Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei vin roșu zilnic, timp de o săptămână. Care este cel mai important efect advers pentru sănătate

De la calitatea somnului la aspectul pielii, un pahar de vin roșu poate avea efecte majore asupra stării tale generale de sănătate. Află din acest articol ce se întâmplă în corpul tău dacă bei un pahar de vin roșu zilnic, timp de o săptămână.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 1 ianuarie 2024, 6:44

Vinul roșu poate ajuta la reducerea colesterolului, susține funcția cognitivă și poate chiar să prelungească durata vieții. Însă are și efecte adverse pe termen lung. Află din acest articol ce se întâmplă în corpul tău dacă bei un pahar de vin roșu zilnic, timp de o săptămână.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei vin roșu zilnic, timp de o săptămână

Care este cantitatea cea mai sigură de vin pe care o poți consuma? Este o întrebare la care răspunsurile sunt duale. Vinul are atât efecte benefice asupra sănătății generale, cât și efecte adverse destul de neplăcute pe termen lung.

Vinul roșu băut zilnic dă o stare de somnolență

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei vin zilnic, timp de o săptămână? Cel mai probabil ai tentația de a bea vin după o zi grea. A sorbi în tihnă un pahar de vin roșu seara, înainte de culcare, te face să te simți mai relaxat fizic și puțin somnoros.

Nutriționista Katie Bressack din Los Angeles susține că alcoolul are acest efect anti-depresiv. Calmează sistemul nervos făcându-te să te simți somnolent. De asemenea, încetinește activitatea creierului, ceea ce te face să te simți puțin somnoros.

Reclamă

Partea neplăcută este că te poți simți obosit mai repede și mai devreme. Somnul poate fi neliniștit sau fragmentar, căci te poți trezi brusc peste noapte, notează TheHealthy.

Este diuretic, deci te-ai putea trezi mai des în timpul nopții

Potrivit organizației The Sleep Foundation, pe măsură ce ficatul metabolizează alcoolul, substanța continuă să circule prin organism. În consecință poți adormi mai rapid.

Reclamă

Conținutul de alcool din sânge scade în timpul nopții pe măsură ce enzimele ficatului muncesc intens. De aceea te poți confrunta cu întreruperi ale somnului.

Alcoolul nu este favorabil unui somn odihnitor, precizează Bressack. Experta subliniază că pe lângă activitatea ficatului care poate tulbura odihna, alcoolul poate provoca o varietate de alte probleme în organism.

Vinul roșu este un diuretic, așadar ai putea avea nevoie să mergi la baie în mijlocul nopții. Conținutul de zahăr poate crește zahărul din sânge și te poți trezi brusc energic în toiul nopții.

De asemenea, alcoolul afectează etapa REM a somnului, deci nu vei avea parte de acel somn profund pe care corpul tău îl cere pentru a se simți odihnit a doua zi dimineață. Studiile arată, de asemenea, că prin consumul de alcool te poți confrunta cu apnee în timpul somnului.

Vinul roșu nu favorizează digestia

Vinul roșu influențează sistemul digestiv, mai ales dacă îl bei în prima parte a serii. În acest caz dă o senzație de sațietate și de reducere a apetitului. Există însă și situații când anumite persoane raportează o stimulare a poftei de mâncare.

Conținutul caloric al vinului roșu poate contribui la senzația de sațietate. Un pahar de vin roșu conține 120 de calorii.

Consumul unui pahar de vin roșu în fiecare seară echivalează cu 840 de calorii săptămânal, respectiv 3.360 de calorii lunar. În orice caz, indiferent de efectul său la nivelul apetitului, a bea vin zilnic poate fi inconfortabil pentru intestine.

Din nefericire, este un alt efect advers al consumului de alcool. Alcoolul nu favorizează digestia și te poți confrunta cu diaree sau constipație, observă Bressack. Trebuie adăugat că dintre toate băuturile alcoolice, vinul este cel mai prietenos cu ficatul.

Efectul vinului roșu asupra pielii

Dacă te pregătești pentru un eveniment la care vrei să furi toate privirile, e mai bine să stai departe de alcool. Acesta poate da tente roșietice frunții tale.

Motivul se leagă de conținutul de zahăr al vinului și de efectele sale la nivel digestiv. Din fericire, există soluții, completează experta. Poți adăuga un probiotic și alte alimente fermentate care să ajute flora ta intestinală și să eviți problemele în viitor.

Cât vin roșu este recomandat să bei săptămânal

Cel mai important și vizibil efect pozitiv al vinului roșu este starea de relaxare pe care o induce, alături de o legătură mai strânsă cu prietenii sau membrii familiei, ca și favorizarea unei stări de pace sufletească.

Însă pe termen lung, experții avertizează că vinul roșu băut regulat poate afecta sănătatea creierului. Numărul standard recomandat de nutriționiști este de patru porții de vin pe săptămână.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×