Abilitățile de apărare te ajută să ai o poziționare sănătoasă în fața momentelor stresante. Este aproape imposibil ca stresul să dispară complet în astfel de situații, dar cu ajutorul acestor mecanisme îți poți gestiona constructiv emoțiile.
Ce sunt mecanismele de apărare la stres
Stresul poate provoca o serie de simptome precum epuizare, tensiune musculară, atacuri de panică, anxietate și chiar depresie. Un mecanism de apărare este util atunci când stresul, disconfortul și neliniștea te epuizează.
Mecanismul de apărare la stres este o tehnică pe care o poți folosi pentru a naviga cu succes printre factorii de stres. Acesteaa te ajută să faci față momentelor dificile și sunt o modalitate prin care poți răspunde preocupărilor psihologice sau fiziologice.
„Mecanismele de apărare funcționează deoarece îți permit să reacționezi la stres, mai degrabă decât să experimentezi stresul fără niciun fel de apărare.”, explică psihologul Brianne Markley.
Când vine vorba despre modalitățile de acțiune, acestea sunt împărțite în două categorii: mecanismul de apărare activ și mecanismul de apărare evitant.
Copingul activ se definește prin aborbarea unei preocupări într-o manieră directă. De exemplu, dacă trebuie să gestionezi un factor de stres la birou, o strategie de coping activ este să faci un brainstorming cu soluțiile posibile. Ulterior, poți începe să lucrezi pentru a rezolva problema.
Copingul evitant este definit prin evitarea problemelor sau minimizarea acestora. De asemenea, îl poți recunoaște după faptul că te lași distrasă de la preocupările tale, de teama de a înfrunta problemele.