Reclamă

Choux à la crème cu ciocolată. Un desert elegant, ideal pentru un platou festiv

Dacă ești în căutare unor rețete de deserturi destinate platourilor festive, trece pe listă și rețeta de choux à la crème cu ciocolată. Este un desert care nu va trece neobservat, pentru că are o formă elegantă și este extrem de delicios.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 29 iunie 2023, 6:38

Rețeta aparține bucătăriei franțuzești și este formată dintr-o gogoașă de aluat opărit, umplută după coacere cu diferite creme. Metoda de preparare nu este complexă, însă necesită mai multe etape.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aluatul opărit este același care se prepară și la rețeta de eclere. Diferența dintre choux și ecler constă în forma acestora. Eclerele au formă alungită, iar choux-urile au formă sferică.

Descoperă aici și rețeta de eclere cu cremă de vanilie și ciocolată. Mai jos, îți oferim și rețeta detaliată pentru choux-urile cu ciocolată.

Choux à la crème cu ciocolată – Ingrediente

Pentru acest desert delicios și elegant vei prepara trei elemente: aluatul pentru coji, crema de ciocolată și glazura de ciocolată.

Reclamă

Ingrediente pentru aluat:

  • 200 ml apă
  • 100 gr unt cu 82% grăsime
  • un vârf de linguriță cu sare
  • 150 gr făină
  • 4 ouă medii
  • 1 praf de sare.

Ingrediente pentru crema de ciocolată:

  • 400 gr ciocolată cu lapte
  • 400 gr frișcă lichidă
  • 50 gr zahăr
  • 250 gr mascarpone
  • 1 praf de sare.
Reclamă

Pentru glazura de ciocolată:

  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 100 ml frișcă lichidă
  • 25 gr unt.

Choux à la crème cu ciocolată – Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului opărit, care necesită mai multe etape de preparare.

Pune apa, un praf de sare și untul într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Amestecă ingredientele până când untul se topește și lichidul se omogenizează. Lasă lichidul să atingă punctul de fierbere, micșorează intensitatea focului la minimum și adaugă făina. Adaug-o pe toată odată și amestecă intens până când făina se hidratează și absoarbe tot lichidul. Vei obține un aluat omogen, ca o budincă mai groasă.

Stinge focul și lasă aluatul opărit să se răcească. După răcirea completă, încorporează cele patru ouă în aluat, adăugându-le pe rând. Lasă aluatul la odihnit pentru 30 de minute, la frigider, apoi poți forma choux-urile.

Cum formezi cojile de choux

Mai întâi, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pregătește cea mai mare tavă a cuptorului și așază hârtie de copt în ea.

Pune aluatul opărit într-un săculeț de decorat torturi, cu capăt stelat. Cu ajutorul acestuia formează gogoșelele pentru choux-uri, la distanțe de 2 cm una față de alta.

Colaj de poze cu pașii de preparare a cojilor pentru choux
Aluatul opărit se prepară în același mod ca și la eclere / Shutterstock

Pune tava la cuptor și coace cojile pentru choux à la crème cu ciocolată timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi, micșorează temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius și mai coace cojile pentru aproximativ 25-30 de minute. Pe tot parcursul coacerii, nu deschide ușa cuptorului pentru a nu se deforma cojile de choux.

Coji de choux în cuptor
Cojile de choux-uri se coc timp mai îndelungat, reducând treptat temperatura cuptorului / Shutterstock

Cum prepari crema pentru Choux à la crème cu ciocolată

Cât timp se coc cojile de aluat opărit, poți prepara crema. Pune frișca la încălzit, dar nu o lăsa să atingă punctul de fierbere. Adaugă ciocolata ruptă și untul și amestecă până când acestea se topesc. Omogenizează bine crema, apoi las-o la răcit.

După răcire, introdu mixerul în cremă și amestec-o pentru a deveni cremoasă. Adaugă mascarponele și un praf de sare și omogenizează bine crema.

După răcirea cojilor de choux, secționează-le pe jumătate și umple-le cu crema de ciocolată.

Choux à la crème cu ciocolată pe un platou alb
Crema de ciocolată se prepară după rețeta clasică de ganache de ciocolată / Shutterstock

Apoi, decorează-le cu glazură preparată prin topirea ciocolatei în frișca încălzită, ca la pasul anterior. Pune-le la rece până când se întărește glazura.

Din același aluat opărit poți prepara și rețeta de churros cu sos de ciocolată.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
3
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
4
actriță care zâmbește și se uită în fața camerei pe un fundal deschis
Divertisment
Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. Actrița a luat cina cu soțul ei, Benji Madden
Actrița din „Back in action” a reușit să întoarcă privirile și de această dată, însă dintr-un motiv diferit. Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. A luat cina cu...
5
Porții de plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri
Rețete
Plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri. Rețetă plină de savoare autentică
Această plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri este genul de preparat care aduce aminte de mesele simple și bogate din satele românești. Ingredientele sunt puține, dar alese cu grijă, iar gustul este deplin. Este...
PARTENERI
×