Pentru a împiedica trecerea timpului să lase urme de uzură pe aceste piese, curățarea bijuteriilor din aur în mod regulat este o necesitate. Ți-am pregătit o listă de metode simple și eficiente pentru a îți readuce accesoriile preferate într-o stare impecabilă, fără prea mult efort.
Cu ce se poate curăța aurul acasă
Există două motive principale pentru care ar trebui să îți cureți în mod regulat bijuteriile din aur. În primul rând, pentru a le menține aspectul lustruit, impecabil. Aurul fin lustruit are un finisaj strălucitor ca o oglindă.
În al doilea rând, trebuie să le cureți pentru a le preveni deteriorarea în timp. Expunerea la loțiuni și produse cosmetice poate deteriora bijuteriile și vor părea uzate și terne.
„Aș sugera să vă curățați bijuteriile la fiecare câteva săptămâni pentru a le păstra aspectul strălucitor. Cu toate acestea, nu aș sugera reîmprospătarea continuă, deoarece aceasta poate uza metalul mai repede. O dată la fiecare câteva luni este suficient.”, explică bijutierul Sophie Arnott, potrivit Brides.
Procesul de curățare a bijuteriilor acasă este extrem de simplu și eficient. Trebuie să urmezi doar patru pași. Ai nevoie de un bol cu apă caldă, dar nu clocotită, în care să adaugi câteva picături de detergent lichid. Ulterior, lasă bijuteriile la înmuiat timp de 10-15 minute.
Pentru cel de-al treilea pas ai nevoie de o periuță de dinți cu peri moi sau de o pensulă. Curăță ușor fiecare piesă în parte, pentru a îndepărta petele și murdăria persistentă. La final, clătește-le cu apă căldă și usucă bijuteriile, tamponându-le ușor, cu ajutorul unui prosop.
Dacă te întrebi cu ce se poate curăța aurul acasă, trebuie să reții și că nu trebuie să folosești niciodată substanțe chimice agresive atunci când îl cureți. Aurul este un metal moale și riști astfel să îi deteriorezi luciul și strălucirea. Substanțele chimice pot distruge suprafața bijuteriei.
Cum se pot curăța bijuteriile cu pietre prețioase
Este important să ții cont de pietrele prețioase care se află în piesele tale. Pietrele prețioase mai moi, precum smaraldul, perlele și opalul, au nevoie de îngrijire suplimentară. Evită să îți expui bijuteriile cu pietre prețioase la agenți de curățare agresivi care le pot deteriora.
Cea mai bună metodă de curățare a bijuteriilor cu pietre este folosind apă căldă, dar nu fierbinte, și săpun lichid sau puțin amoniac. Folosește o periuță de dinți pentru a ajunge și în zonele mai puțin accesibilie din jurul pietrelor.
Acumulările de pe spatele pietrelor prețioase fațetate vor diminua strălucirea pietrei. În timp, se pot strânge acumulări inestetice în jurul pietrelor, care în cele din urmă, le pot deteriora.
Un alt aspect important, care te va ajuta să te bucuri pentru o perioadă mai mare de timp de bijuteriile tale este modalitatea de depozitare. Dacă le depozitezi corect, poți ajuta la reducerea gradului de pătare sau de atenuare a culorii și a strălucirii. O cutie de bijuterii este ideală pentru majoritatea bijuteriilor, deoarece le va proteja de praf și le va menține uscate și ferite de lumina directă a soarelui.
Totuși, ai grijă să nu supraaglomerezi cutia și asigură-te că bijuteriile nu se ating, deoarece metalele și pietrele prețioase se pot zgâria astfel. Dacă ai suficient spațiu, depozitarea celor mai prețioase bijuterii în cutia lor originală este o opțiune bună.