținut bogat de zaharuri.

Plăcintă

Produsele de patiserie cum sunt plăcintele sau covrigii, brioșele etc. conțin uleiuri parțial hidrogenate. Acestea sunt grăsimi a căror compoziție a fost modificată chimic pentru a prelungi termenul de garanție al produselor.

Dacă sunt consumate regulat, aceste grăsimi cresc valoarea colesterolului „rău” și o reduc pe cea a colesterolului „bun”. Astfel se creează inflamație în organism, cu efectele nefaste pentru sănătate menționate anterior.

Hot dogs

Cărnurile procesate cum sunt hot dogs, cârnații și mezelurile, ar trebui evitate cât mai mult posibil, completează dr. Orfanos. Este dovedit că sunt implicate în dezvoltarea cancerului, dar și a bolilor cardiovasculare.

O cercetare din 2021 a legat consumul cărnii roșii și procesate de o probabilitate mai mare de a dezvolta multiple cancere, inclusiv cancer la plămâni și la colon.

8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede

Pe de altă parte, notează un articol publicat de FoxNews, experții în longevitate avertizează cu privire la anumite obiceiuri frecvent întâlnite care pot genera „daune celulare”. Acest proces duce la o îmbătrânire accelerată a organismului și implicit la scurtarea vieții.

Fumatul

Este dovedit faptul că fumatul scurtează speranța de viață. Potrivit unui grup de cercetători de la Action on Smoking and Health din Marea Britanie, un fumător de 30 de ani se poate aștepta să trăiască încă aproximativ 35 de ani. Comparativ cu 53 de ani, în cazul unui nefumător. De asemenea, fumatul crește incidența infarctului și a atacului vascular cerebral.

Expunerea excesivă la soare

Poate duce la îmbătrânire afectând ADN-ul pielii și provocând riduri, piele lăsată și pete pigmentare. Expunerea excesivă la soare înseamnă și un risc crescut de cancer de piele.

Alimentația defectuoasă

O dietă cu un deficit de nutrienți accelerează procesul de îmbătrânire. Dietele bogate în alimente procesate și zaharuri pot provoca inflamații și un efect sporit al radicalilor liberi. De asemenea, prin rezistența la insulină ești predispus la așa-numitul „sindrom metabolic”, care favorizează boli precum boala coronariană, cancerul și boala Alzheimer. Dacă ești preocupată de longevitate, poți încerca dieta Harvard, considerată de specialiști standardul pentru o viață lungă.

Lipsa exercițiului fizic

Este știut că lipsa mișcării regulate contribuie la îmbătrânire. Ea provoacă pierderea musculară, reducerea densității osoase, îngrășarea și afecțiuni cardiovasculare. Activitatea fizică regulată este esențială pentru menținerea masei musculare, dar și a sănătății circulatorii și cognitive pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Activitatea fizică regulată, în special antrenamentul de forță, este esențială pentru a trăi mai mult. Potrivit experților americani, se recomandă 45 de minute de antrenament de forță mai ușor, precum mersul pe jos, canotajul, înotul sau joggingul. Poți încerca și cardio, considerat cel mai bun sport pentru longevitate.

Consumul excesiv de alcool

Alcoolul are un impact deosebit de negativ pentru sănătate. Acesta poate provoca leziuni hepatice și tulburări cognitive. De asemenea, influențează reglarea zahărului din sânge, proces strâns asociat cu obezitatea. Fiind considerat o toxină celulară, alcoolul accelerează procesul de îmbătrânire.

Stresul cronic

Nivelurile cronice ridicate de stres pot scurta telomerii, acele structuri ale proteinei ADN cu ”un rol central în soarta și îmbătrânirea celulelor”, potrivit National Institutes of Health din SUA. Stresul pe termen lung poate duce la îmbătrânirea prematură.

Somn defectuos

Lipsa somnului accelerează îmbătrânirea afectând sănătatea pielii, crescând inflamația în organism și provocând un dezechilibru hormonal. Somnul inadecvat afectează de asemenea funcția cognitivă. Odihna corespunzătoare este esențială pentru regenerarea organismului.

Igiena orală deficitară

Igiena orală deficitară accelerează îmbătrânirea provocând boli ale gingiilor, pierderea dinților, dinți pătați și respirație urât mirositoare. Bolile de gingii și pierderea dinților nu afectează numai sănătatea orală, ci dau un aspect vizibil îmbătrânit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×