Publicația People scrie că oamenii de știință au găsit o metodă inovatoare. Ea te poate ajuta să devii invizibilă în calea țânțarilor. Folosind un instrument de editare genică numit Crispr-Cas9, cercetătorii au descoperit o modalitate de a face oamenii aproape invizibili în ochii țânțarilor. Aceștia folosesc indicii vizuale întunecate pentru a vâna. Informația a fost făcută publică în cadrul unei noi lucrări publicate în revista Current Biology.
Dr. Thakre, care nu a fost implicată în cercetare, a spus că a văzut studiul ca pe un „început excelent” pentru a înțelege ce controlează vederea țânțarilor.
Cum să devii invizibilă în calea țânțarilor
Prin eliminarea a doi dintre receptorii de detectare a luminii din ochii țânțarilor, oamenii de știință spun că le poți împiedica capacitatea de a te urmări. Craig Montell, neurobiolog la Universitatea din California, Santa Barbara, și autor al studiului, a declarat pentru The New York Times că, dacă țânțarii femele nu pot găsi o gazdă adecvată, vor zbura direct către următoarea țintă, cea mai apropiată.
„De asemenea, pot detecta unele indicii organice de pe pielea noastră”, a declarat Montrell pentru Times. El a numit căldura, umiditatea și mirosul drept principalii vinovați.
În timpul experimentului, cercetătorii au folosit dioxidul de carbon la capătul unui tunel pe care l-au creat cu 100 de dolari. Ei au dorit să vadă dacă anumite grupuri de țânțari mai pot găsi cu succes gazda. După testarea a două proteine pe care le bănuiau vinovate, Montell și autorul principal Yinpeng Zhan le-au eliminat pe amândouă din setul de subiecți supuși testării pentru a vedea dacă au în continuare capacitatea de a vedea obiecte întunecate. Nu au făcut-o. Dar nici nu erau complet orbi, conform unor teste ulterioare.
Iată ce ar trebui să conțină o trusă medicală în cazul în care se întâmplă să ai nevoie.
Care este soluția
Deci, ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar fi nedetectabili pentru țânțari? Montell a sugerat că populația speciei va dispărea. Cum? Femelele se vor chinui mult să găsească sângele necesar ouălor lor.
În fiecare an, țânțarii sunt responsabili de infectarea a milioane de persoane cu boli mortale. Printre ele se numără dengue, Zika și virusul West Nile. De fapt, acest experiment ar putea ajuta la orientarea viitoarelor strategii privind controlul țânțarilor.
„Cu cât înțelegem mai bine cum simt oamenii, cu atât mai bine putem controla țânțarii”, a declarat Zhan pentru Times.
În 1937, oamenii de știință au descoperit că această specie de țânțar era în mod special atrasă de hainele închise la culoare. Dar mecanismul molecular prin care țânțarii și-au simțit vizual țintele era în mare parte necunoscut. Experții au îndemnat oamenii încă de atunci să facă schimbări în garderobă. Ei i-au îndemnat să evite purtarea hainelor închise al culoare în timpul activităților în aer. Cel mai bine este să ai grijă seara în timpul sezonului de vârf al țânțarilor sau la răsărit.