Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei vin roșu zilnic, timp de o săptămână. Care este cel mai important efect advers pentru sănătate

De la calitatea somnului la aspectul pielii, un pahar de vin roșu poate avea efecte majore asupra stării tale generale de sănătate. Află din acest articol ce se întâmplă în corpul tău dacă bei un pahar de vin roșu zilnic, timp de o săptămână.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 1 ianuarie 2024, 6:44

Vinul roșu poate ajuta la reducerea colesterolului, susține funcția cognitivă și poate chiar să prelungească durata vieții. Însă are și efecte adverse pe termen lung. Află din acest articol ce se întâmplă în corpul tău dacă bei un pahar de vin roșu zilnic, timp de o săptămână.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei vin roșu zilnic, timp de o săptămână

Care este cantitatea cea mai sigură de vin pe care o poți consuma? Este o întrebare la care răspunsurile sunt duale. Vinul are atât efecte benefice asupra sănătății generale, cât și efecte adverse destul de neplăcute pe termen lung.

Vinul roșu băut zilnic dă o stare de somnolență

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei vin zilnic, timp de o săptămână? Cel mai probabil ai tentația de a bea vin după o zi grea. A sorbi în tihnă un pahar de vin roșu seara, înainte de culcare, te face să te simți mai relaxat fizic și puțin somnoros.

Nutriționista Katie Bressack din Los Angeles susține că alcoolul are acest efect anti-depresiv. Calmează sistemul nervos făcându-te să te simți somnolent. De asemenea, încetinește activitatea creierului, ceea ce te face să te simți puțin somnoros.

Reclamă

Partea neplăcută este că te poți simți obosit mai repede și mai devreme. Somnul poate fi neliniștit sau fragmentar, căci te poți trezi brusc peste noapte, notează TheHealthy.

Este diuretic, deci te-ai putea trezi mai des în timpul nopții

Potrivit organizației The Sleep Foundation, pe măsură ce ficatul metabolizează alcoolul, substanța continuă să circule prin organism. În consecință poți adormi mai rapid.

Reclamă

Conținutul de alcool din sânge scade în timpul nopții pe măsură ce enzimele ficatului muncesc intens. De aceea te poți confrunta cu întreruperi ale somnului.

Alcoolul nu este favorabil unui somn odihnitor, precizează Bressack. Experta subliniază că pe lângă activitatea ficatului care poate tulbura odihna, alcoolul poate provoca o varietate de alte probleme în organism.

Vinul roșu este un diuretic, așadar ai putea avea nevoie să mergi la baie în mijlocul nopții. Conținutul de zahăr poate crește zahărul din sânge și te poți trezi brusc energic în toiul nopții.

De asemenea, alcoolul afectează etapa REM a somnului, deci nu vei avea parte de acel somn profund pe care corpul tău îl cere pentru a se simți odihnit a doua zi dimineață. Studiile arată, de asemenea, că prin consumul de alcool te poți confrunta cu apnee în timpul somnului.

Vinul roșu nu favorizează digestia

Vinul roșu influențează sistemul digestiv, mai ales dacă îl bei în prima parte a serii. În acest caz dă o senzație de sațietate și de reducere a apetitului. Există însă și situații când anumite persoane raportează o stimulare a poftei de mâncare.

Conținutul caloric al vinului roșu poate contribui la senzația de sațietate. Un pahar de vin roșu conține 120 de calorii.

Consumul unui pahar de vin roșu în fiecare seară echivalează cu 840 de calorii săptămânal, respectiv 3.360 de calorii lunar. În orice caz, indiferent de efectul său la nivelul apetitului, a bea vin zilnic poate fi inconfortabil pentru intestine.

Din nefericire, este un alt efect advers al consumului de alcool. Alcoolul nu favorizează digestia și te poți confrunta cu diaree sau constipație, observă Bressack. Trebuie adăugat că dintre toate băuturile alcoolice, vinul este cel mai prietenos cu ficatul.

Efectul vinului roșu asupra pielii

Dacă te pregătești pentru un eveniment la care vrei să furi toate privirile, e mai bine să stai departe de alcool. Acesta poate da tente roșietice frunții tale.

Motivul se leagă de conținutul de zahăr al vinului și de efectele sale la nivel digestiv. Din fericire, există soluții, completează experta. Poți adăuga un probiotic și alte alimente fermentate care să ajute flora ta intestinală și să eviți problemele în viitor.

Cât vin roșu este recomandat să bei săptămânal

Cel mai important și vizibil efect pozitiv al vinului roșu este starea de relaxare pe care o induce, alături de o legătură mai strânsă cu prietenii sau membrii familiei, ca și favorizarea unei stări de pace sufletească.

Însă pe termen lung, experții avertizează că vinul roșu băut regulat poate afecta sănătatea creierului. Numărul standard recomandat de nutriționiști este de patru porții de vin pe săptămână.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rocie albastră de zână și reprezintă una dintre zodiile cu personalități complexe
Horoscop
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Există unele zodii cu o personalitate complexă. Acești nativi sunt creativi, energici și misterioși. Rareori se întâmplă să te plictisești lângă o astfel de persoană. Dacă ai norocul să o întâlnești, atunci vei fi...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie pentru a ilustra una dintre acele zodii care se enervează cu ușurință
Horoscop
Zodii care se enervează cu ușurință. Nativii care au de suferit din cauza temperamentului lor
Există unele zodii care se enervează cu ușurință. Acești nativi au de suferit uneori din cauza temperamentului lor. Zodiile de foc sunt predispuse la momente în care își pot pierde stăpânirea de sine. Aceste...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă întinsă pe o stâncă în timp ce valurile mării trec pe lângă ea
Horoscop
4 zodii care se gândesc mereu la fostul partener. Nativii care nu reușesc să treacă peste o despărțire
Cele patru zodii care se gândesc mereu la fostul partener se confruntă cu multe probleme. Acești nativi nu reușesc să treacă peste o despărțire și au de făcut mult schimbări pentru a putea merge...
4
îndrăgostiți care stau îmbrățișați pe plajă la mare și zâmbesc
Horoscop
4 zodii care cred în iubirea reciprocă. Află ce spun astrele
Dacă ești de părere că astrologia îți poate influența relația de iubire, atunci ai venit în locul potrivit. Află care sunt acele 4 zodii care cred în iubirea reciprocă și vezi ce spun astrele....
5
Prințul William, la costum, la o petrecere în grădină
Divertisment
Prințul William a organizat prima sa petrecere în grădină din 2024. Cine a înlocuit-o pe Kate Middleton la eveniment
Prințul William a organizat prima sa petrecere în grădină din 2024. Fiul cel mare al Regelui Charles a înfruntat ploaia torenţială la Palatul Buckingham și a glumit că este „vreme bună pentru înot”. William...
PARTENERI
×