În cea mai mare parte a lor, produse precum iaurt, brânză, vin sau bere sunt toate fermentate. Motivul este unul simplu. Prin alimente fermentate înțelegem acele alimente care sunt păstrate mai multă vreme într-o stare de bun consum.
Ce se întâmplă în corpul tău după ce mănânci iaurt expirat, potrivit specialiștilor
Multă lume consideră „la modă” consumarea alimentelor fermentate, însă cu mult timp înainte de existența frigiderelor oamenii păstrau astfel produsele. Prin fermentare, bacteriile bune ori enzimele transformă zahărul în acid sau alcool, creând astfel un mediul natural și mai puțin prietenos cu microbii dăunători.
În timp ce alimentele fermentate în mod natural au o durată mai mare de viață fiind ținute în ambalajele originale, odată acestea deschise microbiomul se schimbă, iar stabilitatea acestora se schimbă. Astfel, în interiorul pachetului ajunge aerul și căldura. De asemenea, bacteriile de pe mâini sau ustensile pot fi prezente.
Ce se întâmplă totuși dacă mănânci iaurtul expirat, dar nedesfăcut? În trecut, datele de expirare ale produselor erau punctul de pornire atunci când venea vorba despre consumarea alimentelor.
Cum verifici dacă un iaurt este expirat
Potrivit experților, cele mai multe dintre etichete indică faptul că produsul este de calitate. Acum se ține cont de mai multe lucruri în acest sens.
„De exemplu, datele de expirare nu semnifică faptul că un produs nu mai poate fi consumat după acea perioadă. Datele de expirare sunt setate de către companii pentru a indica perioada maximă în care produsul poate fi consumat la calitatea lui maximă.”, menționează Abbey Thiel, om de știință, arată cei de la Wellandgood.com.
Alte trei tipuri de etichetare ale produselor sunt: a se vinde până la…, a se folosi până la data…, a se congela până la data de….Ce este important de reținut este că aceste formulări nu sunt instalate prin lege. Data de expirare a unui produs înseamnă faptul că acel produs nu mai poate fi consumat după acea perioadă.