Vopsirea frecventă a părului poate să-ți afecteze firul de păr, dar și scalpul. Dacă obișnuiești să-ți colorezi părul des, atunci poți observa un scalp mult mai uscat, apariția mătreții și a aspectului de piele solzoasă. Toate aceste probleme pot apărea dacă scalpul nu este îngrijit corect după vopsire.
Ce se întâmplă dacă te vopsești prea des
Vopsirea părului este o metodă simplă prin care poți să-ți reîmprospătezi imaginea. Unele femei aleg să-și vopsească părul pentru a avea un aspect nou, în timp ce altele se vopsesc pentru a ascunde firele de păr alb.
Indiferent de motivul pentru care alegi să te vopsești, dacă treci prin acest proces mult prea des, atunci părul tău ar putea avea de suferit.
Vopsirea frecventă a părului, în special cu vopsele pe bază de substanțe chimice, poate avea efecte secundare asupra scalpului și nu numai, spun specialiștii de la Healthline. Vopseaua de păr poate provoca deteriorarea firului pe lungimi.
Vopselele pe bază de substanțe chimice conțin ingrediente precum amoniacul și peroxidul de hidrogen. Aceste două substanțe ajută la pătrunderea vopselei în cuticula firului de păr și la depunere moleculelor de vopsea.
Cu toate acestea, substanțele chimice pot elimina uleiurile naturale și proteinele de la nivelul firului de păr. Acest lucru poate duce la un aspect tern al părului, dar și la fragilitatea acestuia.
Expunerea repetată la aceste substanțe chimice dure poate să slăbească firul de păr și să-l deterioreze.
Pe lângă această deteriorare fizică, vopsirea frecventă poate, de asemenea, să irite scalpul și poate provoca, în anumite cazuri, alergii periculoase.
Cu ce probleme te poți confrunta dacă te vopsești prea des
Substanțele chimice din vopsele de păr pot fi foarte dure pentru o piele sensibilă a scalpului. Dacă nu ești atentă, atunci acest substanțe pot provoca mâncărime, iritații, roșeață și inflamație.
Înainte de a pune vopseaua de păr pe scalp, specialiștii de la Glamour recomandă să o testezi pe o zonă mai mică a pielii.
Unele persoane pot prezenta reacții alergice severe la produsele acestea, așa că este recomandată testarea în prealabil.
Aceste reacții sunt îngrijorătoare în special pentru persoanele care au pielea sensibilă sau au deja afecțiuni ale scalpului cum ar fi eczema sau psoriazis. Unele studii au sugera că anumite ingrediente din vopseaua de păr pot crește riscul de apariție a cancerului.
Deși dovezile nu sunt concludente, este important ca oamenii să fie conștienți de aceste potențiale riscuri. Unele studii spun că vopsirea părului poate avea efecte psihologice asupra oamenilor.
Multe persoane se bazează pe vopsirea frecventă a părului pentru a-și crește stima de sine. Totuși, dacă rezultatele nu sunt cele dorite, atunci pot apărea sentimente negative și pot afecta bunăstarea unei personae.
Sentimentele de nemulțumire față de aspectul fizic pot fi tot mai mari și pot contribui la problemele legate de imagine.
Vopsirea părului este sigură dacă alegi să folosești produse de calitate și apelezi la ajutorul unui profesioniști.
Citește cu atenție lista de ingrediente a produselor pe care le cumperi, iar dacă mergi la salon alege să te consulți cu specialiștii în beauty. Nu în ultimul rând, folosește produsele necesare de îngrijire după vopsirea părului pentru a te asigura că îi păstrezi strălucirea.