Dacă îți place să coci sau să gătești, sunt șanse mari să fii întâlnit rețete care necesită unt topit în locul untului obișnuit. Dar ce înseamnă și cum poți face asta? Rumenirea untului dă unei rețete o aromă plăcută de nucă prăjită, pe care nu o poți obține cu untul obișnuit. Poți folosi untul brun în orice fel de fel de mâncare, dar este deosebit de popular în rețetele de preparate cu paste, sosuri și produse de patiserie.
Cum se topește corect untul
Când pui untul într-o tigaie și dai drumul la căldură, substanțele solide din unt încep să se separe de grăsime și să cadă pe fund, potrivit Kitchn. Aceste substanțe solide din lapte încep apoi să se gătească și capătă o culoare maro și gata. Ai obținut un unt rumenit, delicios.
Singura problemă cu care oamenii tind să se confrunte este faptul că este atât de ușor să arzi untul când încerci să-l rumenești ușor.
Deși, teoretic, rumenirea untului este o tehnică simplă și rapidă de gătit, poate fi, de asemenea, mai ușor de spus decât de făcut. O atingere imperfectă poate duce la o tigaie cu unt ars.
Pentru a te ajuta să eviți această soartă, Tiffany Swan, fondatorul platformei culinare multifuncționale Salt & Sage, bucătar și om de știință alimentar, a oferit câteva sfaturi. Swan, care are peste 25 de ani în bucătării profesionale, a împărtășit câteva dintre sfaturile sale de top despre cum să topești untul corect. Iată sfatul ei despre cum să obții un unt rumenit și aromat, fără a-l arde.
Utilizează o cratiță din oțel inoxidabil
Pentru a începe cu dreptul, începe prin a alege o tigaie din oțel inoxidabil.
„Folosirea oțelului inoxidabil îți permite să vezi culoarea în partea de jos a tigăii, în timp ce antiaderentul ascunde rumenirea”, spune Swan. „Părțile laterale ale cratiței permit, de asemenea, bulelor să se formeze”.
Controlează căldura
Controlul căldurii este esențial pentru a rumeni cu succes untul fără a-l arde. Fii cu ochii pe aragaz, cât și pe bucățile de unt pe măsură ce se topesc.
E de dorit să topești untul la foc mediu. Dacă untul începe să se topească prea repede, poți regla căldura în sus sau în jos, în funcție de nevoie.
Nu pleca de lângă aragaz
Rumenirea untului poate fi un proces rapid și ușor, dar este unul care necesită toată atenția ta. Din această cauză, Swan spune că nu este indicat să pleci și să faci alte sarcini prin casă.
Bulele vor începe să se formeze când apa din unt începe să fiarbă. Acesta este momentul în care lucrurile încep să devină riscante, deoarece apa protejează de ardere. Așa că, atunci când vezi bulele, stai acolo și urmărește untul. Învârte-l puțin pentru a vedea ce se întâmplă pe fundul cratiței sau pentru a domoli bulele care scapă de sub control.
Folosește-ți nasul
Poți avea încredere în propriile simțuri care te vor ajuta în timp ce gătești. Când vine vorba de rumenirea untului, mirosul te va anunța când este gata.
Rumenirea are loc atunci când proteinele solide încep să reacționeze cu zahărul și căldura prezente, la fel ca cum se întâmplă cu friptura pe grătar. Acesta este momentul în care va începe să miroasă a nuci, spune Swan. „De îndată ce simți această aromă, probabil că bulele se vor stinge. Este timpul să iei vasul de pe foc”.
Pune untul într-un vas separat
Când untul este rumenit cu succes, nu numai că trebuie să oprești arzătorul, ci și să scoți untul din tigaie. Potrivit lui Swan, acest pas este crucial pentru că „tigaia este fierbinte, la fel și untul din tigaie. Deci, va continua să se gătească, rezultând unt ars”.
Pe măsură ce scoți untul de pe foc, asigură-te că ai un vas la îndemână unde se poate răci fără a continua să se gătească.
„Toarnă untul într-un vas de mică adâncime, ca un castron de paste, pentru a se răci rapid”, sugerează Swan.