Probabil ai observat pe eticheta produselor ce nu au o culoare naturală o mulțime de denumiri care la prima vedere sunt extrem de greu de înțeles. Alimentele combinate cu anumiți coloranți alimentari au trecute pe etichetă numele acestora. Printre cei mai cunoscuți coloranți alimentari se numără Tartrazina, E 110 și Roșu Allura AC sau Red 40.
Coloranții alimentari ar putea fi periculoși pentru sănătatea ta
Coloranții alimentari ar putea fi periculoși pentru sănătatea ta, spun specialiștii. Se pare că nu toți coloranții alimentari sunt creați la fel. De altfel, există multe țări care interzic folosirea anumitor substanțe în alimentele lor.
Spre exemplu, Fast Green FCF, cunoscut generic ca green 3, nu a fost aprobat de Food and Drug Administration. Acest colorant este permis în Statele Unite ale Americii, dar este interzis în Europa. Multe țări preferă folosirea coloranților alimentari obținuți pe cale naturală, de exemplu prin utilizarea betacarotenului și a extractului de sfeclă.
Însă cea mai comună formă de colorant alimentar folosită în zilele noastre este cea pe bază de petrol. Mulți experți sunt de părere că aceștia pot provoca hiperactivitatea la anumiți copii. Alte studii afirmă că pot să contribuie la apariția tulburărilor de atenție.
Totuși, agențiile guvernamentale au stabilit că nu există suficiente dovezi pentru a putea interzice definitiv coloranții alimentari artificiali. Cercetări în această privință au loc în continuare, însă rezultatele mai au nevoie de studii pentru a putea fi unele concludente definitiv.
Te invităm să descoperi mai multe despre beneficiile sucului verde, un suc ce își capătă culoarea în mod natural datorită ingredientelor folosite pentru prepararea sa. Are nenumărate beneficii asupra organismului, în special asupra sistemului imunitar.
La ce concluzii s-a ajuns în urma cercetărilor asupra coloranților artificiali
Cele mai multe studii privind folosirea coloranților alimentari sunt contradictorii. Un studiu realizat în urmă cu mai mulți ani a arătat că substanța Red 3 poate provoca tumori tiroidiene. Studiul a fost făcut pe sobolani de laborator, însă rezultatele au avut un impact major în acest domeniu. Colorantul alimentar în sine afectează sănătatea, spun specialiștii.
În anumiți coloranți s-au găsit substanțe precum benzidina, un agent cunoscut drept cauzator de cancer. Benzidina se găsește în Roșu 40, Galben 5 și Galben 6. Deși benzidina se găsește în cantități foarte mici, ea poate fi periculoasă pentru organism.
Apariția alergiilor este deseori asociată cu acești compuși chimici care se găsesc în coloranți. Mai multe studii au demonstrat că apar reacții alergice la coloranții alimentari. Se pare că aceștia ar putea duce inclusiv la apariția urticariei.
Cele mai multe persoane care au participat la studiu au fost predispuse la urticarie și umflături. Totuși, studiile spun că nu toți coloranții alimentari provoacă aceste reacții alergice în organism. Mai sunt necesare studii în acest sens, însă cercetătorii sunt dispuși să demonstreze dacă aceste substanțe sunt periculoase sau inofensive pentru organismul uman.